Samsun'da geçen ay yapılan '2. Uluslararası İkiztepe Sağlık Zirvesi'ne katılan yabancı alım heyetlerinden önemli geri dönüşler alındığı, bu çerçevede Bakü-Samsun ve Tiflis-Samsun direkt uçuşlarının başlayacağı açıklandı. 5 bin yıl öncesine ait kafatası ameliyatından esinlenerek adını alan 'İkiztepe Sağlık Zirvesi', yoğun katılımla 16 Mayıs'ta Samsun'da yapıldı. Birçok yabancı sağlık alım heyetinin katıldığı uluslararası zirvede Samsun'daki sağlık kuruluşları kurumlarını tanıttı ve karşılıklı iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Zirvenin ardından kısa bir süre geçmesiyle geri dönüşler sağlanmaya başladı.
Cerrahi El Aletleri ve Sağlık Müzesi’nde 2. Uluslararası İkiztepe Sağlık Zirvesi değerlendirilme toplantısı yapıldı. Toplantıda açıklamalarda bulunan Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Samsun Şube Başkanı Ahmet Alp Doğru ve Samsun Sağlık Turizmi Derneği Başkanı (SASTUD) Prof. Dr. Fatih Özkan, yurt dışından Samsun'a yapılacak 2 yeni direkt uçuşun müjdesini verdiler. Başkanlar ayrıca zirvenin Samsun'a 30 milyon dolar ek katkı sağladığını da vurguladılar.
“Katkının 30 milyon doların üzerinde olduğunu görmekteyiz”
Zirve ile birlikte Samsun'da sağlık turizminde 30 milyon dolarlık bir katkı sağlandığını gördüklerini ifade eden Ahmet Alp Doğru, “2022 yılındaki ilk zirvemizde yaklaşık 70 alım heyetini misafir etmişken bu sene 200'e yakın alım heyeti misafir edilmiştir. Alım heyeti bizim için oldukça önemlidir, çünkü yapılan etkinliğin başarısı, yurt dışından gelen alım heyetindeki kişi ve firmaların, zirvede stant açan firmalarımızla etkileşimi ve bunun sonucunda yapılan ikili ve çoklu anlaşmalar şehrimize ve ülkemize kazandıracağımız ticaret ve döviz girdisi ile ölçülmektedir. Bu zirvede amaç özellikle ilkine kıyasla kat ve kat artarak gerçekleşmiş gözükmekte olup sağlık turizmi belgesine sahip işletmelerimiz zirve sırasında yaptığı görüşmeler sayesinde 45 farklı yurt dışı katılımcı ile işbirliği anlaşması sağlamış bulunmaktadır. Geçen sene yapılan zirvede ilave katkı 3 milyon dolar olduğu görünmekteyken, bu seneki sağlık zirvesindeki katkının 30 milyon doların üzerinde olduğunu görmekteyiz” dedi.
Uluslararası sağlık zirvesinden sonra ülkelerine dönen heyetlerin Samsun'a direkt uçuşlar için çalışmalara başladıklarını ve 2 ülkeden Samsun'a direkt uçuşun başlayacağına değinen Başkan Doğru, “2. Uluslararası Sağlık Zirvesi'nden sonra ağırladığımız 200 kişilik yabancı alım heyetinden geri dönüşler yaşamaya başladık. Konuklar ülkelerine döndüklerinde istediğimiz katkıyı sağladılar. Samsun'a ülkelerinden yapılacak direkt uçak seferleri ile alakalı Valilik, Büyükşehir Belediyesi, SASTUD ile Samsun Ticaret ve Sanayi Odası katkılarıyla ile bu ay itibariyle Tiflis-Samsun direkt uçuşların başlayacağını biliyorduk. Bu Samsun'un kazanımıydı. Zirveden sonra Azerbaycanlı heyetin de kendi devlet yetkilileriyle yaptıkları görüşmeler neticesinde Bakü-Samsun direkt uçuşlarının başlayacağının müjdesini almış olduk. İlimize Almanya'nın 3 büyük şehri, İran ve Irak'tan direkt uçuşlar yapılmakta. Buna ilave Tiflis-Samsun ve Bakü-Samsun uçuşları da eklenince o zaman sağlık zirvemizi daha güzel bir şekilde taçlandırmış olacağız. Samsun'daki sağlık ihracatının artması noktasında gelişmelere katkı sağlamış olmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Turizmin, sağlık ve turizm açısından birçok farklı yöntemle ele alınıp, gelen hasta sayısının artırılması gerektiğinin altını çizen SASTUD Başkanı Prof. Dr. Fatih Özkan, “Samsun Sağlık Turizmi Derneği olarak biz de özellikle Samsun'da yapabileceğimiz en önemli şeyin muayenehanesiyle, hekimiyle, özel hastanesiyle, kamu hastanesiyle sağlık turizmi konusunda kümelenmeyi sağlamaktır. ASKON ile SASTUD'un sağlık paydaşlarıyla beraber turizminde diğer paydaşlarının yaklaşımı bize özgüven kazandırdı. Bundan sonraki zirvelerde elde ettiğimiz sonuçları katlayarak sağlık turizmi noktasında Samsun'un bir dev, bir merkez olmasını temenni ediyorum. Bu 3 milyon dolarlık katkı, bugün 30 milyon dolara çıkıyorsa, 10 katıdır. Demek ki mevcut sayının en az 10 mislini buraya getirmemiz lazım. Bugün elde ettiğimiz hasta sayısının getirisi olması lazım. Sağlıkçılar turizmi, turizmciler de sağlığı düşünmek zorundalar. Biz sağlık turizmini sağlıktan, ameliyattan ya da işte tıbbi işlemden elde ettiğimiz gelir olarak düşünmüyoruz. Sağlık turisti birden fazla kişiyle gelecek, turizm destinasyonlarını ziyaret edecek.Samsun'daki bütün bununla ilgili taksicisinden marketine, turizm destinasyonundan acentesine kadar hepsinin ortak bir kazancını düşünmemiz lazım” şeklinde konuştu.
“Samsun, organ nakli, tüp bebek, diş ve saç ekimi konusunda dünyada öne çıkabilir”
Dünyada öne çıkacak sağlık alanları hakkında da önerilerde bulunan Prof. Dr. Özkan, “Samsun'un saç ekiminin dışında merkez olabileceği konularla ilgili bundan sonraki süreçler belirleyici olacaktır. Yani hangi konuda biz öndeysek bundan sonra merkez hale getirme çabamız olacaktır. Ama bunların içerisinde bir tane sayamayız. Yani kalkıp da şu diyemeyiz. Eğer yapılabilirse kamu noktasında ‘organ nakli' öne çıkartılabilir. Yine kamu özel noktasında ‘tüp bebek' öne çıkartılabilir. Özellikle diş hastanelerimiz var. Diş uygulamaları, implantlar, ortodontik uygulamalar, diğer cerrahi uygulamalar çene ve diş konusunda da öne çıkartılabilir. Bunların hepsi ayrı ayrı düşünmeyi ayrı ayrı bir masa üzerinde hesap kitabı gerektiren işler olarak önümüzde duruyorlar. İkiztepe Sağlık Zirvesi gibi daha önceki dönemde önemli bir projemiz vardı. Yeni gündemimiz dernek olarak Hisar Projesi olacak. Hisar Projesi üzerinde yine belki birlikte olacak ya da diğer paydaşlarımızla birlikte olacak. Bu konularda da Samsun'a nasıl kazandıracağımızı projelerimizle gündeme getireceğiz” ifadelerini kullandı. Toplantıda gelecek sene yapılacak sağlık zirvesinde daha çok uluslararası yatırımcının katılım sağlayacağı ve turizme olan etkisinin bu sene sağlanan 30 milyon dolar ek ilaveden çok daha fazla olmasının amaçlandığı ifade edildi.
Azerbaycan ve Gürcistan'dan Samsun'a direkt uçuşlar yapılacak
İkiztepe Sağlık Zirvesi'nin Samsun'a katkısı Bakü ve Tiflis direkt uçuşları oldu