BİR KEZ GÖNÜL YIKTINSA

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Yunus Emre’miz: “Yaratılmışı severim yaradandan ötürü.” Ve bir kez gönül yıktınsa , bu kıldığın namaz değil. Yetmiş iki millet dahi, elin-yüzün yumaz değil demektir. İslam ve Türk Tarihi boyunca, bütün büyüklerin nasihatleri arasında bu güzel tavsiyelerin bulunduğunu görmekteyiz.

Bunları bilen ve bunlara inanan kimselerin; insanlara sövmek, onları dövmek ve öldürmek, can, mal ırzlarına zarar vermek şöyle dursun, onları üzmeyi ve kalplerini kırmayı bile akıllarından geçirmeyecekleri ortadadır. Onun için anarşi ve terörün islamiyetle hiçbir alakası yoktur. Olamaz da. Çünkü mukaddes dinimiz olan “İslam” kelimesinin kendisinde bile “Barış” manası vardır.

İslam dini, ahlakı ve medeniyeti orijinaline uygun olarak doğru bir şekilde öğrenilir ve öğretilirse ona uygun yaşanırsa bütün fertlerin, ailelerin, cemiyetlerin hatta tüm insanlığın tarihte olduğu gibi günümüzde de rahat edecekleri huzur ve sükûniçerisinde emniyet ve asayiş üzere yaşayacakları, terör ve anarşinin biteceği rahatlıkla söylenebilir.

Bizler yeni yılda, geçen bir yılımızın muhasebesini yapmalıyız. İmam-ı Gazali “Bir Müslüman her akşam yatağına girince o günün muhasebesinin yapmalıdır.” Buyuruyor. Bazı esnaflar dükkanlarında her akşam kasayı kapatırken bunu yapmaktadırlar. Bizler de acaba bir sene boyunca kendimiz ve ailemiz için Müslümanlık ve insanlık için ne gibi hizmetler, hayırlar, iyilikler, güzellikler, faydalı işler, fedakarlıklar yaptığımıza bir bakmalıyız.

İnsan yaratılışı icabı hayatı sever ömrünün uzamasını ister. Ancak uzun ömür, cenabı Hakk’ın yolunda tüketilmiş ise hayırlıdır. Bir hadis-i şerifte “Akıllı kimse kendisini hesaba çekip ölümden sonrası için hazırlık yapan kişidir.” Buyurulmuştur. Yine Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “İki nimet vardır ki, insanların çoğu bunlarda hep aldanırlar. Bunlar, sağlık ve boş vakittir. “İki günü birbirine eşit olan aldanmıştır.” Yarın yaparım diyenler maalesef bazıları sözlerini yerine getirmemişler.

Bir sahabi, peygamberimize, “Ya Resullullah! İnsanların hayırlısı kimdir?” diye sordu. Peygamber Efendimiz ona şöyle cevap verdi: İnsanların hayırlısı ömrü uzun olup da, ameli güzel olan.” O sahabi, “İnsanların şerlisi kimdir?” diye sorunca da Resulullah Efendimiz, “Ömrü uzun olup da ameli kötü olan” buyurmuştur. Bir hadis-i şerifte “Akıllı kimse kendisini hesaba çekip ölümden sonrası için hazırlık yapan kişidir” buyurulmuştur. Bu hadisi defalarca yazıp, okumaya ve yaşamaya çok önem vermeliyiz…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.