Anadolu Basın Birliği Derneği, "Anadolu Basını Çözüm Yolunda" adlı çalıştayın ilk toplantısını DSİ 7. Bölge Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirdi. Toplantıda yerel basının sorunları, çözüm önerileri ve son çıkan dezenformasyon yasası konuşuldu.
"Çözüm Yolu Anadolu Basınıdır"
Yerel basının çözüm yolu Anadolu Basın Birliği olduğunu vurgulayan Anadolu Basın Birliği Genel Başkanı Mehmet Bora Zor, "Biz bu çalıştayın Anadolu basını çözüm yolunda ilk toplantısını Samsun'da tercih ettik. Mücadelenin başladığı ilk kenti tercih ettik çünkü Anadolu Basını olarak Milli Mücadele'nin kentinden böyle bir çalışma başlatmayı düşündük. Biz şuna inanıyoruz, sorunları çözebilecek olan ana dernek veya çözümün paydaşı olabilecek dernek Anadolu Basın Birliği'dir. Çünkü biz, Anadolu Basın Birliği olarak Anadolu'nun bağrından çıkmış bir dernek olarak bu çalışmayı yürütüyoruz. 1975 yılında Ankara ve İstanbul cemiyetlerinden sonra Anadolu'da yerel basını bir araya getirmek için kurulmuştur. Yerel basına çok büyük değer katmıştır ve yerel basının her zaman yanında durmuştur." diye ifade etti.
Milletvekili Murat Can, "İnsafsızlıktır"
Son çıkan dezenformasyon yasasını eleştiren CHP Samsun Milletvekili Murat Can, "Avrupa standartları üzerinden en ağır kriterleri getiriyorsunuz basına yönelik. Baktığımız zaman yine son çıkan dezenformasyon yasası tam olarak basını bitirmek üzere kurgulanmış bir yasadır. Sosyal ve finansal olarak adaletli bir şekilde ve aynı düzende, Samsun'un realitesini düşünmeden bir şekilde burada basın emekçilerini mağdur bırakıyorsunuz. Evet, bir akreditasyon sağlanmalı. Tabii ki de herkes basın kartı sahibi olamamalı; ahlaki ve vicdani olmalı ama bu akreditasyonu sağlamış basın emekçilerine de evrensel kriterleri yerelde hayata geçirerek, yok şu kadar adam çalıştıracaksın, yok şu kadar tıklanma olacak gibi kriterlerle çalışamaz hale getirmek insafsızlıktır." dedi.
Müdür Ayrancı, "Basın Bir Olmalı"
Basının güçlü olması gerektiğini vurgulayan Samsun Orta Karadeniz Bölge Müdürü Ebu Bekir Ayrancı, "Bu güzel etkinliğe katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Basın bir olursa güçlü olur. Basın bir olmalıdır. Basın bir olursa tüm sorunlarını halledebilir ama bir olmazsa hiçbir sorununu halledemez. Ben uzun konuşmak istemiyorum, sözü siz değerli basın mensuplarına bırakmak istiyorum." ifadelerini kullandı.
"Geleneksel Gazetecilik Pratiklerinin Ötesine Gidilecek"
Artık dijitalleşen medyanın başladığını söyleyen OMÜ İletişim Fakültesi Dekanı Onur Bekiroğlu, "Özellikle akademik anlamda bilimsel araştırma olarak baktığımızda yerel basın daha ön plana çıkar ama Anadolu basını denildiğinde Milli Mücadele yıllarına ve o dönemde yerel basının üstlendiği role atıfta bulunan daha yenilikli bir kavram karşımıza çıkıyor. Sizler burada yerel basının mensupları olarak bu tartışmayı gerçekleştireceksiniz. Ben sadece şu noktaya değinmek istiyorum. Anadolu Basın Birliği Başkanı'nın da belirttiği bir husus vardı. Dijitalleşme, SEO gibi uygulamaları referans verdi. Biz iletişim bilimciler ve iletişim akademisyenleri olarak içinde bulunduğumuz dönemi ağırlıklı olarak yeni medya ve dijital ekosistem şeklinde tanımlıyoruz. Anadolu basını açısından da yerel basını açısından da geleneksel gazetecilik pratiklerini devam ettirecekler ama daha ileri süreçlerde geleneksel gazetecilik pratiklerinin biraz ötesine gidilmesi gerekeceğini düşünüyoruz." sözleriyle konuşmasını tamamladı.
"Meslektaşlarıma Teşekkür Ediyorum"
Programda konuşan Anadolu Basın Birliği Samsun Şube Başkanı Turhan Akşen ise, "Anadolu Basın Birliği olarak biz her zaman basınımızın yanında yerimizi aldık. Basın emekçilerini hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız da. Bugün de basının sorunları hakkında çalıştay gerçekleştiriyoruz. Basın emekçilerinin sorunlarını her ortamda dile getirmeye devam edeceğiz. Beni bugünümde yalnız bırakmayan yol arkadaşlarım, gazeteci büyüklerim ve meslektaşlarım, sizler bugün beni yalnız bırakmadınız, basının gücünü herkese gösterdiniz. Hepinize minnettarım." ifadelerini kullandı.
Çalıştay, konuşmalar ve ödül töreni sonrası tamamlandı.