Yıllardır görüp dinlediğim, yaşayarak müşahede ettiğim futbolcu olma basamaklarını tırmanan gençlerimize dair bir psikolojik deneme yazısı yazmak istedim.
Onlarca yazı yazılabilir ama ben bu gün yaşanan bir örnekten yola çıkarak bunu hikayeleştirmekistiyorum .
2005-2006 doğumlusunuz ve futbolu çok seviyorsunuz şehrinizin iyi takımlarındada U 14-16 ve 18 takımlarında oynuyorsunuz.
Hocalarınız beğeniyor seyirci kim bu çocuk diyor.Ailenizin ekonomik kaynakları kıt ve sınırlı,okumayıda sevmiyorsunuz.
Diploma verseler bir daha okulun önünden bile geçmeyeceksiniz Nasihatlarada kulak asmadan gençliğin verdiği dinamizmle gelecek hep böyle olur zannedeceksin ve idman.arkadaş.telefon ve hele birde kız arkadaşın varsa başlamayan yaşamın yoğunluğunda futbolcu olmak hayali ile günlerini heba edeceksin.
Futbol yada yaşamın hangi alanı olursa olsun işini iyi yapmanın yanında geleceğini hem eğitim hemde maddi olarak birlikte yürütmenin kaygısını yüreğinde taşıyıp uygulamaya geçiremezsen bir gün duvara toslayıp bir zincir markette kasiyerlikle karşlaşabilirsiniz..
Oku demişlerdir sporla ilgili bir üniversite bitirecek kadar burun kıvırmışsındır, arkadaşlarına dikkat et ,kötü alışkanlıklardan uzak dur demişlerdir oralı olmamışsındır, idmanlara dikkat et ,halı sahalardan uzak dur demişlerdir sakatlanırsın diye arkadaşlarını kıramamışsındır ve sonrasında kıt kaynaklar içinde baba parası ile büyük futbolcu hayali kurmuşsundur .
Bunların bir arada olması mümkün değildir olmadığını aynı yoldan geçen hocaların anlatır ama anlamamakta direnir durursun.
Sporcu olacağım iddiasında olan biri için Kim ne derse desin bir üniversite mezunu olmak idman kadar önemlidir, Açık Öğretim mantığı içinde bu çok daha kolay, sporcu olacağım diyenlerinden Beden Eğitimi bölümünü mutlaka okumaları gerekir.
Bu onların beyinsel ve zihinsel gelişimi ile birlikte yapacakları spora da yansıyacaktır.
Tıp vb fakülteleri kazanacak çocukların spor kulüplerinde zaman harcamadığı gerçeğinden hareketle biliyoruz ki özel ders ve dershane peşinde koşmaktalar onlar.
Hem maddiyattan yoksun hem de en azından diploma almanın bu kadar kolay olduğu bir dönemde okuma arzusu olmayan sporcudan nasıl sürdürülebilir uzun vadeli mücadele sonunda iyi ve kaliteli topçu çıkabilir. Üniversite okumak bile iş bulma adına bir garantinin karşılığı değilken.
Anne Babaların buna gücümü dayanır, çocuklarımızın bu sorumlukları yüklenme zamanlarında okumak ve düzgün bir hayat sürerek sportif çalmalarını sürdürmeleri gelecekleri açışından önemlidir.
Ben iyi bir futbolcu nasıl yetişir mealinde bir yazı yazmadım, bu ayrı bir konu ,ilkokulda başlayan bir süreci anlatmadım.!4-16-18 yaşına gelmiş ve hasbelkader takımlarda oynayan ve geleceğe dair hülyalar kuran futbolcu kardeşlerimin psikolojik tahlillerini yapmaya çalıştım ziyan olmasınlar geleceklerden beklentilerini bulamayınca sıkıntı çekmesinler diye.
Kulüplerimiz bu çocuklarımıza bir harçlık verme durumunda bile değiller, lisans parası, malzemeler, zorunlu harcamalar derken sezonu zor tamamlıyorlar
Birkaç gün önce Ülkemizdeki hocaları sayısal verilerle takım sayısı ile karşılaştırmıştım ,sporcularımızın durumu da böyledir. Hayal kurmanın kimseye faydası yoktur.
Gerçekler acıdır ve mutlaka ölüm gibi bir gün insanı bulur .Gençlerimiz hayal kurmayı bırakıp ciddi planlamalar yaparak ve düzgün yaşayarak ,eğitimlerini mutlaka tamamlayarak futbolcu olma yolunda ilerleyebilirler.
Sağlıklı ve spor dolu günler diliyorum .