Yerel basın mensuplarını makamında kabul eden Cumhuriyet Başsavcısı Gültekin Bülbül, 11 Temmuz 2016 tarihinde Çarşamba Adliyesinde göreve başladığı günden bu güne kadar yoğun bir süreç ve tempo içinde görev yaptıklarını dile getirerek yerel basın hakkında ise, yerel basının, basın meslek ilkelerine riayet edip, sorumluluklarının bilinciyle görevlerini ifa etmesinden, kamuoyunu bilgilendirme, kişilerin lekelenmemesi ve soruşturmanın gizliliği prensiplerini denge içinde götürülmesi çerçevesinde sorumlu gazetecilik örneği gösterdiklerine işaret ederek 2018 yılında da güzel ve başarılı bir yıl geçirmenizi diliyorum ifadelerini kullanması dikkat çekti.
2016 yılı içinde 'Basın Sözcülüğü ve Medya İletişim Bürosunu faaliyete geçirdiklerini dile getiren Başsavcı Bülbül, Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacı ve haber alma hakkı çerçevesinde faaliyete geçirdikleri basın bürosu vasıtasıyla, basın ile iletişimin sağlıklı bir zeminde yürütülmesini sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Çarşamba Cumhuriyet Başsavcısı Gültekin Bülbül , "FETÖ/PYD terör örgütü bildiğiniz üzere, 15 Temmuz 2016 tarihinde ülkemizde iç ve dış destekçileriyle birlikte eşi görülmemiş hain bir darbe kalkışmasına girişti. Bu darbe teşebbüsü neticesinde 250 vatandaşımız şehit oldu, yüzlerce vatandaşımız da yaralandı.
Bu örgütle ve tüm terör örgütleriyle mücadeleyi devletimizin istiklal ve istikbal mücadelesi olarak görüyoruz. Bunun için hukuki zeminde ve adaletten taviz vermeden soruşturmalarımızı etkin ve kararlı bir şekilde yürüttük ve yürütmekteyiz." ifadeleri ile zeytin dalı operasyonuna da değindi. Bülbül, "Suriye’nin kuzeyinde terör bataklığını kurutmak ve terör üzerinden kurulan oyunu bozmak adına Zeytin Dalı Harekâtı adı verilen operasyon başlatılmıştır. Bu operasyonda Allah Devletimizi, Milletimizi ve güvenlik kuvvetlerimizi güçlü, ordumuzu muzaffer kılsın." dedi
2017 yılı değerlendirmesine başlarken ise, 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra FETÖ terör örgütü yapılanmasıyla irtibatlı ve iltisaklı olan çok sayıda hakim, Cumhuriyet savcısı ve personel meslekten ihraç edilmesine rağmen, hakim ve Cumhuriyet savcılarımız ile Adliye-Denetimli Serbestlik ve Ceza İnfaz Kurumu personelimiz büyük bir özveri ve üstün bir gayretle çalışarak adaletin tecellisi için çaba göstermişlerdir." ifadelerini kullandı.
2017 yılı için de Çarşamba, Salıpazarı ve Ayvacık ilçelerine ait toplam 7.712 soruşturma dosyasının olduğunu belirten Başsavcı Bülbül, bu dosyaların önceki yıllara göre makul sayı olduğunu, son yaşanan hain kalkışma nedeni ile hakim ve Savcı sayısında azalma olmasına rağmen yargı sürecinde aksamaların yaşanmadığına değinerek Adalet Bakanlığımız ile Hakimler ve Savcılar Kurulumuzun büyük gayretleri ile bu eksiklerin giderileceğine işaret etti.
Adliye olarak Ağır Cezalık nitelikli suçlarla ilgili ihbar ve şikayetlere istinaden veya re’sen başlatılan soruşturmalardan 2017 yılında işlemleri tamamlanan 3.500’e yakın soruşturma kovuşturmaya yer olmadığına dair karar ile, 1.200’e yakın soruşturma kamu davası açılmakla, 450’ye yakın soruşturma yetkisizlik kararıyla ve 100’e yakın soruşturma ise Fezleke’ye bağlanmak suretiyle neticelendirilmiş, 15 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen hain darbe teşebbüsü sonrasında toplamda 756 soruşturma dosyası üzerinden 1167 kişi hakkında soruşturma başlatıldığını bu dosyalardan bu güne kadar 104 şüpheli hakkında tutuklama, 150 şüpheli hakkında adli kontrol tedbiri olup, yaklaşık 650 şüpheli ile ilgili soruşturma işlemi tamamlandığı ve 2018 yılı içinde mevcut FETÖ soruşturmalarının tamamının neticelendirilmesini planlamaktayız ifadeleri ile şöyle devam etti.
İlk olarak 2005 yılında, 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 253. maddesiyle uzlaştırma müessesesi hukuk düzeninde yerini alan Uzlaşma Bürosu hakkında da çarpıcı bilgiler aktaran Başsavcı Bülbül, "Toplumsal yapımızda, kültürümüzde, geleneklerimizde ve inancımızda, sorunlarımızı kendi aramızda hoşgörü içinde halletme, helalleşme, barışma var olan bîr olgudur. CMK’da uzlaştırma müessesesine yer verilmek suretiyle, suç teşkil eden uyuşmazlıkları mahkemeye taşımadan Cumhuriyet Başsavcılıkları bünyesinde oluşturulan Uzlaştırma Bürosu aracılığıyla çözüme kavuşma da Türkiye sıralamasında % 80'lik oranla ilk sıralarda yer almaktan onur ve gurur duymaktayız." şeklinde açıklamada bulundu.
Yerel basını bilgilendirme toplantısında yapımına başlanan Ceza İnfaz Kurumu Hakkında; 2017 yılı içerisinde ilçeye bağlı Demirarslan Mahallesi 872 ve 873 ile Alibeyköy Mahallesi 309 sayılı parsellerde Ceza İnfaz Kurumu yapılması ile ilgili proje çalışmaları tamamlanmış, yaklaşık 260.000 metrekarelik alan üzerinde bir adet S Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, bir adet Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve bir adet Açık Ceza İnfaz Kurumu ile lojmanlardan oluşan proje Bakanlığımız tarafından ihale edilmiştir ifadelerini kullanan Çarşamba Cumhuriyet Başsavcısı Gültekin Bülbül, 2017 yılı Aralık ayında proje doğrultusunda inşaat faaliyetleri başlamış, ancak mevsim koşulları sebebiyle ara verilmiştir. Projenin 2019 yılı sonlarına doğru bitirilmesi planlanmaktadır şeklinde açıklamalarda bulunarak değerlendirme toplantısını şu sözlerle tamamladı.
Başsavcı Bülbül, "Son olarak adli görevlerimizin ifası kapsamında gösterdikleri üstün gayret ve özverili çalışmaları nedeniyle Çarşamba Âdliyesi hakimlerine, Cumhuriyet savcılarımıza, personelimize, Emniyet ve Jandarma teşkilatımıza, Ceza İnfaz Kurumu ve Denetimli Serbestlik Müdürlüğü personeline teşekkür ediyorum" ifadeleri ile bilgilendirme toplantısını sona erdirdi.
HABER-FOTO: Nuri ŞEKER- Nurhan GÜZEL