“Altın yumurtlayan tavuk kurtuldu!”

Aralarında Çarşamba Şeker Fabrikasının da bulunduğu Portföy B Grubu(Elazığ, Malatya, Erzincan, Elbistan) ve Portföy C grubu(Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum, Çarşamba) fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin Danıştay’da açılan davalar nihai ka

Türk Şeker Fabrikaları’nın 22 Haziran 2000 tarihinde başlatılan özelleştirme sürecinde Danıştay tarafından bir  iptal kararı tüm ülke genelinde ki şeker çalışanları gibi Çarşamba Şeker Fabrikası çalışanları arasında da büyük heyecan yarattı. Şeker-İş Sendikasının kararlı çalışmaları ve mücadelesi bir kez daha haklılığını ortaya koydu. Hatırlanacağı üzere bundan on yıl önce IMF’ye verilen ‘Ek Niyet Mektubu’ dahilinde başlayan özelleştirme kapsamında Portföy B Grubu(Elazığ, Malatya, Erzincan, Elbistan) ve Portföy C grubu(Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum, Çarşamba) fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin Danıştay’da açılan davalar nihai karara bağlandı.
 
Buna göre Danıştay 13. Dairesi’nin 11.01.2011 tarihli kararıyla Portföy B grubu için hazırlanan ihale şartları belgesi ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın(ÖİB) ihaleye çıkarma kararının iptaline karar verildi. Yine 13. daire’nin 06.12.2010 ve 08.12.2010 tarihli kararıyla Portföy C grubuna ilişkin hazırlanan ihale şartları belgesi ile ihaleye çıkarma kararı ve ihaleyi sonuçlandıran ihale komisyon kararının iptaline son verildi.
 Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ve Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, gelinen noktada anlam, değer ve güncelliğini yitirmiş özelleştirme politikalarında bundan sonra ısrar edilmemesinin sendika ve sektörün ortak beklentisi olduğunun altını çizerek kararın sektörden ekmek yiyen milyonlarca insanın geleceği açısından önemli olduğunu söyledi.

 

 

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ve Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, “2003 yılında, uluslar arası bir şeker kartelinin danışmanlığında hazırlanan özelleştirme stratejileri, başlangıçtan bu yana ülke gerçekleri ve kamu yararına uygun olmadığı gibi, bugün itibariyle yeterliliğini ve güncelliğini de kaybetmiştir. 2003 yılında dünya şeker fiyatları 180 dolar seviyesinde iken bugün 790 dolar seviyesine ulaşmıştır. Giderek yükselen şeker fiyatları şeker üretim tesislerinin değer tespitini geçersiz kılmıştır. Ülke gerçekleri, kamu yararı ve Danıştay’ın özelleştirmeye yönelik verdiği kararlar gözetilerek, şeker kartellerinin değil, sektör temsilci ya da uzmanlarının danışmanlığında yeni bir ‘sektör yönetim modeli’ hazırlanmalı ve uygulamaya konulmalıdır”.
  
Gök, “Şeker-İş Sendikası olarak şeker sanayinin özelleştirilmesine yönelik bugüne kadar sürdürdüğümüz mücadelemiz, aynı azim ve kararlılıkla devam edecektir. Bu çerçevede şube başkanlıklarımızca pancar çiftçisinden şeker işçisine, yöre esnafından halkına, meslek odalarından siyasi partilere, sivil toplum örgütleri, basın ve üniversitelere kadar tüm kesimlerin bilgilendirilmesi ve mücadelemize destek vermeleri konusundaki faaliyetleri hız kesmeden sürdürülmelidir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

Şeker Fabrikalarının satışı ile alakalı Danıştay kararı sonrasında gazetemize açıklamalarda bulunan Çarşamba Şeker-İş Sendikası Başkanı Sinan Türe, “Yıllardır merak ve korku içinde satışını yakından takip ettiğimiz ve 10 yılı aşkındır verdiğimiz mücadele sonunda haklı bir şekilde mutlu sona ulaştı. Kotalarla son yıllarda tamamen bitirilme noktasına getirilen şeker pancarı ekimi ve daha sonra zarar dedikoduları ile dışa bağımlı hale gelen Şeker artık kendi ülkesinde kendi ayakları üstünde durmaya devam edecektir. Bu karar milyonlarca şeker çalışanlarında olduğu gibi Çarşamba Şeker Fabrikamızda ki çalışma arkadaşlarımız ve şeker pancarı ekicilerimiz arasında büyük beri sevinç yaratmıştır” diyerek şöyle devam etti.

 

 Haber Expres Gazetenizde de manşetten verdiğiniz “Altın yumurtlayan tavuk” kurtuldu diyerek açıklama yapan Türe, “Haber Expres gazeteniz bu yolda bizimle çok büyük yardım ve destekte bulunmuştur. Ayrıca Çarşamba’ da yüzbin üzerinde şeker pancarı ekimi yapılırken kotalar ve diğer sıkıntılar nedeni ile azalan şeker pancarı ekiminin bu yıl daha fazla olacağını biliyoruz. Çünkü şeker pancarı daha çok kazandıracak. Ben şeker pancarı ekicilerimize cesaretiniz toplayın ve şeker pancarı ekin diyerek seslenmek istiyorum. Alternatif ürünler aranacağına en yü alternatif ürün Şeker pancarıdır. En iyi kazanç diğer çoğu şeker fabrikalarına göre Çarşamba Şeker Fabrikasındadır. Çünkü ekim sonucunda fazla tonaj farkı ile daha çok kazanç elde etmek ve karar vermek artık Çarşambalı çiftçilerimizdedir. Hepimize Şeker Fabrikamızın satışının iptal kararının hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İlçemizin tek sanayi kuruluşu böylece kurtulmuş bulunmaktadır” diyerek sevincini Çarşambalı çiftçiler ve Şeker çalışanları ile paylaştı.

Haber Merkezi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çarşamba Haber Haberleri