Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüsünüzü 2016 yılı sonuna kadar yenilerseniz ÖTV'nizi biz ödeyeceğiz" dedi.
Başbakan Davutoğlu, ATO Kongre Merkezi'nde Ankara şoför esnafı ile buluştu. Şoför esnafına yönelik müjdeler veren Davutoğlu, "Esnaf geleneği bizim kültürümüzün ana omurgasıdır, direğidir, özellikle de şoför esnafımız. Ahi Evran Haftası'nda esnaf geleneğimizi bir kez daha anıyoruz" diyerek sözlerine başladı. Esnafın sabah Besmele ile sabit bir yerde sabit bir mekanı açarak helal rızık için akşama kadar çalıştıklarını anlatan Davutoğlu, "Ama şoför esnafımızın dükkanı her an hareket halindeki bir dükkandır. Kapısını açan her müşteriyle birlikte 'ya Allah Bismillah' derler ve 24 saat çalışırlar. Onların ekmeğinin her bir lokması tamamıyla helaldir. Onların rızkına hiç haram karışmaz. İnsanları evlerine girer gibi taksilere bindiklerinde, minibüslere, halk otobüslerine bilirler ki onun şoförü aynen evin herhangi bir ailenin ferdi gibi onlara itina gösterecektir" ifadelerini kullandı.
ŞOFÖR ESNAFINA YÖNELİK ÜÇ ÖNEMLİ HUSUS
Şoför esnafının üç özelliğinin kendisinin dikkatini çektiğini vurgulayan Davutoğlu, söz konusu özellikleri şöyle sıraladı:
"Birisi emanet. Sizlere insanlarımızın mallarını, canlarını emanet ediyoruz. Siz bu emanete hep sahip çıktınız, Allah sizden razı olsun. Babalar, anneler çocuklarını sabahleyin servise emanet ederken canlarını, ciğerlerini emanet ediyorlar ve servisler o çocuklara şoför ağabeyleri, amcaları bir baba, bazen de bir anne şefkatiyle yaklaşır ve onları bağırlarına basarlar. Onların saçlarına, tek bir kılına zarar gelse kendi evlatlarına gelmiş gibi hissederler. Hangi iş topluluğu, hangi toplumsal kesim bu derece halkla iç içedir. Sizler emanetin hakkını veriyorsunuz. Sizin hakkınızı vermek de bizim için bir görevdir. İkinci önemli kavram, mahremiyet. Allah bilir bir gün içinde nelere şahit oluyorsunuz. Bazen belki aile sırlarına, arkada oturan bir hanım ve bey arasındaki aile sırlarına, bazen şahsi sırlara, bazen müşteri telefon açıyor, cep telefonuyla konuşurken onların sırlarına, bazen belki iki siyasi oturuyor onların sırlarına ama şoför esnası mahremiyete de özen gösterir ve kimsenin sırrını herhangi bir yerde açmaz. Sizler sır küpüsünüz. Bir başka hususiyetiniz var ki her siyasinin bunu göz önüne alması lazım. O da aynı silsile ile devam etmek için söylüyorum; emanet, mahremiyet, vaziyet. Sizler memleketin vaziyetinin radarlarısınız. Memlekette durum iyiye mi gidiyor, vaziyet kötü mü en iyi siz hissedersiniz. Son 13 yıl içinde ülkemizin nereden nereye geldiğinin de en iyi şahitleri sizlersiniz."
"CEP TELEFONLARI NEREDEYSE BEBEKLERE BİR CEP TELEFONU DÜŞECEK KADAR YAYGINLAŞTI"
Son 13 yıla yönelik toplumsal refah seviyesine yönelik bazı rakamları paylaşan Davutoğlu, "Otomobil satışları itibarıyla 2002 yılında 91 bin otomobil satışı olmuştu, geçen sene 587 bin. Aynı şekilde buzdolabı 2002'de 1 milyon 88 bin satış, 2014'te 2.5 milyon, çamaşır makinesi 824 bindi, şimdi 2 milyon. Cep telefonu 23 milyondu, şimdi 72 milyon. Öyle bir refah seviyesine ulaşıldı ki neredeyse her bir vatandaşımıza, çocuklara, bebeklere bir cep telefonu düşecek kadar yaygın kullanım içinde" dedi.
Türkiye genelindeki turizm faaliyetlerine ilişkin de rakamları aktaran Davutoğlu, turizm gelirinin 12 milyar dolardan 34 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Davutoğlu, esnafların kullandığı kredilerin yüzde 50'lerden yüzde 5'lere indiğini ama bazı alanlarda kredi faizlerinin sıfırlandığını kaydetti. KOSGEB kredileri, Bağ-Kur borçlarına yönelik önemli iyileştirmeler yapıldığını vurgulayan Davutoğlu, esnaflara yönelik çalışmaların devam edeceğini vurguladı.
"VAZİYET İYİ Mİ VAZİYET?"
Şoför esnafına "Şoför kardeşlerim, asil kardeşlerim, mahremiyete ve emanete sadık olan kardeşlerim, vaziyet iyi mi vaziyet?" diye soran Davutoğlu, "Emanet, mahremiyet, vaziyet. Sizler vaziyet iyi diyorsanız, bırakın başkaları neyi konuşursa konuşsun. Vaziyetin radarları şoför esnafıdır. Bugün bizi böyle coşkuyla karşılamanızdan da anlıyoruz ki vaziyet iyidir. İnşallah daha da iyi olacak. Türkiye'nin geliri arttıkça bundan en fazla esnafımız istifade edecek" dedi.
Başbakan Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı döneminde oturduğu Dışişleri Konutu'nun bulunduğu Çankaya'daki Kırlangıç Sokak'taki taksi esnafıyla çay eşliğinde sohbet ettiğini anlatarak, "Onlara da selam olsun" dedi.
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NDAN ŞOFÖR ESNAFINA MÜJDE
Şoför esnafına yönelik müjdeleri sıralayan Davutoğlu, "Ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüsünüzü 2016 yılı sonuna kadar yenilerseniz ÖTV'nizi biz ödeyeceğiz. Yani bir seferliğine değil, 2016 yılı sonuna kadar yenilemeniz halinde ÖTV'niz bizden. Son teknolojiyle donanmış, güvenlik, konforlu araçlarda hizmet vereceksiniz, araç stokunun yenilenmesiyle vatandaşlarımız da bu konfordan istifade edecekler" dedi.
Vatandaşların canlarının şoför esnafına, onların canlarının ise kendilerine emanet olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Onun için bir takım saldırılara, şiddete maruz kalıyorsunuz. Sabırla bunlara karşı mücadele ediyorsunuz. Bu şiddeti önlemek üzere araçlarınıza takılacak kamera ve GPS sistemlerinin bedelini vergiden düşürüyoruz. Özellikle GPS sistemiyle gidilecek yere hem en uygun güzergahtan verimli şekilde gideceksiniz hem de araçlarınız izleneceği için güvenlikte kesin bir emniyet içinde seyrüsefer edeceksiniz. Şoför esnafımızın daha sağlıklı çalışabilmesi için araçlar kadar bekleme ve dinlenme yerleri de önemli. Üçüncü müjdemiz; temiz, düzenli ve sağlıklı dinlenme yerleri, durak kulübeleri sektörde hızla yayılacak ve bu konuda yerel yönetimlere gerekli desteği sağlayacağız. Şehrin mimari dokusuna uygun, estetik ve kullanışlı dinlenme yerleri inşasında Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı çalışmayı takdir ediyorum. Kırlangıç Sokak'taki durağa sık sık gittiğim için bu değişimi orada bizzat gördüm ve oradaki arkadaşların memnuniyetini de hissettim. İnşallah bu güzel örneği bütün Türkiye'ye yayıp gerekli desteği vereceğiz."
"ÖZEL HALK OTOBÜSÜ TRAFİK KANUNU'NA EKLENECEK"
Kanuni yapısal değişiklikler gerçekleştireceklerini bildiren Davutoğlu, "Bu çerçevede 'özel halk otobüsleri' tanımı 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na eklenecek. Minibüsçülerimizin Motorlu Taşıt Vergisi ile ilgili sorununu kanuni değişiklikle çözeceğiz. Metro ve raylı sistem taşımacılığı yapılan güzergahlarda servis taşımacılığının kaldırılacağına dair söylentiler ya da açıklamalar geçersizdir. Metro ve raylı sistem tabii yaygınlaştırılacak, mümkün olduğu kadar en az aracın trafikte olmasına gayret edeceğiz ama diğer taraftan okullarımızın servis kültürü, o servislerdeki yakın muhabbeti ve genel olarak da servislerden istifade eden vatandaşlarımıza muhabbeti hepimizce malumdur. Dolayısıyla bu konudaki uygulamada da gerekli düzenlemeleri yapacağız" açıklamasında bulundu.
Davutoğlu, diğer sorunlara ilişkin notlarını aldığını ve ilgili bakanlara talimat verdiğini belirterek, "Şoför esnafımız neden mutlu olacaksa o düzenlemeyi getirmekte tereddüt etmeyeceğiz" dedi.