Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (OKA) dezavantajlı gruplara yönelik sosyal içerme mali destek programı kapsamında, İlkadım Kaymakamlığı ile Orta Karadeniz Engeliler Derneğinin ortaklaşa yürüttüğü “Beni Gerçekten Anlıyor Musun” isimli proje kapsamında, “Ulusal İşaret Dilinin Yaygınlaştırılması” çalıştayı yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Mavi Işıklar Eğitim Dinlenme ve Rehabilitasyon merkezinde gerçekleştirilen çalıştaya İlkadım Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Yıldırım, İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu, Dünya Sağırlar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Dikyuva, Türkiye İşitme ve Konuşma Rehabilitasyon Vakfı (TİV) Genel Sekreteri Melike Argiş, Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Okudan, Türkiye İşitme Engeliler Spor Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Güler, Proje Araştırma Geliştirme Merkezi Koordinatörü Leman Özay, projeyi hazırlayan Özlem Zikguş yanı sıra ilgili 40 kurumdan 80 yetkili katıldı.
Etkinlikte ilk olarak konuşan projeyi hazırlayan Özlem Zikguş, “Beni Gerçekten Anlıyor Musun" projesi hakkında bilgi verdi.
Mavi Işıklar Eğitim Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi ve kampı olarak güzel bir etkinliğe daha ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirten Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş, “Samsun özel bir şehir. Samsun’da yaşamak, Samsun’u hissetmek, Samsun’u içselleştirmek Samsun’a yönelik bir takım heyecanlar duymak herkese nasip olmaz. Biz Samsun’da yaşayanlar olarak farklılığımızı ve Samsun’da yaşamanın gururunu ve gururun bize getirmiş olduğu sorumluluğu iliklerimize kadar hissediyoruz. Biz Samsun’un gelişmesinde, Samsun’un dünya ölçeğinde ki modern şehirler anlamında yerini alması hususunda yaptığımız çalışmaların boyutlarını sadece sağlıklı insanlarımızın konforlu bir şekilde yaşayacağı şehirler olarak algılamıyoruz. Samsun’da sağlıklı vücudunun bütün uzuvlarını kullanabilen ve Samsun’un bütün keyiflerini yaşayabilen insanların ne kadar bu konforlardan yaşama hakkı varsa bunu kullanamayan belki hepimizin de yarın için adayı olduğumuz engellilerinde bu konforu yaşaması açısından uyguladığımız projeler var. İşte bunlardan birisinin tam içerisindeyiz. 3-4 yıl önce fikir aşamasında ortaya çıkan ve tamamıyla Samsun’a özgü, Samsun’daki arkadaşlarımızın, çalışma arkadaşlarımızın, birlikle bu proje oluşturduğumuz arkadaşlarımızın düşünceleriyle, fikirleriyle Samsunlu mimarların çizimiyle Türkiye’de bir ilk ben Avrupa’da da örneğini görmedim Mavi Işıklar Tesisleri’nin içerisindeyiz. Bugün önemli bir konuyu biraz önce programı düzenleyen ve aramıza katılan hanımefendiden dinleme fırsatı buldum. 150’ye yakın işitme engelli kardeşimizin eğitim alması hususundaki Samsun’la ilgili yapmak istediği projeleri heyecanını yüreğinde hissettim. Bizlerde Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Yusuf Ziya Yılmaz’ın bize vermiş olduğu kaynakla büyükşehirlerin bütün konforların yaşandığı ama hiç bir sıkıntısının bulunmadığı Samsunumuzda bütün engellilerimizin sonuna kadar uygulayacağı projelerin arkasında olacağımızı, onlara destek vereceğimizi bir kez daha yineliyorum” dedi.
Engellilere yönelik birçok çalışma yürüttüklerini söyleyen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Yıldırım, “Yılların getirdiği bir sorun var, ihmal var. Bunları bir anda çözebilmek, bunun toplumsal olarak bu farkındalığı oluşturmak ve toplumsal olarak birlik ve beraberlik içerisinde bütün sorunları zaman içerisinde bütün sorunları yavaş yavaş çözmek, yeter ki istikrarın olması çok önemli. Birlik ve beraberliğin birlikte çalışmanın olması çok önemli buna benzer projeler birlik ve beraberliği derneklerin kamu kurumlarının özel teşebbüslerin birlikte çalışmasını gösteren bir proje. 20 tane önlisans mezunu gencimizin işitme engellilere yardımcı olma noktasında eğitim alacak olması, 100 tane işitme engellinin bu konuda eğitilmesi, yine aynı şekilde 400 tane kamu personelinin bu konuda eğitilmesi Samsunumuz için çok büyük bir adım” diye konuştu.