Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ise, zararlı böceğe karşı yaklaşık 300 milyon TL tutarında tuzak alarak, Tarım Müdürlüğü'ne teslim edeceklerini söylemişti.
Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, 2017 yılında Gürcistan'dan ülkemize giren ve Türk tarımını özellikle Karadeniz bölgesinde bitirme noktasına getiren kahverengi kokarca zararlısı için 'ısı tuzakları' projesinin hazırlanmasında geç kalındığını savundu.
Erdal Avcı, "Gündemi yakından takip ediyoruz. Fındığı bitiren böceğin şimdi Bafra'daki çeltik ürününe zarar vermemesi için kurumlar bir araya geliyor proje geliştiriliyor. Doğu bölgesinde Terme'de, Çarşamba'da, Ayvacık'ta, Salıpazarı'nda bölgenin en önemli geçim kaynağı olan fındık zarar görürken neredeydiniz?" diye sordu.
Ziraat Odası Başkanı Avcı, şöyle konuştu; "Bu zararlı böcek 2017 yılında ülkemize Gürcistan'dan geldi. Dedik ki; 'bu böcek çiftçinin emeğini zayi edecek, hızla çoğalıyor. Mücadele edelim' çağrısı yaptık, kimse bize kulak vermedi. 2024 yılında fındık bahçesinde hasata giren çiftçi feryat edince, kurumlar harekete geçti. 8 senedir neredeydiniz? Fındık zayi olana kadar neredeydiniz? Bu sene Türk tarımının en büyük ihracat ürünü olan fındığı bitirdiniz. Şimdi çeltiği kurtaralım diyorsunuz. Çeltik, soya, mısırı kurtaralım ama fındık üreticisinin emeği ne olacak?"
Erdal Avcı, "Sadece OMÜ değil, Karadeniz bölgesindeki tüm Ziraat Fakülteleri'nin 2017 yılından beri bu zararlı böceğe karşı çözüm bulamaması ayrı bir bilimsel araştırma olmalıdır" sözlerini kaydetti.