Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven Kurban Bayramı'na az bir zaman kala alınan tedbirler ve yapılması gerekenlerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Güven, yaptığı açıklamada, "Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvan satış yerleri sürekli izlenerek salgın ve bulaşıcı hastalıklar yönünden sağlık taramalarımız aralıksız devam etmektedir. Şu ana kadar hayvan sağlığı ve halk sağlığını tehdit edecek bir sağlık problemi ile karşılaşılmamıştır. Bu kontroller bayram süresinde de devam edecektir. İlimizde özellikle Asarcık, Kavak, Havza ve Vezirköprü ilçelerinde sığırlarda görülen ve kamuoyunda Afrika hastalığı olarak bilinen hastalık yürütülen çalışmalarla ile kontrol altına alınmıştır" ifadelerine yer verdi.
"Kurbanlık nakledilecek hayvanlar küpeli, şap hastalığına karşı aşılı olmalıdır. Nakil araçları nakil öncesi ve sonrasında mutlaka temizlenip dezenfekte edilmelidir. Samsun il sınırları içinde nakil sırasında ve pazara girişte büyükbaşlarda pasaport ve küçükbaşlarda nakil belgesi; il dışına nakledilecek hayvanlarda ise bu belgelerin yanı sıra veteriner sağlık raporu bulundurulmalıdır" uyarılarında bulunan Güven, "Küpesiz, pasaport/nakil belgesi/veteriner sağlık raporu olmayan hayvanlar nakledilemez ve kurbanlık pazara satışı yapılamaz. Hayvancılık işletmelerinde doğrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık hayvanların Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenen ve Müdürlüğümüz web sayfasında yayınlana yerlerden ve özel kurbanlık kesimi yapılacak işletmelerden alınmasına dikkat edilmelidir. Kurbanlık pazarlarda satılan hayvanların sağlık durumlarında görülen değişiklik derhal pazar yetkililerine, zabıtaya ya da İl/İlçe Müdürlüklerine ihbar edilmelidir. Kurbanlık satış yerlerinde satılmayıp il dışına götürülecek hayvanlar için mutlaka veteriner sağlık raporu alınmalıdır. İl içinde ise pasaport veya nakil belgesi yeterli olmaktadır" dedi.