Asgari Ücret Zammı Sonrası, Muhalefet Ayakta?

Asgari Ücret'in 22 bin 104 TL olmasının ardından Samsun’da muhalefet partilerin il başkanları asgari ücreti yeterli bulmayarak tepki dolu açıklamalarda bulundular.

Asgari ücretin 4. toplantısında Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamaları ile asgari ücrete yüzde 30 oranında zam yapıldığı ve 17 bin 2 TL'lik asgari ücret 24 bin 104 TL'ye çıktığı açıklanmıştı. Hatta TÜRK-İŞ Genel başkanı Ergün Atalay, "Bundan sonra bizi toplantılara çağırmayın” diyerek iktidara tepki göstermişti.

Asgari ücret'in açıklanmasının ardından Samsun'da muhalefet İl başkanları da iktidar partisini hedef alarak tepkilerini dile getirdiler. Muhalefet partilerin başkanları yapılan bu zammın asla kabul edilir yanının olmadığını beyan ettiler.

"5 Bin TL Artış Kabul Edilemez"
Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Mehmet Özdağ konu hakkında yaptığı açıklamasında, “Geçen hafta Türkiye'nin 2025 bütçesi, iktidara mensup milletvekillerinin parmak işaretiyle kabul edildi. Bu bütçenin Türkiye'nin bütçesi olmadığını, tamamen sermayenin bütçesi olduğunu söylüyorduk ve yanılmadık. Bütçenin mürekkebi bile kurumadan, gece baskını gibi bir toplantıda, işçi temsilcilerinin bulunmadığı bir ortamda 2025 asgari ücreti açıklandı. 2024 asgari ücreti oranıyla karşılaştırıldığında, yeni asgari ücret 7 bin TL değer kaybederken, yapılan 5 bin TL’lik artış kesinlikle kabul edilemez."


Özdağ sözlerini şöyle sürdürdü: "Samsun'da yaşayan herkes, Türkiye ortalamasının yüzde 30 daha altında ve yüzde 30 daha fakir. Ayrıca, verilen istatistiklere göre, Türkiye’de çalışan asgari ücretli oranı yüzde 42 iken Samsun’da bu oran yüzde 53. Dolayısıyla, asgari ücrete yapılan bu düzenlemeyi asla kabul etmiyoruz. Bu, vicdansızlıktır."

"Bu Asgari Ücret Kesinlikle Yetersiz"
Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Salih Şen ise açıklamasında, asgari ücretin yetersiz olduğunu vurgulayarak “Günlerdir, aylardır beklenen asgari ücret nihayet açıklandı. Türkiye’de asgari ücret sürekli gündemde olan bir konu. Daha fazla çalışana, daha fazla ücret ödenmesi mutlaka gerekli. Ancak maalesef ülkemizde yaklaşık 20 milyon çalışanın 10 milyona yakınının asgari ücretle çalıştığı bilinmekte. Bu tablo itibarıyla 22 bin TL yeterli mi? İki açıdan bakmak lazım: İşverenler ve çalışanlar. Çalışanlar açısından bakıldığında, bu ücretin yetersizliği açıkça ortada. Ancak işverenler açısından bakıldığında, ekonomik krizler doğrultusunda ödeme zorluğu yaşayan şirketlerin zorlanacağı da bir gerçek." İfadelerini kullanarak sözlerine şöyle devam etti.


Şen "Milyonlarca işçi, geçinmeye yetmeyen asgari ücretle yaşam mücadelesi veriyor. Bazı işçiler ise yasal asgari ücrete dahi erişemiyor. Avrupa'da Türkiye ile kıyaslandığında, asgari ücret değerleri arasında büyük fark var. Örneğin, Lüksemburg’da asgari ücret 2 bin 500 Euro'nun üzerinde. Türkiye'de ise TÜİK verileri bile inandırıcı değilken, doğru bir asgari ücret belirlenmesini beklemek mümkün değil. Partimizin akademisyenleri ve ekonomik kurmaylarının çalışmaları neticesinde, gerçek enflasyon oranı yüzde 61 olarak tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, asgari ücrete yapılacak zammın yüzde 61 artı enflasyon farkı dikkate alınarak belirlenmesi gerekirdi."

"Tipik AK Parti"
İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy ise açıklanan yeni asgari ücret hakkında, “Asgari ücret, insanları açlığa mahkûm edecek şekilde belirlenmiştir. Açlık sınırının altında bir asgari ücret asla kabul edilemez. Vergilere ve her şeye yüzde 44 zam gelirken işçiye yüzde 30 zam yapılması yazıktır, günahtır. Bu tipik AK Parti mantığıdır: ‘Ben yaptım, oldu.’ Sendikalar ve işçilerin talepleri hiçbir zaman umursanmamıştır. İşçilerimiz bu asgari ücretten memnun değil, biz de memnun değiliz. Bu parayla kimse geçinemez." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri