Ağızdan Sıvı Tedavisi önemlidir

Çarşamba Sağlık Grup Başkanı Dr. Hayri Ertan, “Ağızdan Sıvı tedavisi haftası nedeniyle yaptığı basın açıklamasında; Ülkemizde 0–5 yaş grubu bebek ve çocuk ölümlerinin önemli bir bölümü ishal hastalığı sonucunda gerçekleşmekte ve özellikle yaz aylarında

 

 

       Çarşamba Sağlık Grup Başkanı Dr. Ertan yaptığı açıklamada; günlük dışkılama sayısı kişiden kişiye ve beslenme düzenine göre değişmekle beraber dışkının normalden daha sulu ve günde üç defadan sık yapılması haline ishal denir. Fakat anne sütüyle beslenen bebekler normalden daha sık dışkı yapabilirler. Bunu ishal vakası olarak değerlendirmemek gerekir dedi İshalin en önemli iki tehlikesinin ölüm ve beslenme yetersizliği olduğunu ölümün öncelikle vücuttan büyük miktarda su ve tuz kaybı sonucu meydana geldiğini belirtti. İshalin beslenme hataları, doğuştan metabolizma hastalıkları, antibiyotik kullanımı gibi sebeplerle de görülebileceğini söyleyen Dr. Ertan;özellikle ishal yeni doğan ve süt çocuklarında, daha kolay oluşur ve daha ağır bir seyir izler. Bu nedenle;bebeklerde ishal riskine karşı “Anne Sütü” en önemli korunma faktörüdür. Anneler bebeklerini doğar doğmaz emzirmeye başlamalı ve bebeklerine ilk 6 ay sadece anne sütü vermelidir. 6.aydan sonra uygun ek besinlerle beraber emzirmeyi 2 yaşına kadar sürdürmelidir. Bu sayede bebeklerde ishale bağlı ölümlerin en aza indirilebileceğini sözlerine ekledi.

 

         Dr. Ertan; İshalin kendisinin de beslenme bozukluğuna neden olabileceğini söyledi. Çünkü ishalde su ve tuzun kaybı yanında vücuttan besin maddeleri de kaybedilir. Eğer anneler yanlış uygulama olarak ishalli çocuğu beslemezlerse çocukta beslenme bozukluğu gelişebilir. Bu nedenle her ishalli hastayı mutlaka bir sağlık personeli görüp değerlendirmelidir. Başta ishali önleyici ilaçlar olmak üzere hiç bir ilaç hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. İshalli hastalıkların çoğunun basit önlemlerle ve hastaneye yatırılmaya gerek kalmaksızın, evde tedavi edilebileceğini belirten Dr. Ertan tedavinin amacının;   vücuttan kaybedilen sıvının yerine konması olduğunu, bu amaçla, bebek ve çocukların bakım ve beslenmesindesanılanın aksine ishalli çocuğa her zamankinden daha çok su ve sulu gıdalar verilmeli, çocuk emziriliyorsa emzirmeye devam edilmeli,6. aydan sonra anne sütüne ek olarak yaşına uygun gıdalar verilmeli, kullanılan araç-gereçler temiz tutulmalı, el temizliğine özen gösterilmeli ve bebeklerin besinleri hazırlanırken kaynatılıp soğutulmuş içme suyu kullanılması gerektiğini belirtti.

 

       Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verin ve sık sık emzirin. Bebeklerinize 6 aydan sonra uygun ek besinler vermeye başlayın şeklinde konuşan Ertan, “Temiz içme suyu kullanın. Meyve ve sebzelerinizi tüketmeden önce iyice yıkayın. Çocuğunuz ishal olursa her zamankinden daha fazla su ve sulu besinler verin. Onları kesinlikle aç bırakmayın. Şiddetli ishalde kaybedilen sıvı ve minarelerin yerine konması amacıyla Aile Hekiminizden ücretsiz alabileceğiniz “Ağızdan Şeker-Tuz” karışımını tarif edildiği şekilde günlük olarak hazırlayın ve ağzı kapalı kaplarda saklayarak aynı gün içerisinde tüketin dedi. Dr. Ertan son olarak, bebeklerde sık olarak sulu dışkılama ve tekrarlayan kusma dışkılamada kan olması, iştah azalması, ateş yükselmesi ve gözlerinde çökme gibi durumlarda ailelerin vakit kaybetmeden hemen bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir” şeklinde uyarılarda bulunarak ailelerin sağlık konularında daha duyarlı ve hassas olmalarını belirterek sözlerini bitirdi.

HABER-FOTO: Fatma TAŞDELEN

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çarşamba Haber Haberleri