Olimpik Milli Takım başarısız olmamıştır. Ancak elde edilen başarı ve alınan madalyalar Türkiye'nin beklentilerinin tam karşılığı değildir.
Güreş ve halter bekleneni veremedi. Boks da aynı... Beklenenin yanından bile geçemediler. Hiçbir mazeretin geçerliliği yok. Üç branşı yoğun bakıma alacağız.
Londra'da 2020 umutlarımız daha da arttı. 2020 Türk sporu için büyük bir dönüm noktası ve motivasyon kaynağı olacaktır. 2020 ile eşik atlayacağız.
Londra Olimpiyatları geride kaldı.. Türkiye 114 sporcusuyla çıkarma yaptığı İngiltere'den "Mutlu mu döndü mutsuz mu?" Bu sorunun yanıtını Londra Olimpiyatları'nda ay yıldızlı kafileyi hiç yalnız bırakmayan, müsabakaları yakından izleyen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a sorduk. İşte o sorular ve yanıtları:
Londra yolculuğumuz nasıl geçti?
16 branş ve 114 sporcu başlı başına bir başarıdır. Önce madalya değil, önce katılım diyebilmeliyiz. O heyecanı yaşayan sporcu sayımız arttıkça kuşkusuz madalyalar da artacak. Ben istemez miyim ülkem sporda da dünyanın bir numarası olsun. Ama olsun demekle olmuyor. Söz konusu insan yetiştirmek olduğunda ilke belli: "Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden." Biz bir yıldır canımızı dişimize taktık. Nerede istiyorlarsa orada kamp imkanı sunduk. Ne istiyorlarsa sağladık. Sporcularımız da kadirşinas bir tavırla kendileri için yapılanların farkında. Hariçten gazel okuyanlar art niyetle konuşuyorlar. Ortak akla ihtiyacımız var. Ancak her kafadan çıkan seslere kulak asamayız. Olimpik Milli Takım başarısız olmamıştır. Ancak elde edilen başarı ve alınan madalyalar Türkiye'nin beklentilerinin tam karşılığı değildir.
Madalya totosu oynamadık
* Beklenenin altında bir madalya aldık. Hayal kırıklığı yaşadınız mı?
Madalya tahmininde bulunmadığım için hayal kırıklığı da yaşamadım. Sistemden kaynaklanan sorunlar nedeniyle aşağı yukarı ortaya çıkacak tablonun farkındaydım. Az madalya tahmin etseniz moraller bozulur. Çok madalya tahmininde bulunursanız döner onunla yargılarlar. Biz toto oynamıyoruz, işimize bakıyoruz. Geçmişte sarf edilen beylik laflar netice vermedi. Büyük konuşmak yerine büyük adımlar atıyoruz. Neticeleri sağlam bir şekilde ortaya çıkacak. Nevin'in beşinciliği, basketboldaki beşincilik, takım oyunlarında 52 yıllık hasretin sona ermesi başarının parametreleri olarak değerlendirilmelidir.
Üç branş yoğun bakıma!
* Güreş, boks ve halterde neden başarısız olduk?
Güreş ve halter bekleneni veremedi. Beklenenin yanından bile geçemedi. Bu noktada hiçbir mazeretin geçerliliği yok. Yanı başlarına gittiğimizde ihtiyaç bildirmeyen veya sorun iletmeyenlerin bugün üretecekleri hiçbir mazeretin anlamı yoktur. Başarı izah istemez, başarısızlık mazeret kabul etmez. Ata sporu güreşte gelinen yer, Türk milletinin hak ettiği bir yer değildir. Bileğimizin hakkı budur diyen beri gelsin. Halterde de durum aynı. Londra'da da hep yanlarında oldum. Büyük umutlarımız vardı güreş, boks ve halterde. Lakin netice ortada. Bu üç branşı acilen yoğun bakıma alacağız. Madalya sayısında arzu edilene ulaşılamamasının sebebi de bu branşlar. Özerkliklerine dokunmadan yoğun bakım. Bu şart. Halteri kaldırmak, kündeyi atmak zorunda federasyonlar.
İnşaatla uğraşmasınlar!
ABD hamleyi su sporlarında, yüzmede yakalıyor. Madalya sayısını artırmak için iddialı olduğumuz branş sayısını artırmak zorundayız. Birileri aklınca federasyonlara çok para vermeyi, organizasyonlarla meşgul etmeyi başarılı yönetim sanıyor. Federasyonun görevi kamplar, seçmeler, yetenek avcılığı, kondisyon, disiplin, spor spor spor değil midir? İnşaatla, organizasyonla uğraşmasınlar. Genç yeteneklere ulaşsınlar, dünyanın en iyi antrenörlerini buraya toplasınlar. Amerikalı, Çinli ne yapıyorsa onu yapalım birlikte...
Ceza kesmek çok kolay!
* Başarısız olan federasyonlarla ilgili nasıl bir stratejiniz olacak?
Ceza kesmek, fatura ödetmek bunlar kolay ve hamasi işler. Biriktirilmiş sistemik sorunları ortadan kaldırmaktır aciliyeti olan. Federasyonları daha da güçlendirmek gerektiği kanısındayım. Bağımsız ve öz gelir kaynaklarına kavuşmak için kendilerinin de yapması gerekenler var. Sponsorluk yönünde bizim attığımız adımlar var. Paralel adımları federasyonların da atması gerekiyor. Bazı federasyonlarda operasyonel eksiklikler var, bunlar giderilecek. Fakat bir iyi niyet eksikliği görmüyorum, bu önemli. Halk mazeret istemez, başarı ister.
* Olimpiyatın büyük bölümünü yerinde yaşadınız. 2020 adaylığımız için daha da ümitli misiniz?
Londra'da 2020'ye yönelik umutlarımız daha da çok arttı. 2020 Türk sporu için çok büyük bir dönüm noktası ve motivasyon kaynağı olacaktır. 2020 ile eşik atlayacağız. Ama 2020'ye bakarken 2016'yı atlamayacağız. Etkili yöntemlerin ilk neticesini 2016'da alacağız. Buna ekibimle birlikte inancımız tam. Dinamik bir ülkeyiz. Siyasal istikrarımız var. Ekonomi, Avrupa'ya kıyasla sorunsuz. Nüfusumuz genç ve yetenekli. İstanbul Belediyesi de yükümlülüklerini yerine getirmekte istekli.
Amatörler teşvik edilmeli
* Amatör spora olan yatırım çok az. 2020 olimpiyatlarına aday olan Türkiye bu engeli nasıl kaldırmalı?
Herkesin gözü futbolda. Ailelerin de amatör için teşvik edilmesi gerekiyor. Yerel yönetimlerin amatör branşlar için nasıl önemli bir can suyu olduğu ortaya çıktı olimpiyatta. Ankara Büyükşehir Bld., Aski, İstanbul Büyükşehir Spor Kulübü, Üsküdar Belediyesi Spor Kulübü 'helal olsun' dedirtti. Kamu kurumlarından İller Bankası, kulüplerden Fenerbahçe... Hepsini kutluyorum. İstanbul adına benim umudum kat kat arttı. Hiçbir eksiğimiz kalmaz o tarihe kadar.