Belediyede “120 İşçi torba’ya girdi”

Çarşamba Belediye Başkanlığından başka kurumlara gönderileceği öğrenilen 120 ye yakın işçilerin kurum değiştirme yazı onayının geldiği ve önümüzde ki günlerde işçilere tebliğlerin yapılarak çalışmanın başlatılacağı iddia edilirken Belediyenin içi boş

Çarşamba Belediye Başkanlığından başka kurumlara gönderileceği öğrenilen 120 ye yakın işçilerin kurum değiştirme yazı onayının geldiği ve önümüzde ki günlerde işçilere tebliğlerin yapılarak çalışmanın başlatılacağı iddia edilirken Belediyenin içi boşaltılıyor
‘Norm kadro fazlalığından gönderilecekler?’

Kamuoyunda Torba Yasası olarak bilinen yasa ile gündeme gelen ve Çarşamba Belediyesi tarafından başlatılan norm kadro fazlası işçilerin başka kurumlara dağıtımını öngören yasa nedeniyle Çarşamba Belediyesinde uzun yıllardan beri görev yapan 120’ ye yakın işçi kendi talepleri olmaksızın başka kurumlara gönderilme çalışmasının başlatılması Belediye İşçileri arasında ve ilçede huzursuzluğa neden olmaya başladığı belirtildi.


‘Torba yasasına 120 ye yakın işçi girdi’

Torba Yasası olarak bilinen Norm kadro fazlası işçilerin başka kurumlara dağıtımını öngören yasa nedeniyle Çarşamba Belediyesinde uzun yıllardan beri görev yapan 120’ ye yakın işçi kendi talepleri olmaksızın başka kurumlara gönderilme çalışmasını başlatıldığının duyulması ile huzursuz ve konuyu endişe içinde izledikleri belirtiliyor. İşçiler seslerini kamuoyuna duyurmadan konu hakkında ilk olarak tanıdıkları ve çevresi ile paylaştıkları ve çözüm yolu aramaya başladıklar ve bu durumun gündeme gelmesinden bu yana huzursuz ve mutsuz olduklarını dile getirdikleri öğrenildi.


‘126 işçiyi unutmadan 120 işçi daha’  

Torba Yasası yoluyla ilgili olarak çalışanların gücüne ve Emeğine darbe vurarak, çeşitli nedenler gösterilerek tespit edildiği iddia edilen 120 ye yakın işçi şimdi nereye ve hangi kuruma atanacağını merakla beklemeye başladıkları öğrenildi. 126 işçinin belediyeden sırf sendika ve başka bahanelerle uzaklaştırıldığını unutmadıklarını ve sıranın kendilerine de geleceğini bildiklerini dile getiren bazı işçiler, Sosyal Devlet Kurumlarının ortadan Kaldırmak, Özelleştirmeyi, Taşralaştırmayı yaygınlaştırmak, Sendikaları ortadan Kaldırmak için Belediye Başkanının yıllarca emek verdikleri belediyeden çok sayıda personeli norm fazlası adı altında belediyeden başkanın uzaklaştırmak istediğini iddia ediyorlar. Ancak kanun maddesinde başka kurumlara belediye başkanlarının gönderme zorunluluğunun bulunmadığının maddeye eklenmesine rağmen bu çalışmanın Çarşamba Belediye Başkanlığı tarafından yapılması tepkilere neden olmaya başladı. 


‘Genelge de neler var’

Bütün bu gelişmeler yaşanırken Bakanlık tarafından yayımlanan “Norm kadrosu fazlalığı nedeni ile personel kurum değiştirme kanun maddesi ise şunları açık bir ifade ile belirtildiği öğrenildi. Genelgenin bazı bölümlerini sizler için yayınladık:
Genelgenin “İlke ve usuller” bölümünde ise; İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün Sayı :B.05.0.Mah 0.08.01.00/20876 ve 10.08.2011 tarihli 6111 Sayılı Yasanın Mahalli İdarelerin İhtiyaç Fazlası İşçileri İle İlgili Hükümleri konulu (2011/45) sayılı önerge de belirtilen şartlara göre: İl özel idareleri ve belediyelerde istihdam edilmekte olan ihtiyaç fazlası işçilerden il özel idarelerinde görevli olanların Karayolları Genel Müdürlüğüne; belediyelerde görevli olanların Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarına; yine il özel idareleri ve belediyelerin ihtiyaç fazlası işçilerinin talepte bulunan illerdeki diğer kamu kurum ve kuruluşları ile sürekli işçi norm kadro dahilinde olmak üzere ihtiyacı bulunan mahalli idarelere devrini öngören 13/2/2011 tarih ve 6111 sayılı Kanun yürürlüğe girmiştir”.
b-Mahalli idarelerin ihtiyaç fazlası işçileri bildirme süresi 45 gün olup, 01.08.2011 tarihinde başlayan bu süre 14.09.2011 tarihinde sona erecektir. Tespit ve tahsis komisyonları 15.09.2011 tarihinden itibaren 45 gün içerisinde kendilerine gelen listeleri inceleyerek çalışmaları 29.10.2011 tarihine kadar bitireceklerdir. Belirtilen süreler kanuni olup çalışmaların bu süreler içerisinde kesinlikle bitirilmesi gerekmektedir.

c- İhtiyaç fazlası işçiler Karayolları Genel Müdürlüğü (özel idare işçileri), Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığının o ildeki taşra teşkilatlarına atanacaklardır. Bu atamalar için işçilerin muvaffakatlarının alınması gerekmemektedir.
d- Norm fazlası da olsa kurumların ihtiyaç fazlası işçi bildirme mecburiyeti yoktur.Düzenleme, norm fazlası olsa bile sadece ihtiyaç fazlası işçinin devrini öngörmekte olup ihtiyaç fazlası işçi bildirip bildirmemek tamamen mahalli idarelerin takdirindedir.Bu takdir yetkisi, atamaya yetkili amirleri olmasından dolayı, il özel idarelerinde valiler, belediyelerde belediye başkanları tarafından kullanılacaktır.
e- Mahalli idareler yerine getirmekte olduğu görevlerin gerektirdiği işlerin bazılarını hizmet alımı yoluyla yüklenici firmalara yaptırmaktadırlar. Bu şekilde hizmet alımı yapan il özel idareleri ve belediyeler ihtiyaç fazlası işçi bildiriminde bulunurlarsa bu çelişkiyi gerekçelerinde açıklamalıdırlar.
f- İsçi devredilecek kurumların personel yapısı ve ihtiyacı göz önünde tutulacak ve o kurumda fazlalık oluşturacak uygulamalardan kaçınılacaktır.
g- İşçi nakleden mahalli idarelerin nakil sonrasında oluşan işçi sayısında beş yıl süreyle artış yapılamayacaktır.Bu süre işçinin devredildiği tarih ile başlar.

II-İHTİYAÇ FAZLASI İŞÇİ BİLDİRECEK MAHALLİ İDARELERİN TAKİP EDECEĞİ USUL VE ESASLAR
a.    Kanunda da belirtildiği üzere ihtiyaç fazlası işçi devretmek isteyen mahalli idareler bunu somut, gerçekçi ve objektif gerekçelere dayandırmalıdır.
b.    Mahalli idareler norm fazlası işçilerinin tamamını devretmek zorunda olmadığı gibi, kurumu işlevsiz hale getirecek sayıda işçi de devretmemelidir.
...

e.    Bir kurumda faydalı ve verimli olan işçi, başka bir kurumda işlevsiz hale getirilmemelidir.Özellikle karla mücadele çalışmaları uzmanlık gerektirdiğinden, gerek il özel idareleri gerekse mahalle sayısı çok olan ve geniş alana yayılmış belediyeler bu konudaki uzman personelini muhafaza edeceklerdir.

    Kanun ve genelgenin son paragrafında ise; Kanunun herhangi bir aksaklığa meydan verilmeden en iyi şekilde uygulanması, telafisi güç durumların meydana gelmemesi, işçilerin ve kurumların mağdur olmaması ve özellikle vatandaşa sunulan kamu hizmetlerinde aksaklığa meydan verilmemesi için konunun ilgili tüm kamu görevlileri tarafından titizlikle takip edilerek gereği yerine getirilmelidir” şeklinde açıklanmıştı.
‘Gönderileceklerin isimleri belliymiş’
Bu kanun maddesiningündeme geldiği ilk günden bu yana kendilerine kimsenin sahip çıkmadığını belirterek çözüm yolları arayan 120 ye yakın belediye tarafından belirlendiği iddia edilen ve listede adının var olduğuna inanan bazı işçiler, şimdilik kimsenin ismi kesin değil ama üç aşağı beş yukarı kimlerin belediyeden gönderileceği ortada görünüyor. Bu gönderileceklerin başında sendikalı olanlar ile siyasi olarak başkana ters olan isimlerin belediyeden uzaklaştırılmaya çalışıldığını herkes biliyor. Madem bizler norm kadro fazlası isek İŞKUR, Özelleştirme ile ihale usulü ile belediyeye işçi aldığı konuşulan Belediye başkanı, hangi akla hizmet ediyor anlayamadık. Başkan 2007 yılında kış günü soğuğunda 126 işçi arkadaşımızı sendikaya üye olması ve başka nedenleri bahane ederek kapı önüne koymuştu. O günleri hepimiz hatırlıyoruz. Şimdi sıra bize mi geldi?. Bizler yine de şanslıyız ki; başka kamu ve kurumlara gönderilecekmişiz ama yıllarca emek verdiğimiz belediyeden gönderilmemizi anlayamıyor ve içimize sindiremiyoruz. Yerimize işçi almayacak mı başkan, bunu net açıklamalıdır şeklinde konuşarak tepkilerini şimdiden dile getirmeye başladıkları öğrenildi.
‘Özel firma ile işçi alınacak mı?’ 
Bu arada belediyeden norm kadro fazlalığı nedeni ile 120 ye yakın işçinin belediyeden gönderilme hazırlıklarının yoğunlaştığı ve listenin onaylanarak belediyeye ulaştığı iddia edildi. Önümüzde ki günlerde tebliğlerin yapılmaya başlanacağı iddiaları konuşulmaya başlandı. Yine gönderilecek işçilerin yerine belediyelerin 5 yıl süre ile yeni işçi istihdam edemeyeceği kanun maddesinde net olarak belirtildiği de gözlerden kaçmıyor. Belediyenin halka hizmet noktasında da işleri ve görevlerinin aksamamasının istendiği kanun maddesi ve buna bağlı olarak 85 işçi ve 115 i geçecek şekilde toplamda 200 e yakın norm kadro ile çalışmayı düşündüğü ve bu nedenle kadronun bu sayıya düşürülmesi için mücadele edildiği öğrenildi. Yine belediyenin çıkartılan işçilerin yerine belediyede ki hemen tüm hizmet birimlerini özelleştirerek maddi sıkıntıdan kurtulmayı planladığı iddia ediliyor. Halka hizmet noktasında daha önceden belediye çöp ve temizlik işlerini özelleştirilmiş, bu noktada personel çalıştırma sıkıntısından kurtulmuştu. Ancak çöp ve temizlik işlerinin özelleşmesine rağmen firmanın alacağı personelleri belediye tarafından seçildiği ve bu isimlerin de şimdiden yavaş yavaş belirlenmeye başladığı iddiaları ve söylemleri ile gündemde ki yerini korumaya devam ediyor.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çarşamba Haber Haberleri