Başkan Türe ayrıca Çarşamba ilçesinde bulunan Ayan Yemek Fabrikası’na da ürünlerinde doğal pancar şekeri kullanması dolayısıyla teşekkür ziyaretinde bulundu.
Çarşamba ilçesinde bulunan Ayan Yemek Fabrikası’nı ziyaret eden Şeker-İş Sendikası Başkanı Sinan Türe ve Başkan Yardımcısı Süleyman Bilici, ürünlerinde doğal şeker pancarı kullanan fabrikaya teşekkürlerini sundu. Halkın sağlığını olumsuz yönde etkileyen nişasta bazlı tatlandırıcı yerine pancar şekerini tercih edilmesinin kendilerini sevindirdiğini ifade eden Başkan Türe, “Yapmış olduğumuz tespitler sonucunda yıllardır yemek hizmeti veren Ayan Yemek Fabrikası’nın ürünlerinde doğal pancar şekerinin bulunduğunu gördük. Firmamız; zarar edecek olsam dahi halkın sağlığını etkileyemem düşüncesi ile pancar şekeri ile ürünlerini imal ediyor. Ayan Yemek Fabrikası’nın ürünlerini sorunsuz bir şekilde tüketilebilir. Yüzde 100 doğaldır. Kendisine Şeker-İş Sendikası olarak çok teşekkür ediyoruz.” dedi.
Şeker- İş Sendikası olarak Nişasta Bazlı Şekere karşı mücadele veren tek kuruluş olduklarını hatırlatan Başkan Sinan Türe “Biz Şeker-İş Sendikası olarak ücret sendikacılığı yapmadığımızı, sosyal bir sendikacılık yapmaya çalıştığımızı her alanda dile getiriyoruz. Halkın sağlığını direk ilgilendiren nişasta bazlı tatlandırıcı ile ilgili mücadelede Türkiye’de tek mücadele eden kuruluş Şeker-İş Sendikasıdır. Son zamanlarda Milli kavramı oluştu. Türkiye’nin milli tarımı şeker pancarıdır. Milli Sanayisi’de Şeker Fabrikaları’dır. Baktığımız zaman çalışanıyla, üreticisiyle, nakliyecisiyle 10 milyon kişiye istihdam sağlayan Türkiye’de 3 milyar dolar katma değer sağlayan Şeker Fabrikaları gerçekten ülkenin vazgeçilmezi durumundadır. Geçtiğimiz haftalarda biliyorsunuz ki Kanun Hükmünde Kararname ile Şeker Kurumu kapatıldı. Şeker Kurumu şeker kotalarını denetleyen, fiyatlarını ayarlayan, nişasta bazlı şekerin de kotalarını belirleyen bir kurumdu. 17 aydır toplanamayan kurum, kapatılarak Tarım Bakanlığı’na devredildi. Nasıl bir şekilde çalışacağını merak ediyoruz. Nişasta bazlı tatlandırıcı nedir diyecek olursak; Şeker pancarına alternatif olarak üretilen, mısır şurubundan laboratuar ortamlarında enzimlerle elde edilen bir şuruptur. Zararları son derece fazladır. Sağlığı çok ciddi bir şekilde etkilemektedir. Gelişmiş ülkelerde kullanım oranı sıfır iken, çoğu ülkelerde de yüzde bir gibi değerlerde tüketilmektedir. Türkiye’de bu rakamın yüzde 10-15 aralığında tüketilmektedir. Üretici firmalar kar marjı çok yüksek olmasından dolayı bu tatlandırıcıya yöneliyor. Bir varil tatlandırıcı, bir tır pancar şekerine denk geliyor. Raf ömrü uzun oluyor. Ancak bu tatlandırıcının tüketiminin artmasıyla son zamanlarda artan obezite olaylarına şahit oluyoruz. Tüketicimizde alım gücünün düşük olması nedeniyle daha ucuz olduğu için nişasta bazlı şeker ile üretilen ürünleri tercih etmektedir. İçeriğini de maalesef bilmemektedir. Sağlıksız bir şekilde beslenmektedir.” dedi.
Firma yetkilisi Şinasi Ayan’da Şeker-İş Sendikası Başkanı Sinan Türe’ye teşekkür etti. Başkan Türe konuşmasının akabinde plaket takdiminde bulundu. Program yemek ikramının ardından sona erdi.
HABER: Nuri ŞEKER
Başkan Türe’den teşekkür plaketi
Şeker-İş Sendikası Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe, halkın sağlığını olumsuz yönde etkileyen nişasta bazlı şekere karşı mücadele eden tek kuruluşun Şeker-İş Sendikası’nın olduğunu belirtti