Astıma neden olan toz akarlarının gözle görülemeyecek kadar küçük olduğunu belirten Akarolog Prof. Dr. Sebahat Sullivan, özellikle astım hastası olan evlerde hijyene dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Sebahat Sullivan yaptığı açıklamada, "Akarlar eklem bacaklılar şubesi dediğimiz böceklerin, yengeçlerin, ıstakozların, örümceklerin de olduğu bir şubeye bağlıdırlar. Dört çift bacaklı canlılar, çok küçük canlılar 0.3-04 milimetre toz akarları, bazı guruplar milimetrenin beşte biri mikroskobik canlılardır. Ama küçük olmalarına rağmen yapmış oldukları zararlar kültür bitkileri, hayvan ve insan sağlığı açısından çok önemli. İnsanlarda da toz akarları dediğimiz grup astıma, alerjik astıma neden oluyor. Deride kaşıntılara, burun akıntısı, geniz akıntısı gibi pek çok şeye neden olabiliyorlar" dedi.
"HİJYENE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR"
Akarların hemen hemen her yerde yaşayabildiğini belirten Prof. Dr. Sebahat Sullivan, "Biz bu akarlara 'ev tozu akarları' diyoruz fakat bunlar, insanların yaşadığı her yerde, tozun olduğu yerde, kadife perdelerde, yün yataklarda, yün halılarda ve her yerde yaşayabiliyorlar. Genelde 24-25 derecede, rutubetli yerlerde yaşıyorlar. O yüzden hijyene dikkat edilmesi gerekiyor. Tozu suya çeken süpürgeler kullanılması gerekiyor. Özellikle hastası olan insanların bunlara azami ölçüde dikkat etmesi gerekiyor. Akarlara karşı ilaçlamalar da yapılabilir. Evin güneş alması ve sık sık havalandırması gerekiyor" diye konuştu.
"TIPÇILARIN DİĞER AKAR TÜRLERİ ÜZERİNDE İNCELEME YAPMASI GEREKİYOR"
Dünyada 55 bin civarında akar türü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sebahat Sullivan, "Biz Samsun'da yaptığımız bir araştırmada alerjik astımı olan hastaların evinden topladığımız 16 akar türü bulduk. Fakat astıma neden olan toz akarlarında sadece belirli türlere göre ilaç yapılıyor. Aslında bu anlamda başka türler de var. Tıpçılar tarafından bu türlerin de testlerinin yapılması, hastada ne tür etkilerin olduğu ve buna göre antijenlerin ortaya çıkartılması gerekiyor. Fakat bu tür çalışmalar yapılmamış. Biz bu türleri tespit ediyoruz fakat bunların hastalara etkilerini tıp uzmanları yapması gerekiyor" şeklinde konuştu.