Samsun’da sürekli değişen hava sıcaklıkları bitkiler ve hayvanların dengesini bozdu. Şubat ayında aşırı sıcakların yaşandığı Samsun’da Mart ayında ise aşırı soğuklar etkili oldu. Yaşanan soğukların çok arı kaybına neden olmadığının altını çizen Rasim Kaplan, bunun sebebini ise arıların Mart ayına güçlü girmesi olarak değerlendirdi.
“BİN 500 ARICI İLK FAALİYETLERİNE BAŞLADI”
Bin 500 arıcının Samsun’da faaliyet göstermeye başladığını belirten Kaplan, “Şu anda arıcılık sezonunun başlangıcındayız. Mart ayının soğuğu biz arıcıları çok olumsuz etkilemedi. Arılar mart ayına kadar güçlü geldiler. Karadeniz’in genelinde de böyle oldu. Soğuklardan dolayı yaşadığımız arı kayıplarının oranı yüzde 8-12 arasında. Bunun normali de zaten yüzde 10’dur. Arılarının soğuklardan etkilenmeyerek bahara güçlü bir şekilde gelmesine Şubat ayının sıcak geçmesinin etkisi vardır. Şu anda dışarıdan gelen arıcılar ile birlikte bin 500 arıcı bahar faaliyetleri için şehrimizde bulunuyor. Bu arıcılar Çarşamba başta olmak üzere, 19 Mayıs ve Bafra ilçelerine yerleştiler. Arıcılar, bu günlerde kovanların bakımlarını, beslemelerini ve temizliğini yapıyorlar. Mayıs ayının sonu Haziran’ın başında göçer arıcılık yapacak olan arıcılar, yaylalara gidecekler” dedi.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN ARI DESTEĞİ”
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin de arıcılık faaliyetlerine destek verdiğini belirten Başkan Kaplan, “Yaşlı arılar tespit edilip kovanlardan ayrılıyor. Büyükşehir Belediyesi de Mayıs ayının ilk haftasında Terme, Bafra, Çarşamba, Tekkeköy ve 19 Mayıs ilçelerindeki arıcılara genç ana arı dağıtımı yapılacak. Mayıs’ın ilk haftasına kadar merkeze yakın olan arıcılar, daha sonra üst kesimlere doğru göçmeye başlayacak. Geçen sene Samsun’da bin 200 - bin 300 ton civarında bal üretildi. Bu sene, başlangıçtaki gibi giderse geçen seneden daha fazla bal üretilir diye düşünüyorum” diye konuştu.