Baraj yüzde 7'ye iniyor

Adalet Bakanlığı ve AK Parti merkezi, Seçim ve Siyasi Partiler Yasası’nı değiştirmek için çalışma yapıyor. Çok tartışılan yüzde 10’luk baraj 7-8’lere çekilecek

AK Parti, Siyasi Partiler ve Seçim yasalarını köklü bir şekilde değiştirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda Adalet Bakanlığı ile AK Parti Genel Merkezi’ndeki hukukçular iki ayrı çalışma yürütmeye başladı. Hükümet programında da yer alan Siyasi Partiler ve Seçim Yasası değişikleri ile 12 Eylül darbesinin kalıntıları temizlenecek. AK Parti Genel Merkezi bünyesinde hukukçulardan oluşan bir komisyon, her iki yasanın aksayan yönlerini tespit etmeye çalışıyor. Bunun için özellikle seçimler sırasında yaşanan problemlerin giderilmesi ve YSK’nın taleplerinin de yer aldığı bir çalışma yürütülüyor. Söz konusu çalışmalar tamamlandığına hazırlanan taslaklar, nisan ayı içinde kamuoyu görüşüne açılacak.

‘DARALTILMIŞ BÖLGE’ GELİYOR

Türkiye’nin uzun süredir tartıştığı seçim barajının düşürülmesi de bu kapsamda gündeme gelecek. Hazırlanacak taslak ile yüzde 10’luk seçim barajının yüzde 7-8’e düşürülmesi hedefleniyor. Seçim sisteminin de değiştirilmesinin planlandığı çalışma kapsamında AK Parti, daraltılmış bölge modeli üzerinde duruyor. Daraltılmış bölge seçim sistemi üzerinde karar verilirse, bir seçim bölgesi en fazla 5 ya da 6 milletvekilinden oluşacak. Bu kapsamda 5’in üzerinde milletvekili çıkartan illerin birden fazla seçim çevresine bölünmesi gündeme gelecek. Böylece örneğin İstanbul’da seçim bölgesi sayısı 20 civarında olacak.

GEÇERSİZ OYLARA FORMÜL

Siyasi partilere üyelikte de bazı yeni adımlar atılacak. Bir kişi birden fazla partiye üye görünüyorsa, en son hangi partiye üye olmuşsa o geçerli olacak. Oy verme işlemi sırasında yaşanan problemlere çözüm getirilecek. Özellikle muhtarlık seçimlerinde kullanılan zarflarla, belediye seçimleri için kullanılan zarfların karışmasından kaynaklanan geçersiz oylara formül bulunacak. AK Parti yetkilileri, “Seçmen iki ayrı oy pusulasını tek zarfa koymuşsa bu geçersiz sayılmayacak. O zarf hangi seçime aitse, yani muhtarlık zarfı ise muhtarlık pusulası, belediye başkanlığı seçimi ise belediye seçimi pusulası olarak kabul edilecek. Belediye başkanlığı seçimi zarfına yanlışlıkla muhtar pusulası da konulmuşsa muhtarlık için atılan oy geçersiz sayılacak. Belediye başkanlığı seçimi ise geçerli olacak. Böylece, tek zarf içinde iki ayrı pusula çıksa da seçmenin oyu boşa gitmeyecek” dediler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri