Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Bebeklerin 2 yıl anne sütüyle beslenmesi ve doğum kontrolü'' ile ilgili açıklamalarının sorulması üzerine Akdağ, 1983 yılında çıkarılan düzenlemenin adının ''Nüfus Planlaması Hakkında Kanun'' olduğuna dikkati çekti.
Bunun devletin bir şekilde nüfusu kontrol etmek için kanun yaptığı anlamına geldiğini belirten Akdağ, bunların çağ dışı yaklaşım olduğunun BM tarafından da ortaya konulduğunu, bir ailenin istediği sayıda çocuk sahibi olması için destek olunması ve tıbbi anlamda bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Akdağ, ''Nüfusu azaltmak üzere 'antinatalist politikalar' dediğimiz, yanlış bir politika anlayışıyla kanun yapılmamalıdır. Geçmişte bunlar yapıldı ve doğru olmadığını Avrupa'nın yaşadığı tecrübeden çok net olarak görüyoruz'' diye konuştu.
Avrupa ülkelerinde çocuk sayısının artırılması için verilen teşviklerin başarısız olduğuna işaret eden Akdağ, şunları kaydetti:
''Başbakanımızın bu ve benzeri açıklamalarıyla aslında Türkiye'de geç olmadan tabir caizse treni kaçırmadan neleri yapabileceğimizi toplum anlamış oluyor. Antinatalist politikalarla doğum sayısını azaltma yönünde topluma adeta enjekte edilen düşüncelerle bir toplumun geleceği inşa edilemiyor. Yaşlı nüfuslar oluşuyor ve o yaşlı nüfuslar toplumların emeklilik ve sağlık sistemleri başta olmak üzere üstesinden gelinemeyecek sorunlar oluşturuyor. Bunu Avrupa yaşıyor bugün. Dolayısıyla Başbakanımızın bu anlamda söyledikleri aslında bugünkü bilimsel gerçeklerin, ülkemizin gerçeklerinin bir ifadesidir.''
''İlk 6 ay sadece anne sütü''
Başbakan Erdoğan'ın anne sütü ile ilgili açıklamalarının da kendisi gibi çocuk hekimi ve gelişimcileri için büyük destek olduğunu ifade eden Akdağ, şunları dile getirdi:
''Ben de bir çocuk hekimi, çocuk sağlığı ve hastalıkları profesörü ve Sağlık Bakanı olarak şunu bütün vatandaşlarımıza ifade etme fırsatı buluyorum, bebeklerimize ilk 6 ay yalnızca anne sütü verilmelidir, bu bir bilimsel gerçekliktir. Size her kim 'ilk 6 ay boyunca bebeğinize mama verin, mama daha iyidir' ya da 'anne sütünün yerini tutar' diyorsa doğru konuşmuyor. Onun için aman anneler, aileler yeni doğmuş bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmeleri için büyük itina göstersinler.''
Bebek Dostu Hastane Projesi ile doğum yapan annelere bu konuda eğitim verildiğini hatırlatan Akdağ, 6 aydan sonra bebeklere ek gıda verilebileceğini, ancak 2 yaşına kadar anne sütüne devam edilmesinde yarar olduğunu söyledi.
Akdağ, Başbakan Erdoğan'a farkındalık oluşturan açıklamalarından dolayı teşekkür etti.
Anne ve çocuk sağlığının geliştirilmesi
''Çocuk sayısının artırılması için maddi destek verilmesinin söz konusu olup olmadığı'' sorusu üzerine de Akdağ, anne ve çocuk sağlığının geliştirilmesi için özellikle yoksul ailelere şartlı nakit desteği yapıldığını hatırlattı.
Süt ve doğum izinlerinin artırılmasına yönelik kolaylıklar da getirildiğini belirten Akdağ, bu kolaylıkların devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.
Akdağ, ''Anneyi ve çocuğu koruyucu her türlü tedbirin ve teşvikin artırılarak devam ettirilmesi gerektiğine ben de inanıyorum'' dedi.
Sudan ile protokol
Sudan Sağlık Bakanı Bahar İdris Abu Garda ile görüşmesine ilişkin de açıklamalarda bulunan Akdağ, Türkiye'nin Sudan'da yeni yapılan eğitim ve araştırma hastanesinin işletme giderlerinin yüzde 60'ını 5 yıl süreyle karşılayacağını bildirdi.
Hastanede, Türk hekimlerin ve sağlıkçıların eğitimler vereceğini belirten Akdağ, Türkiye'de Sudanlı hastaların sağlık turizmi kapsamında tedavi görmesi konusunda da işbirliği olanaklarının geliştirileceğini söyledi.
Sudan Sağlık Bakanı Bahar İdris Abu Garda da Türkiye'nin her alanda ülkesine destek verdiğini, sağlık alanında da önemli katkılar gördüklerini ifade etti.
kaynak:akasyam.com