Başkan Osman Genç, şehrin geleceği için 5 yıllık çalışma sonucunda hazırlanan "Yakın Gelecekte Samsun" kitabında yer alan vizyoner projeleri Samsunlularla paylaştı. Yılport Samsunspor Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uyanık, Türkiye spor yazarlar Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Avni Demir. MÜSİAD Şube Başkanı Haluk Tan, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Apaydın ile Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Necati Yılmaz, Türk Kızılay’ı Canik Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Örs, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bafra Şubesi Basın Sözcü Köksal Öner birlikte sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, meclis üyeleri ve vatandaşlardan oluşan geniş bir katılımın olduğu programda her kesime hitap eden projeler büyük beğeni topladı. Projelerin açıklandığı salon adeta doldu taştı.
15 YILLIK TECRÜBE, 5 YILLIK EMEK
Ömer Halisdemir Salonu'nda düzenlenen tanıtım programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Konuşmasına Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü vefatının 80’inci yıldönümünde anarak başlayan Başkan Genç, 15 yıllık tecrübe ve 5 yıllık emeğin sonucunda hazırlanan vizyoner projelerin, Samsun'un insanlarına, sanayicisine, esnafına, gencine, kadınına kazandıracak, şehrin refah düzeyini artıracak projeler olduğunu belirtti. Genç, "Dünya hızlı değişiyor ve günümüzde şehirler yarışıyor. Dolayısıyla böyle bir dünyada Samsun olarak bu yarışın içerisinde olmalıyız" dedi.
ŞEHRİ GELECEĞE TAŞIYACAK PROJELER
Günümüzde belediyeciliğin yeni bir boyut kazandığını ifade eden Başkan Genç, "İdeolojik belediyecilik, altyapı belediyeciliği ve sosyal belediyecilik dönemleri bitti. Artık yeni dünyada vizyon belediyeciliği geçerli. Yani şehri geleceğe taşıyacak vizyon projeleri ortaya koyarak şehrin sadece makyajına değil, fiziki ve sosyal gelişimine ve değişimine katkı sağlayacak projeler üreten bir belediyecilik anlayışı. Şehirleri kalkındıracak olan yerel yönetimlerdir. Şehirler kalkınırsa ülke kalkınır. Biz de bu projelerde şehrimizi kalkındırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
TERCİH EDİLEN BİR SAMSUN
Şehir olarak 1 yıllık, 5 yıllık planlar değil, 50 yıllık, 100 yıllık planlar yapılması gerektiğine işaret eden Başkan Genç, "Biz de Samsun'u marka şehir yapacak, geçmişin öncü şehri Samsun'u yeniden ayağa kaldıracak projeler ürettik. Bize göre Samsun, Anadolu'nun bütün illerinin ticaret odalarının ofislerinin bulunacağı, tarihi dokusu korunmuş, tarihle bugünün yarına birlikte taşındığı, büyük yatırımcıların tercih ettiği, bütün ilçelerinin eşit oranda geliştiği, uluslararası marka bir şehir ve yeniden Anadolu'nun ticaret başkenti olmalıdır. Yaptığımız çalışmalar, asla rastgele, kendiliğinden, sadece günübirlik ihtiyaçları karşılamaya yönelik değildir" şeklinde konuştu.
HERKESİN İŞ VE AŞ BULDUĞU ŞEHİR
Bugüne kadar toplumun her kesiminin fikrini ve önerisini aldıklarını dile getiren Başkan genç, "Samsun'un katma değerini ne kadar yükseltirsek bu şehrin o kadar önemi artar. Dolayısıyla şehre katma değer katacak, bu şehrin insanlarına, sanayicisine, esnafına kazandıracak, refah düzeyini artıracak, bu şehirde yaşayan herkesin iş ve aş bulduğu, sanayicilerin yer sıkıntısı yaşamadığı, engellerle karşılaşmadığı bir şehir hayal ediyoruz. Geçmişe, geleceğe, insana, çevreye, hayvanlara, turizme, kadına, çocuğa, ulaşıma, ticaret ve üretime duyarlı bir şehir inşa etmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.
ASL-I SAMSUN VE ŞEHR-İ SAMSUN
Samsun'da öncelikli yapılması gerekenin, şehrin kullanma kılavuzu olacak olan Master Plan'ın yapılması olduğunu belirten Genç, "Geçmişe duyarlı bir şehir hedefiyle Saathane ve Bedestan bölgesini kapsayan Asl-ı Samsun projesini ürettik. Yine geleceğe duyarlı bir şehir hedefiyle yeni bir şehir merkezi hayal ettik ve Şehr-i Samsun projesini planladık. 100 dönümlük meydanın etrafında kurulacak Şehr-i Samsun, ticaret ofisleri, kanalı, Türkiye'nin en büyük kütüphanesi, tiyatro ve kongre merkezi, botanik bahçesi, bitki müzesi, 10 bin kişilik camisi, yerel yönetim binaları ile Yeni Türkiye’nin cazibe merkezi olacak" dedi.
VADİ PROJELERİ, TARİH VE OYUN PARKI, MERKEZ PARK
İnsana duyarlı bir şehir hayal ettiklerini ve bunun için şehrin güneyinde yeni şehir modellemeleri planladıklarına vurgu yapan Başkan Genç, "Yeşil ile mavinin birleştiği bu sırtlar, insanlara sağlıklı bir yaşam seçeneği sunacak. Trafik sorununun olmadığı, yatay mimarinin temel alındığı sağlık bir şehir planlaması hayata geçirilecek. Ayrıca çevreye duyarlı bir şehir anlayışıyla Sıfır Atık projesi, alçak katlı yapılardan oluşan, tamamen doğayla içiçe, insanı önceleyen vadi projeleri, Tarih ve Oyun Parkı projesi, Merkez Park projesi hazırladık" diye konuştu.
SAHİLLER VE İLÇELER TURİZME KAZANDIRILACAK
Turizme duyarlı bir Samsun da hedeflediklerini dile getiren Başkan Genç, "Sahillerimizin potansiyellerini de ortaya çıkaracak sahil projelerimiz var. Sadece Atakum değil, Terme’nin, Yakakent’in, Alaçam’ın sahilleri de hayat bulacak. Samsun'u turizmde öne çıkaracak projeler kapsamında ilçelerimizi de ayağa kaldıracak projeler hazırladık. Mesela Terme'de Akgöl ve Simenit Gölü projesi. Yine Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu projesi. Aynı şekilde Ladik Gölü Projesi, bu şehri turizmde öne çıkarırken ilçeleriyle birlikte topyekün büyümeyi de sağlayacaktır. Samsun için önemli bir yere sahip olan balıkçılık, yeni barınaklarla daha modern yapılacak. Geleceğin Samsun’unda hayvanların yaşam hakkını gözeten bir planlamayı da ortaya koyduk, Hayvan Hastanesi planladık" dedi.
KADIN VE ÇOCUKLAR İÇİN PROJELER
Geleceğin Samsun'unun kadına ve çocuğa da duyarlı olacağına işaret eden Genç, "Kadına duyarlı bir şehir çerçevesinde Aile Merkezlerinin yanısıra Kadınlar Üretiyor Samsun Kazanıyor projelerini hazırladık. Ayrıca çocuğa duyarlı bir şehir oluşturmak için Çocuk Üniversitesi, Değerler Okulu planladık. Bunları bütün ilçelerimizde uygulayacağız. Tabi kültür ve sanatsız bir şehir düşünülemez. Kültür ve sanata duyarlı bir şehir çerçevesinde kongre merkezleri, tiyatro ve gösteri merkezleri projelerimiz var" şeklinde konuştu
SAMSUN, ÜRETEN ŞEHİR OLACAK
Bir şehrin, ticarete ve üretime duyarlı olması gerektiğine dikkat çeken Başkan Genç, "Ekonomik gelişimin anahtarı ulaşımdır. Samsun; Anadolu'nun Avrupa'ya ve Rusya'ya açılan kapısı. İşte bu avantajı verimli hale getirecek projelerimiz var. Öncelikle Samsun'a mutlaka bir Aktarma Limanı yapmalıyız. Bunun için de en uygun yer Tekkeköy ilçesidir. Ayrıca Samsun’un Tekkeköy’den Çarşamba’ya kadar olan alanda bir Serbest Ticaret Bölgesi olmalıdır. Yine lojistik köyü, açık, yani döküm yüke de cevap verebilecek niteliğe kavuşturmalıyız" dedi.
20 MİLYON METREKARELİK OSB
Ulaşım anlamında Samsun'u dünyada söz sahibi yapacak projelerinin olduğunu da ifade eden Başkan Genç, "Samsun-Ankara hızlı yolcu treninin yanında hızlı yük treni de olmalıdır. Samsun-Irak Demiryolu, Samsun-Batum Hızlı Tren Hattı ve Samsun'u orta Asya’ya bağlayacak olan Demir İpek Yolu mutlaka bu şehirde olmalıdır. Demir İpek Yolunu, Bakü-Tiflis-Kars demiryoluna Kars üzerinden bağlayabiliriz. Samsun Organize Sanayi Bölgesi’ni güneş enerjisi tarlası ile kendi enerjisini üreten, içerisinde her türlü eğitim, sosyal donatıları bulunan, en az 20 milyon metrekare olarak planladık. Bu sayede Samsun, yatırımcıların yer sıkıntısı yaşamadığı bir sanayi şehri olacak. Ayrıca her türlü donatı alanlarının olduğu küçük sanayi bölgeleri planladık" dedi.
İLÇELER POTANSİYELLERİYLE ÖNE ÇIKACAK
Samsun'un bütüncül gelişmesi gerektiğine de vurgu yapan Genç, "Bunların yanında ilçelerimizi de unutmadık. Çünkü ilçeleri gelişmeyen bir Samsun'un büyümesi mümkün değildir. Her ilçemiz kendi potansiyelleri çerçevesinde geliştiğinde Samsun da gelişecektir. Her köyün ve ilçenin potansiyeline uygun projelerle köylerimizin ve ilçelerimizin ekonomik refahı artacak, halkımız doğup büyüdükleri topraklarda yaşayacak. Bu projeler, yeni bir şehir merkezi ile başlıyor, en uzak köylerimize kadar uzanıyor" ifadelerini kullandı.
BELEDİYECİLİK TECRÜBE İSTER
Belediyeciliğin tecrübe istediğini belirten Başkan Genç, şunları söyledi: "Belediyecilik tecrübe ister, belediyecilik heyecan ister, belediyecilik idarecilik ister, belediyecilik insanları dinlemeyi, insanlara dokunmayı ister. 15 yıllık bir yerel yönetim birikimimiz var. 15 yıl boyunca da belediyeciliğin her safhasını gördük, biliyoruz. Yatırım nedir biliriz, proje nedir biliriz. Samsun'un bütün eksikliklerini, potansiyellerini, ihtiyaçlarını biliyoruz. Sanayi, enerji, ulaşım, teknoloji ve insan kaynağı yatırımlarımızla gelişmiş, üretken, tercih edilen bir cazibe merkezi Samsun hayal ediyoruz."
2 BİN KİŞİ KATILDI
Başkan Osman Genç'in Yakın Gelecekte Samsun programı yoğun ilgi gördü. Açıklama yapılan Ömer Halisdemir Salonu dolarken, programa 2 binin üzerinde kişi katıldı. Başkan Genç, Samsun'un geleceği için büyük önem taşıyan vizyon projelerin açıklandığı programa gelenlere Yakın Gelecekte Samsun kitabını hediye etti. Başkan Genç'in Samsun için hazırladığı ve her kesime hitap eden projeler, davetlilerin büyük beğenisini kazandı.
Köksal ÖNER