Avrupa Birliği'nin tarımdan sorumlu komiseri Franz Fischler yaptığı açıklamada AB ile ticaret yapan tarafları daha fazla esneklik göstermeye çağırdı ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) toplantılarında yaptıkları vaatlere uygun hareket etmelerini istedi.
Fischler, AB'nin tarım ürünleri ticareti alanında verebileceği tüm ödünleri verdiğini ve artık daha fazlasının istenmemesini talep etti. DTÖ üyesi ülkelerin bakanları Eylül ayında Cancun'da (Meksika) bir araya getiren toplantının başarısızlıkla sonuçlanmasından yaklaşık üç ay sonra bir açıklama yapan AB komiseri, bir kez daha yeni bir öden vermeyeceklerin teyit etti.
Cancun toplantısında da AB, özellikle tarımsal ürünlere uygulanan gümrük vergileri ve çeşitli destekleme alımları, sübvansiyonlar konusunda katı bir tavır almış, ABD'den ve gelişmekte olan ülkelerden farklı açılardan yöneltilen taleplere direnmişti. Söz konusu toplantıda Amerika Birleşik Devletleri de kendi uygulamaları ve başka devletlerden talepleri üzerinde inat edince görüşmeler çıkmaza girmiş ve zirve hiçbir olumlu sonuç alınamadan dağılmıştı.
Tarım konusu DTÖ toplantılarının en çetin alanı. Anlaşmazlık Kuzey - Güney arasında olmaktan ziyade Batı - Batı arasında odaklanmış durumda. Atlantik okyanusunun iki yakasındaki AB ve ABD birbirlerini tarımsal ürün ithalatını daha fazla serbestleştirmeye davet ediyor ancak kendi uygulamaları "zaten yeterince serbest olduğu" gerekçesiyle aynı şeyi yapmaktan kaçınıyorlar.
AB Tarım Komiseri Franz Fischler Roma'da yaptığı açıklamada "Biz yapabileceğimiz kadarını yaptık, Artık başkaları da bizim kadar yapıcı ve esnek davranmalı. Esneklik tek yönlü bir yol değildir" dedi. Fischler açıklamasının devamında şunları söyledi: "Eğer taraflar reform istemiyorlarsa, veya DTÖ toplantılarında yapılmak istenenin ne olduğunu ve çözümün nerede olduğunu göremiyorlarsa bir uzlaşmaya varma şansı çok zayıf bir olasılık demektir. Ve masadaki herkes olgularla yüz yüze gelmeyi göze alıncaya ve sonuç almayı isteyinceye dek korkarım her seferinde havanda su döveceğiz ve bir anlaşmaya ulaşmakta başarısız kalacağız. " Ticaret görüşmeleri sürecinde AB'nin izlediği politikanın haklılığını savunan Fischler, Haziran ayında kabul ettikleri tarım reformu paketiyle çiftçilere verilen yıllık 43 milyar Euro (50 milyar dolar) tutarındaki sübvansiyonu önemli ölçüde azalttıklarını ve 49 azgelişmiş ülkeden yapılan tarımsal ürün ithalatında gümrük vergilerini tamamen kaldırdıklarını anımsattı.
Dünya Ticaret Örgütü'nün üyesi 148 ülkenin bakanları AB başkenti Brüksel'den geçen hafta yapılan yazılı açıklamada, Birliğin görüşmelerde ileri adımlar atılmasından yana olduğu bildirilmiş ancak görüşmeler başlamadan önce elle tutulur yeni ödünler açıklamaktan kaçınılmıştı. Fischler'in çevresinden gelen duyumlara göre, AB yetkilileri DTÖ’ nün diğer büyük üyelerinin bu konuda çok pasif kaldıklarına ve ilk adımı AB'nin veya ABD'nin atmasını beklediklerine inanıyorlar.