Çarşamba ilçesinde önceki gün Katı Atık Depolama Tesisi etrafındaki mahalle halkı ayaklandı ve tesise araçların giriş çıkışı engelleyerek eylem yapmışlardı. Çevrede ki vatandaşlar sağlık sorunları ve artan pis koku nedeniyle eylem girişiminde bulunduklarını belirterek Katı atık tersisinin acil olarak şehir merkezinden kaldırılması gerektiğini belirterek hasta olduklarını ve yetkililerin acil çözüm bulmamaları nedeni ile tepki gösterdiler.
Çevre Sakinleri artan kokuya tepkili olduklarını dile getirerek, Büyükşehir yasasıyla kokunun arttığını iddia ettiler. Mahallede ikamet eden Aktaş, Bayram, Altuner ailelerinden çoğu sakinler, “Biz burada pisliğin içinde boğuluyoruz. Çarşamba’da bir sürü boş alan varken gelip ormanlık alana çöp döküyorlar. Yemek yiyemiyoruz, uyuyamıyoruz, gündelik yaşamımız zorlaşıyor. Misafirlerimizi ağırlayamıyoruz. Bu kadar insafsızlık olmaz. Çöplüğün kenarında oturan yaşlı teyze var. Onun evini ahır diye gösterdiler.Camimiz bomboş. Hiç kimse gidip namaz kılamıyor. Çocuklarımızı camiye yollayamıyoruz. Gerekli yerlerden yardım bekliyoruz.”
Çöplüğün camiye çok yakın olduğunu belirten vatandaşlar, “Caminin çöplükle arası 50 metre kadar bile yok. Çöp kokusundan çok rahatsız oluyoruz. Vakit namazlarını, Cuma namazlarını genelde şehir merkezine giderek kılıyor. Yapıldığından bu yana çöp kokusu vardı fakat Büyükşehir yasasıyla birlikte çöp kokusu daha da arttı. Dayanılmaz bir hale geldi. Samsun’dan başka araçlarda gelerek buraya atık boşaltıyor. Büyükşehir buraya bir tesis yapacakmış. Ama halk şuanda kokudan çok etkileniyor. Çöp yüzünden artan sinekler tam bir mikrop yuvası.
Mahalle Muhtarı Yusuf Gürdal ve yetkililer ise Katı Atık Merkezlerinin etrafı dağlık ve tepelerden oluşan bölgelerde en yakın yerleşim alanına 250 metre, düz arazilerde ise en az bin metre mesafede Katı Atık Merkezlerinin yapılabileceğini ancak Çarşamba'da bu mesafelerin göz ardı edilerek yapımına Çevre ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının sessiz kaldığını ve böylesi kötü bir olaya göz yumulduğunu görüyoruz. Bu Katı Atık Merkezinin yapımından önce bu iki bakanlığın yanlış bir karar verdiklerini görmemeleri anlamsız. İnsanlar çöp, pis koku, sivrisinek ve başıboş köpekler nedeni ile mahallelerinde hastalıklarla birlikte sıkıntıların her geçen gün arttığını defalarca dile getirdik ancak kimse umursamadı" dedi.
Mahalle sakinleri ise tepki gösterirken bizler AK Partiye oy verdik. Başbakanımızdı şimdi Cumhurbaşkanımız oldu Erdoğan'ı seviyor ve destekliyor oy veriyoruz ama onun partisine mensup partililer ve Bakanlıklar bizi öldürüyor. Bu pislik içinde bizim yaşamamıza nasıl göz yumuyorlar. Bakanlıklara ve Başbakanlığa gönderdiğimiz onlarca dilekçemize cevap verme zahmetine bile girmediler. Ormanlık ve mahalle arasında böylesi bir pisliği getirmelerine hangi vicdan sahibi sessiz kaldı. Başbakanımıza sesleniyoruz. Sayın Başbakanım, Cumhurbaşkanımız bizi bu çöpten, pislikten kurtarın. Çoluk çocuklarımız hastalıktan, pislikten ölüyor. Hepimiz yavaş yavaş ölüyoruz kurtarın bizi" şeklinde tepkilerini dile getirdiler.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı ise Katı Atık Merkezinde ki çalışmaları hızlandırarak etrafa yayılan koku ve görüntü kirliliği ile başı boş sokak köpeklerine önlem almak için en kısa sürede tamamlamak için çalışmalarına hız verdikleri ve en kısa sürede tesislerde ki acil yapılması gereken alt yapı çalışmalarını yaparak çevre sakinlerinin gönlünü rahatlatmak için uğraş verdikleri öğrenildi. Bu arada çevre sakinleri ise mahallelerine hiç bir şekilde artık çöp dökülmemesini ve kokudan kurtulmak istediklerini belirterek Çevre ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlıklarına dilekçeler vererek tesisin kaldırılmasını isteyecekleri dikkate alınmadığı takdirde ise mahkemeye giderek sağlık, çevre ve diğer kanuni haklarını arayacaklarını dile getirdiler.
HABER MERKEZİ