Spor ve siyasetin gergin ortamından sıyrılarak birazda yüzümüzde tebessüm oluşturacak spor fıkralarımızla oluşturalım yazımızı.
Halkımızın tümünün ortak değerleri olan,Tek Millet ,Tek Bayrak,TekVatan,Tek Devlet etrafında buluştuğunu görmekteyiz ,küçük bir azınlık bu güzelliği elbette bozamayacaktır.
Düğünü ve Cenazesini, iyi ve kötü gününü birbiriyle paylaşan ve yaşayan halkımızın ayrıştırılması mümkün olmayacaktır ,spor,siyaset,sanatvb tüm yolculuklarımızda bir ve beraber olacağız inşallah.
Bu seferde Engelli kardeşlerimizin Yaşanmışgerçek olaylardan oluşan spor fıkralarımıza devam edelim yazımıza;
SIFIR
İşitme Engelliler genelde yeni olan bir şeye sıfır mı derler, alışkanlık ve işaretlerin genelde bu yönde kullanılması bunda önemli etkendir.
Deplasmanlı futbol ligi için Ağrı’ya giden Sivas ekibi gezerken telefonların çok ucuz olduğunu görür ama bazı arkadaşlar kaçak olabileceğini söyler, bazıları ise orijinal olduğu fikrindedir. Kısa bir tartışmadan sonra bir dükkâna girip sormak isterler.
Dükkâna giren bir işitme engelli yazma konusunda biraz zayıf olduğu için bir kâğıt ister ve kâğıda rakamla 0 yazar ve telefonu eliyle gösterir. Kendi kendine, “Bu telefon sıfır mı” demek ister ancak dükkân sahibi işitme engelli durumunu bilmediği için bir kâğıtta rakamla 0 yazılması ve bir el işareti ile bu telefon yapılmasını bir türlü anlayamaz.
Dışarıda bekleyen işitme engelliler dükkâna gelir ve konuya hâkim başka bir işitme engellinin telefon sıfır mı yazısını yazması ile konu anlaşılır. Sporcular yol boyu gülme krizi ile devam ederler.
GÖRME ENGELLİLER NASIL TOP OYNAR
Yeni teknolojilerle birlikte görme engellilerde artık futbol oynayabiliyor. Futbol oynamamız için içinde zil bulunan toplarımız mevcut. Ama eskidenilkokul dönemlerinde, bu tür teknolojiler yaygın olmadığından, topların üzerine siyah poşet geçirilir, az gören arkadaşlarımız, topun siyah renginden, hiç görmeyen arkadaşlarımız ise poşetin çıkardığı sesten topu yakalardı.
TERCÜMAN
Yıllardır İşaret Dili yasağı içinde günler geçiren işitme engelliler hep zorlanmıştır. Bir işitme engelli kardeşimiz anlatıyor ;
Engelli bir kardeşimiz Yönetici olduğu için toplantılara davet ediliyor, anlatmak istediği çok şey var, spor kulübü yöneticisi olduğu için malzeme isteyecek ve uygun zamanı bekliyor.
Herkes konuşmuş, derdini anlatmış, gereken cevabı almış ama işitme engelli abimiz hâlâ aynen bakıyor. Bunu fark eden yetkili, “Sen nasılsın, ihtiyacın var mı?” sorusuna benzer beden dili ile konuşunca rahatlayan işitme engelli abimiz elini top şekline getirip ayağına top vurma hareketi yaparak sonradan üzerini gösterip kıyafet istediğini anlatmaya çalışıyor ama yetkili anladı mı anlamadı mı bilemiyoruz.
Küçük bir ihtiyacı bile bu şekilde istediğimiz günler eskilerde kaldı ama hatıralar olarak sürekli anlatıyoruz demekte.
Engelli kardeşlerimizin fıkra tadında yaşadıkları sportif olayları paylaştım.
Biz hepimiz tüm bileşenleri ile TÜRKİYEYİZ diyerek yazımız
Tamamlayalım.
Sağlıklı ve spor dolu günler diliyorum.