Evlerde tarihi geçen veya atıl durumda bulunan ilaçların, hem insan sağlığı, hem de çevre kirliliği açısından oluşturduğu risklerin önüne geçilmesi amaçlanıyor .
Evlerde kullanılmayan veya son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar; ilaçların suistimali, hatalı kullanım, çocuklarda kazai zehirlenmeler, intihar girişimleri, çevresel zararlar gibi aile, toplum ve çevre için geri dönüşü çok zor olabilecek riskler taşımakta. Kimyasal birer ürün olan bu ilaçlar tarihi geçince şehir çöplüklerine ve doğaya gelişi güzel atılmaktadır. Araştırmalar, çevreye atılan ilaçların doğal yaşamı olumsuz etkilediğini gösteriyor. Gelişi güzel çöpe atılan ilaçlar doğa ve su kirliliğine sebep olmakta.
Bu ilaçların ilaç toplama kutuları ile eczanelerde, aile sağlığı merkezlerinde, toplum sağlığı merkezlerinde toplanması sağlanarak, hem doğanın ve halk sağlığının korunması hem de farkındalığının oluşturulmasına katkıda bulunulması hedefleniyor.
Vatandaşların 1 – 31 Mayıs 2016 tarihleri arasında evde bulunan miadı geçmiş ilaçları kendileri kontrol ederek veya eczanelere kontrol ettirerek eczanelerde ve aile sağlığı merkezlerinde bulunan atık ilaç imha kolilerine bırakmaları halk sağlığı açısından önemlidir.