Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi 2016 yılı Aralık ayı 22. Birleşiminin 1. Oturumu, Meclis Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın başkanlığında yapıldı. Gündem maddeleri öncesi konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Biz 2014, 2015 ve 2016 yılı itibariyle Büyükşehir Belediyesi olarak 900 milyon TL yatırım yapmışız. Bu 3 yıldan önceki 3 yılda Özel İdaresi de 56 milyon TL yatırım yapmış. Sadece Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi 300 milyon TL’lik yatırım yapmış. Yaklaşık 300 milyon TL’lik yatırımı da SASKİ yapmış” dedi.
"Lojistik köye 1 yılda 12 milyon TL harcandı"
Lojistik Organize Sanayi Bölgesi’ne şu ana kadar 1 yıl içerisinde 12 milyon euro harcandığını belirten Başkan Yılmaz, “İş bitince 40 milyon euro harcanmış olacak. Biz yolu bitireceğiz. Devlet Demir Yolları da eski Samsun-Çarşamba banliyo hattını hizmete alıp demiryolu bağlantısı da tamamlanacak. Bu Lojistik Organize Sanayi Bölgesi tamamen Samsun Valiliği ile Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa OKA ile birlikte hibesini bulduğumuz bir yatırımdır. Karadeniz’in tek Lojistik Organize Sanayi Bölgesi olacak. İhracat oranımız yükseldiği zaman Samsun limanı önem kazanacak. Örneğin narenciye ihracatçısı Rusya pazarında ihracatıyla ilgili konfirmasyon aldı. 1 milyon ton narenciyeyi bekletmesi gerektiğinde onun Lojistik Organize Sanayi Bölgesi'nde bekletecek” diye konuştu.
"Özel yurtları denetleyelim"
Adana’daki yurt yangınının unutmaması gereken bir yangın olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, “Biz yerel yöneticilerin buna yönelik almamız gereken tedbirler olduğu gibi buna yönelik almamız gereken dersin de sınırsız olduğunu düşünüyorum. Adana’daki yurt yangını gibi bir şey her an bizde de olabilirdi. O yavrucaklar, birbirine sarılarak dumandan boğularak, ateşin içerisinde yanan çocukların anısı ve hatırası vicdanı olan bir insanın en azından yüreğinde yaşayabileceği ciddi acılardan bir tanesidir. Ben hem plan daire başkanına, hem itfaiye daire başkanına bu konuda yeni bir takım tedbirler almak üzere tembihledim. İlçe belediye başkanı kardeşlerim kendi ilçelerindeki özel yurtların birçoğunda buna benzer problemlerin olduğunu düşünüyorum. Biz bu tür kazaya, belaya, hadiseye karşı ‘olmaz inşallah’ diyerek bir aymazlığı taşıyan bir milletiz. O bakımdan Adana’daki yangından alınması gereken dersi mutlaka belediye başkanları olarak hepimiz, meclis üyeleri olarak hepimiz özellikle özel yurtlarda olabilecek eksikliklerin neler olduğunu paylaştığımız takdirde ortadan kaldırabiliriz. Bununla ilgili ayrı bir çalışma grubu kurarak da yapabiliriz. Bugünden tezi yok bizim plan daire başkanlığından ziyade itfaiye daire başkanlığı ile belediye başkanı kardeşlerimin çok yakın bir temas içerisinde destek alarak bir irtibat içerisinde olsunlar. Denetimi yaparız, denetimin sürdürülebilir olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından gündem maddeleri komisyonlara havale edildi.