Amerikalılar Karadeniz’de

Tarım İlçe Müdürü Osman Akman Amerikan Beyaz Kelebeği hakkında halkın daha bilinçli davranması gerektiğine dikkat çekerek ilaçlamanın özenle yapılması konusunda açıklamalarda bulundu

     İlaçlama konusunda da özen göstermek gerektiğini belirten Tarım İlçe Müdürü Osman Akman, “Mesela, Terme’nin şu mahallesi herhangi bir köyü olsun. Köy muhtarları şöyle bir karar alabilir. Köyümüzde şu gün şu tarihler arasında topluca ilaçlama yapılacak diye bir kara alabilirler. Ama bu alınan karara vatandaşların uyması lazım uymayanlara da cezai işlem vs. uygulanabilir”  diyerek devam etti.

 

     İlaçlamanın önemini belirtirken vatandaşları daha bilinçli davranmaya çağıran Akman,”Bir kere ilaçlama yapmak yetmez. Eğer bir kere ilaçlama yapılırsa bu Amerikan beyaz kelebeğinin popülâsyonları daha da artacaktır. Şöyle bir şey daha var. Eğer toplam baz alınırda Amerikan beyaz kelebeği daha fazla bulunursa ilaçlama daha sık yapılmalıdır. Canlılar zaten bir şekilde yaşamlarını devam ettirmek zorundadırlar. Ama bu böceklerde ve diğer hayvanlarda daha yoğundur. Kışı geçirecek yer ararlar kendilerine. Fındık toplandıktan sonra Amerikan beyaz kelebeği oluşuyor. O zaman fındığa daha fazla zarar vermeye başlıyor ama insanlar diyor ki olsun. Çiftçilerimiz ben fındığımı topladım ürünümü aldım diyor ama ona Amerikan Kelebeğinin daha fazla zarar verdiğini bilmiyor. 10 tane böceğin kışı geçirmesi mi daha kötüdür, yoksa 50 tane böceğin kışı geçirip de bir sonraki seneye yani yaz dönemine doğurganlık olarak çıkması mı daha bahçeye zararlıdır? Tabi ki 50 tanesinin verdiği zarar daha fazladır” dedi.

 

     Bu sene zaten 1 ay geriden gidiyoruz. Beklediğimiz gibi bir durum yok ortada açıkçası. Ama son yıllarda sıcaklık ortalamasının 1-2 derece daha da üstte olacağını biliyoruz. Son bir haftada Amerikan beyaz kelebeğinin sayısında aşırı derecede artış var. İlaç bayiinden aldığımız bilgiye göre de çiftçiler de bilinçleniyor. Onlar için etnik gücü en fazla olan ilaçları almalılar. 2-3 günde ilaçları almaları gerekiyor ki daha sağlıklı olsun diyen Tarım İlçe Müdürü Osman Akman, “Çiftçilerde şöyle bir durum da var. Çarşamba için daha avantajlı olacağını düşünüyorum. Bu olay Çarşamba için avantaj da olabilir ama şu an bir dezavantaj. İhracat genellikle Antalya’dan yapılıyor. Ürün para etmiyor diye uğraşmıyor. Çiftçiyi bu konuda daha da bilinçlendirmek lazım. Eğer bu konuda bir kişi üzerinden çalışılırsa olmaz. Eğer tek kişi değil de çok kişi olursa çiftçi daha çok para kazanmaya başlayacaklar. İhracat daha da hızlanacak. Bu yüzden ilaç atma, ilaç kullanma geliştirilir. İhracata yönelik düşünürsek bu maddeden ne kadar üretiriz daha iyi nasıl yaparız diye düşünülürse daha verimli olur” diye konuştu.

HABER-FOTO: Fatma TAŞDELEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çarşamba Haber Haberleri