Fırıncılığın geleneksel usuller yada modern tekniklerle hazırlanan unlu mamullerin işlendiğini, zor bir meslek olduğunu dile getiren Akkaya, “ Günümüzde geniş ürün çeşitliliğine sahip fırıncılık yetenek işidir. Fırında pişirilen bütün hamurlu yiyeceklerin temel maddesi pişirme yöntemidir. Fırıncı olmak isteyenlerin el becerisine sahip olması gerekir. Parmaklarını ustalıkla kullanabilmeli yeni ve hoş şeyler sergilemeli temizlik ve düzene önem vermelidirler.”
Bu İşin Püf Noktası
Başkan Akkaya, “Fırıncılık yaparak para kazanabilmek için bu işi iyi yapmak önemlidir. Her türlü unlu mamullerin püf noktası iyi pişirilmesin de gizlidir. İyi olmak için bu işi gerçekten mükemmel yapmak gerekir. Fırıncılık kalite, tecrübe ve hijyenden ödün vermeyen meslektir. Her türlü gıda üretiminde olduğu gibi bu meslekte de gıdanın üretimi ve tüketiciye sunumuna kadar gıdanın güvenilirliğini sağlamak çok önemlidir. Böylece müşterilerinizin memnuniyetini kazanır. Kaliteli hizmetler vermiş olursunuz. Sabır isteyen bir meslektir.” Dedi.
Bir Fırıncı Bunlara Dikkat Etmelidir
Çarşamba Fırıncılar Odası Başkanı Esat Akkaya, “Bir fırıncı hamurun kıvamını gözler ve elleri ile kontrol etmelidir. Fırına sürülen ürün termostat veya rutubet tesisatını ayarlamak suretiyle fırının sıcaklığını kontrol etmelidir. Pişme durumunu eliyle kontrol eder, Gerektiğinde fırının bakım ve temizliğini yapmalı bunlara özen göstermelidir” ifadelerini kullandı.
Fırıncılık Mesleğini Gerektirdiği Özellikler Vardır
Akkaya son olarak, “Bu mesleği seçmek isteyen, El becerisine sahip, El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, El ve gözü eşgüdümle kullanabilme yeteneklerine sahip, Yeni şeyleri denemekten hoşlanan, Temizlik ve tertibe önem veren, Mesleğe yeterince özen gösteren kişiler olmalıdır" sözlerini ekledi.