Samsun’da ayakkabı tamirciliği yapan esnaflar, ‘zorunlu eğitim sistemi yüzünden çocukların erken yaşta mesleğe başlayamadığı’ görüşünde. Zorunlu eğitim sistemi yüzünden öğrencilerin en genç 17 yaşında okuldan ayrılabildiklerini belirten ayakkabı tamircileri, bu yaştaki çocukların çıraklık için çok geç olduğunu söylediler. Ayakkabı tamircileri, çırak yetişmemesi durumunda mesleğin bitme noktasına gelmesinden endişe ediyor.
60 yaşındaki ayakkabı tamircisi Zekeriya Güven, “Eğitim sistemi değiştikten sonra bu meslekte çırak bulamaz hale geldik. Önceden anne-babası çocuğu yanımıza getiriyordu. Bu eğitim sistemi çıktıktan sonra çıraklar tamamen yok oldu. Benim çıraklık zamanımda aileler çocuklarını getiriyordu ‘eti senin, kemiği benim diyordu’ ama şimdi öyle bir şey yok. İşe başlamak için gelen bazı çocuklar ise ‘ben kaç para alacağım, kaç saat çalışacağım’ gibi sorular soruyor. Biz böyle bir şey görmedik. Çırak önce bir gelir, işe bir bakar, temizliğine, işçiliğine bakılır, ondan sonra böyle şeyler konuşulur. Onun için de çırak yetişmiyor. Gelenlerde bu mesleği beğenmiyor. ‘Pis’ diyor. Ben 40 senedir ayakkabı tamirciliği yapıyorum. Eğer çırak bulamazsak bu meslek biter. Bundan sonra ayakkabı tamiri diye bir şey kalamayacak, vatandaş ayakkabıyı alacak, bir sorun olduğunda atacak” dedi.
35 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan 47 yaşındaki Mustafa Demirbaş, “Ayakkabı tamirciliğinde çırak yetişmemesinin ana sebebi, ailelerin çocuklarını mesleğe yönlendirmemesi. Yoksa çıraklık ve sanat okulları var. Ama aileler, bizim mesleğimize çocuklarını yönlendirmiyor. Bizim işimiz çok iyi bir iş. Her zaman iş olan bir iş. Her zaman ihtiyaç duyulan bir meslek ama aileler çocuklarını yönlendirmediği için meslek bitme noktasında. Gençler artık masa başı işi ya da çalışmadan para kazanmanın derdinde. Sadece bizim sektörde değil, birçok sektörde artık çırak bulunamıyor. Zorunlu eğitim sisteminin ardından çırak bulamama olayı başladı. Eskiden aileler çocukları okuyamadığı zaman sanata yönlendiriyordu. Meslekte sürekli alttan yeni nesil yetişiyordu. Ama bu eğitim sisteminden sonra çocuklar belli bir yaşa geliyor. Bu yaştan sonra da çocuklara çıraklık yaptıramıyoruz. Bu meslekte çırak olabilmek için belli aşamalardan geçmeniz lazım. Bu eğitim sisteminden sonra 17 yaşındaki çocuğa da çıraklık yaptıramıyorsun. Onlarda gelmiyor zaten. Ayakkabı tamircilerin çırak bulamama sıkıntısı buradan kaynaklanıyor. Bundan 10 sene sonra ülkemizde parmak sayısı kadar tamirci kalacak. Ayakkabı tamirciliği mesleği bitecek. Artık Çin’den adamlar gelir tamir yapmak için. Şuan çırak olsa ben bile bu dükkanıma 2 tane çırağı hemen işe alırım” diye konuştu.