HABER MERKEZİ
Çarşamba Belediyesi’nden 2007 yılında çıkartılan 126 işçi sonrasında, geçtiğimiz yıl da yaklaşık 112 personel kamu kurumlarına gönderilmişti. Bu uygulamalar bazı çevrelerce desteklenirken çoğu vatandaş ise tepki ile karşılamış ancak yapılan bazı çalışmalar nedeni ile Belediye Başkanı Hüseyin Dündar hem AK Parti iktidarının gücü ve hem de Recep Tayyip Erdoğan adının yanı sıra çalışmalarının da verdiği güçle yeniden seçilmişti.
Geçen süreç içerisinde özellikle Belediye Başkanlığına 2 kez seçilen Başkan Dündar için vatandaşlar ‘ilk dönem çok hızlı çalıştı, ikinci dönemde halktan tamamen koptu’ söylemlerini gündeme getirmeye başladı. 2 Dönem başkanlığında halktan kopmanın yanı sıra çoğu yatırım ve hizmetleri belediye olarak yapmadığı aksine Gençlik ve Spor Bakanlığı ve diğer bakanlıkların maddi desteği ve projesi ile hayata geçirildiği belirtilen Belediyede özellikle geçtiğimiz haftadan itibaren yeniden bir hareketlilik yaşanmasına neden oldu.
Geçtiğimiz hafta önce Çarşambaspor Teknik Sorumlusu İbrahim Hancı’nın önce işine son verildi akabinde Belediye ile ilişiği kesildi. Daha sonra Su ve Kanalizasyon Müdürü Doğan Toraman ile birlikte Zabıta Müdürü Murat Yılmaz’ın yerleri değiştirilerek rotasyona gidildiği iddia edildi. Ancak dün gelen son dakika haberi ile akıllar tamamen karıştı. İmar işlerinden sorumlu Murat Özbilgin’in de hakkında Belediye Başkanına yapılan bir şikayet nedeni ile işine son verilerek belediye ile ilişiğinin kesildiği iddia edildi.
Konu hakkında çoğu vatandaşlar Belediye Meclis üyelerinden bilgi almak istediklerini ancak Meclis Üyelerinin de ne rotasyonlardan ve de işten çıkartılmalardan hiç bire şekilde bilgileri olmadığı iddia edildi. Bazı vatandaşlar, “Belediye Meclis üyeleri Belediye Başkanı ve bu alanda ki çalışmaları koordineli bir şekilde yapmak üzere halktan alınan oylarla seçilerek oraya gönderiliyorlar. Yani bizim oylarımızla seçilip bizim haklarımızı savunma ve yeni hizmetleri onaylamak ilçe adına çalışmak için oraya gönderildiler. Ama bizim Meclis üyeleri o kadar bilgili ki Belediye ile tek cümle bilgileri yok. Nasıl iştir anlamadık. Belediye Krallıkla veya Padişahlıkla yani tek kişi ile mi yönetiliyor ki? Yoksa Belediye Meclis üyeleri toplantı başına paralarını alıp Başkan ne derse ona parmak kaldırarak mı icraat yapıyorlar. Yazıklar olsun seçtiğimiz Belediye Meclis Üyelerine” diyerek tepki gösteriyorlar.
Bazı siyasi çevreler ile birlikte bilinçli vatandaşlar ise; Belediye Meclis üyeleri Belediye Başkanının yapmak istediği tüm çalışmaları oy birliği ile önce toplantıda masaya yatırır akabinde oya sunarak oylayıp çalışmayı veya hizmeti halka sunarlar. Bizimkiler koyun gibi başkan ne derse ona hemen el kaldırıyorlar. Koskoca Çarşamba Belediyesinden işçi atılıyor, Meclis üyelerinin bilgisi yok. Belediye İlçenin elzem ve kaçınılmaz yatırımlara ihtiyacı varken AVM, Konut yapımına giriyor Meclis Üyelerinin çoğunun adam gibi olaylardan bilgileri yok. Bunlar orada bostan korkuluğu mu? Belediyenin hizmeti öncelikle su, kanalizasyon, yol yapımı gibi ihtiyaçlar değil mi? Onlar yapılmazken meclis üyeleri kendi kafasına, Belediye Başkanı kendi kafasına göre sözüm ona çalışıyorlar. Bunu birileri çıkıp açıklamalıdır. Belediye Meclis Üyelerinin işi nedir? Hangi yatırım ve hizmetlerden donanımlı bilgileri vardır? Kaç meclise sunulan proje ve hizmete onay veya ret vermişlerdir. Meclis üyeleri bir işe yaramıyorsa, o zaman neden seçtik anlamadık” şeklinde tepki gösterdiler.
Şimdi vatandaşlar önce belediyeden neden ani kararlarla işçi atılmaya başladı?. Belediye Meclisinin kararı olmadan kim nasıl işçiyi işten atabiliyor?. Belediye Meclis Üyeleri ne iş yaparlar?. Belediye Meclis üyelerinin kaçın iktidar kaçı muhalefet partisindendir, bunların hangisi hangi öneriye ret vermiştir?. Ret veya onay verilen hizmetlerin amacı ve öz bilgileri, yararları nelerdir? Gibi sorulara Belediye Başkanı ve seçildikleri 2009 yılından bu yana hiç piyasaya çıkmadıkları iddia edilen Belediye Meclis üyelerinden detaylı açıklamalar bekledikleri dile getiriliyor.