Başkan Tok, muhtarlara "Cumhurbaşkanlığı sistemi"ni anlattı 

İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Türkiye'nin hükümet modeli değişikliğinin 50 yıllık bir arayışın sonucu olduğunu belirterek;

"Sistem değişikliğinin amacı, yönetimdeki çift başlılığı kaldırmak, gerçek bir güçler ayrılığı sistemi kurmak, istikrarı sürekli hale getirmek, büyüme, gelişme ve refah önündeki bürokratik ve vesayetçi engelleri kaldırmaktır” dedi. 
İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Neco Sultan Salonu'nda İlkadım Muhtarlar Derneği Başkanı Murat Gökmen Şahin'in tertiplediği programda mahalle muhtarları ile bir araya geldi. Programa ayrıca AK Parti İlkadım İlçe Başkanı Adnan Varol, İlkadım İlçe Müftüsü Yahya Polat, İlkadım Muhtarlar Dernek Başkanı Murat Gökmen Şahin, belediye meclis üyeleri, Samsun Muhtarlar Derneği Başkanı Toybelen Mahalle Muhtarı Hasan Tütüncü, AK Parti İlkadım İlçe Yönetim Kurulu üyeleri ve mahalle muhtarları katıldı.


Mahalle muhtarlarının yoğun ilgi gösterdiği programda konuşan İlkadım Muhtarlar Derneği ve Pazar Mahallesi Muhtarı Murat Gökmen Şahin, İlkadım ilçesindeki muhtarlar arasında dayanışma, koordinasyon, birlik ve beraberliğin örnek olduğunu söyledi.
Türkiye'nin 16 Nisan'da yapılacak referandumdan güçlenerek çıkacağını söyleyen İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, yeni Anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı hükümet modeli ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

"Tüm liderler sistem değişikliğini istedi"
Cumhurbaşkanlığı sisteminin gerekliliğinden bahseden Başkan Tok, “Hükümet modelinin güçlendirilmesi, çok partili hayata geçtikten sonra bütün dönemlerin en önemli gündemiydi. Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş, Turgut Özal, Süleyman Demirel gibi liderler de güçlü hükümetler kurulmasını sağlayacak sistem değişikliği istiyorlardı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, siyaset sahnesine çıktığı günden itibaren, güçlü hükümet sistemini savunuyordu. Hükümet modeli değişikliği, 50 yıllık bir arayışın sonucudur” diye konuştu.

“Yeni sistemde kutuplaşma değil, uzlaşma var"
Yeni hükümet sisteminin kutuplaşmayı değil, uzlaşmayı esas aldığına vurgu yapan Başkan Tok, “Sistem seçim öncesi uzlaşma, seçim sonrası güçlü iktidar anlayışı üzerine işleyecek. Cumhurbaşkanı seçilmek için gereken oy oranı yüzde 50+1. Bu oy oranı şartı 1 Kasım seçimlerinde geçerli olsaydı, AK Parti seçilemeyecekti. Oranı yakalamak için, seçim öncesinde mutlaka uzlaşma yapması gerekecekti. Uzlaşma arayışı bundan sonraki bütün seçimler için en önemli konu olacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi, meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru önergeleriyle denetleme görevine devam edecek. Yasama, yürütme, yargı arasındaki denetleme mekanizmaları çalışacak. Asıl denetimi ise 5 yılda bir doğrudan halk yapacak” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haber Haberleri