SBB kasım ayı meclis toplantısında gündeme gelen ‘Çarşamba Özel Halk Otobüsü’ sorunları hakkında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsünde bulunan öğrenci toplulukları başkanları tarafından açıklamalar geldi.
42. Madde’ye dikkat çekildi!
Fotoğrafçılık Topluluğu Başkanı Yunus Emre Bakır, “Topluluklarımızda yer alan arkadaşlarımızın istek ve sıkıntılarına kulak verince çoğunluk olarak Çarşamba otobüslerinden şikayetçi olduklarını gözlemliyoruz. Arkadaşlarımızın çoğunluğu Çarşamba'da iş olanakları kısıtlı olduğu için Samsun'da yaşıyorlar ve okula bu araçlarla geliyor. Ancak yeri geldiğinde çoğu arkadaşımız yol parasını çıkaramadığı için okula gelemiyorlar. Bir noktada bu öğrencilerimizin eğitim almaları güçleniyor. Anayasamızın 42. Maddesinde belirtildiği gibi; Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Bundan dolayı öğrencilerin rant olarak değil, gelecek olarak görülmesini istiyoruz.” dedi.
“Hizmet sunanlardan kaba davranışlar görmek istemiyoruz”
Gazetecilik Topluluğu Başkanı Berk Can Dereci, “Çarşamba otobüsleri, halka hizmet sunmayı öncelemek yerine kâr etmeyi hedefliyor. Bu da aldığımız hizmetin kalitesini oldukça düşürüyor. Bizim beklediğimiz öncelik, ödediğimiz ücretle alınan hizmetin paralel şekilde ilerlemesidir. Otobüste koltuklarda sıkışık gitmek, bir otobüsü 20 dakika beklemeyi ve hizmet sunanlardan kaba davranışlar görmek istemiyoruz.” ifadelerini aktardı.
İletişim ve Medya Topluluğu Başkanı Bayer Babacan Yarış, “Çarşamba Özel Halk Otobüsleri ile seyahat etmek her geçen gün daha da katlanılmaz bir hal alıyor. Otobüsler ya zamanında gelmiyor ya da çok yavaş hareket ediyor. İlçede öğrenim gören gerek lise gerekse üniversite öğrencileri bu durumdan oldukça bezmiş durumda. Özellikle şoförlerin fazla yolcu alacağım diye yavaş hareket etmesi biz öğrenciler olarak yeri geldiğinde derslerimize ve sınavlarımıza geç kalmamıza neden oluyor. Biz öğrencilerin mağdur edilmemesi ve vatandaşlara kulak verilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı
Yeni Medya Topluluğu Başkanı İrem Özkur, “Çarşamba otobüsleri, hem yerel halkın hem de biz öğrencilerin yoğun olarak kullandığı bir ulaşım ağıdır. Fakat ne yazık ki yolcuların, otobüs hakkında bazı olumsuz düşünceleri bulunmaktadır. Hijyen eksikliği, az kapasiteli koltuklara sahip olunmasına rağmen aşırı yolcu alınması, araçların konforsuz olması, araç bakımı yetersizliği ve güvenlik sorununun olması gibi durumlardan şikayetçiyiz. Bu sorunları ele alarak çözüme ulaşılması hem yolcuların memnuniyetini artıracak hem de otobüsleri daha işlevsel hâle getirecektir.” dedi.
Öğrencilerden yetkililere çağrı: Çözüm istiyoruz
Radyo Topluluğu Başkanı Beyza Batırel, “Atakum'da yaşayan birisi olarak, 2 yıl boyunca Çarşamba otobüslerini kullanıyorum. Her yıl yapılan zamlar, bütçemi sarsacak seviyeye getiriyor. SAMKART ya da abonman sistemi gibi çözümlerin otobüslerde de olması gerektiğini düşünüyorum. Diğer sorunları sıralamam gerekirse, koltuk sayılarının yetersizliği, şoför ve muavinlerin kaba davranışları, hijyen eksikliği ve yavaş ulaşım. Bu durumlar göz önünde bulundurulması ve buna bağlı çözümler üretilmesini talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.
İnsan Hakları Hukuku Topluluğu Başkanı Muhammet Ziyaeddin Ok, “Otobüs şoförlerinin kalkış saatine disiplinli bir şekilde uymayışı yolcuların planlamalarında aksaklıklara neden oluyor. Özellikle; Meydan, Sanayi ve Belediye Evleri duraklarında gereğinden fazla beklenmesi en büyük örneğidir. Bu durum dersine yetişmeye çalışan öğrenci ve işine giden işçi için katlanmak zorunda olmadığı bir zorunluluğa sebep oluyor. Çözüm önerisi olarak yeni seferlerin oluşturulmasını ve eski otobüslerin yerine yeni otobüslerin getirilmesini öneriyorum. Sürecin idarece öğrenci dostu şekilde yönetileceğini umuyorum.” cümlelerini aktardı.
Pazarlama İletişimi Topluluğu Başkanı Emre Gül, “Çarşamba Özel Halk Otobüsleri’ndeki birinci sıkıntı, durak olan ve olmayan yerlerde çok fazla durulup mesafe sürelerinin uzaması ve yolculara rahatsızlık vermesidir. Diğer sorun ise, ayakta yolcu taşınması ve otobüslerin içi havasız olması da bu yolculuğu konforsuz kılmaktadır. Bu sorunların çözümü için, otobüslerin modernleştirilmesi, durakların belli bir düzene göre konulması ve ulaşım pahalılığının önüne geçilmesidir.” dedi.