Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala, geçtiğimiz hafta sonu Ayvacık İlçesi Gürgenyatak Mahallesinde Hamdi Altan isimli şahsın kullandığı pat pat tabir edilen tarım alanında kullanılmak üzere üretilen aracın insan taşımacılığında kullanılması neticesinde yaşanan kazada hayatını kaybeden Şahsın kaza haberi bizleri ve ilçe halkını derinden üzmüştür ifadelerini kullanan Başkan Bala, "Yetkilileri bir kere daha kanuni düzenleme yapılması noktasında uyarma ihtiyacı duyuyorum" dedi.
Başkan Bala, daha önce özellikle Ayvacık İlçemiz de pat pat tabir edilen ve adeta toplu taşıma aracı olarak kullanılan ve Ayvacık Pat Pat Taksi- Dolmuş tabiri ile anılmaya başlanan bu araçların araç trafiğine çıkmasının kesinlikle tehlikeli ve sakıncalı olduğunu bir kere daha dile getirdi.
Başkan Bala, "İlk günden bu yana defalarca pat pat kazaları ve toplu taşıma aracı olarak kullanıldığına yönelik duyumlar ve kazaları herkes bilmektedir. Bu konu da gerekli açıklamalarımızı ve müracaatlarımızı da yaptık. Maalesef özellikle Emniyet mensuplarımızın bu pat patlara yönelik 4925 ve 2918 sayılı kanunlar da "Zirai Araçların tanımı" yapılmadığından dolayı Emniyet güçlerinin pat pat sürücü ve kullanıcılarına sadece kimliklerine bakması sonrasında 80 TL gibi bir cezai işlem yaparak bırakmak zorundadırlar. Kanun da Zirai Araçların tanımı ve kullanımı konusunda net ve kesin açıklamalar olmadığı için kullanılan araçlarda da plaka ve ruhsat istenilmemesinden kaynaklı bu pat patlar için trafikten men işlemi yapılamamaktadır" dedi.
Çarşamba Şoförler Odası Başkanı Musa Bala, "İçişleri Bakanlığı ve Tarım Bakanlığına bu araçlarla ilgili 4925 ve 2918 sayılı kanunlarda bu araçların tanımlarının yapılarak ruhsatlandırma ve plakalandırma konusunda talebimizi yapmıştık. Ancak bu talebimiz bu güne kadar cevaplandırılmamıştır. Dolayısı ile konuya titizlik gösterilmediği sürece Ayvacık ilçemizde hafta sonu meydana gelen kaza gibi daha önceden de olmuş ve bundan sonra da olması kaçınılmazdır. Vatandaşlarımızın ve özellikle Taksi, Dolmuş ticareti yapan esnaflarımızın can ve mal kayıpları da bu arada devam edeceği aşikardır. Bu sorunun bir an evvel yasalaştırılması gerektiğini bir kere daha dile getiriyoruz. Çarşamba Şoförler Odası olarak ise bizler bir kez daha üzerimize düşen uyarı görevimizi yapmak zorundayız. Pat pat konusunda ise isteklerimiz noktasında kararı Devletimizin yetkili makamlarının karar vereceğine inanıyoruz."
Pat pat kullanımı konusunda yeni ve kalıcı kanunla belirlenen bir düzenleme yapılmadığı takdirde her geçen gün ellerimizden kayıp giden daha başka yeni canların hesabını kimlerden nasıl sorgulayabileceğiz. Bu üzücü olaylar bir daha olmaması temennisi ile Emniyet, Bakanlık ve Devletimiz yetkili organları ile görüşme ve kanun düzenlenmesi adına tekliflerimizi ve ısrarımızı sürdüreceğimizin bilinmesini isterim. Çünkü bu kazalar ve hem esnafımızı hem de vatandaşlarımızı can ve mal kayıpları ile derinden üzmektedir. Bu kaza ve olumsuzlukların giderilmesi noktasında üzerimize düşen her göreve hazırız" ifadelerini kullandı.