Birilerinin ölmesi mi gerekiyor?

4 Temmuz’da Samsun’da meydana gelen sel felaketinde Samsun Kuzey yıldızı TOKİ konutlarının bodrum katlarında 5 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine gündeme gelen kapıcı daireleri hala çözüm bekliyor

 

4 Temmuz’da Samsun’da meydana gelen sel felaketinde toplam 14 kişi hayatını kaybetmişti. Yaşanan sel felaketinin ardından gündeme gelen ve 5 kişinin hayatını kaybettiği Samsun Kuzey Yıldızı TOKİ Konutlarının kapıcı dairelerinin bodrum katlarında olması eleştirilmişti. Yaşanan gelişmelerin ardından TOKİ’deki kapıcı daireleri üzerine birçok açıklamayı TOKİ tarafından yapılmıştı. Fakat aradan geçen 3 aylık zaman diliminde kapıcı dairelerinin zemin katlardan alınması yönünde herhangi bir adım atılmadığı öğrenildi.  Adım atılmayan yerlerden biride Çarşamba’daki TOKİ konutları. Çarşamba TOKİ Konutlarında kapıcı görevini üstlenen 8 aile hala bodrum katlardaki dairelerinde kalmaya devam ediyor.

Bayraktar açıklama yapmıştı

Samsun’da yaşanan sel felaketinin ardından bölgede incelemede bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar kapıcı daireleri ile ilgili açıklama yaparak, “3194 sayılı İmar Kanunu 70-80 senedir tüm Türkiye'ye hizmet veren bir kanun. Bu kanun ve belediyelerin çıkardıkları yönetmenliklere göre iskan edilebilecek gerek kapıcı daireleri gerekse de bodrum katları, bodrum derken sıfır kotunun altında yapılan, pencereleri 50 santim yukarda olmak şartıyla yapılabilen daireler. Burada pencere 90 santim yukarda yapılmış. Ama bu durumun gözden geçirilmesi lazım. Türkiye artık belli bir seviyeye geldi, belli bir gelişme düzeyini yakaladı. Normal satışa sunulan daireler nerede yapılıyorsa, kapıcı dairelerinin de orada yapılması gerekir diye biz de bu konuda kendi düzenimizi, yasaları, yönetmenlikleri irdeleyeceğiz. Yeniden gözden geçireceğiz bunu. Sadece sel afet yönünden değil hayat kalitesinin artması yönünden de gözden geçirilmesi gereken bir husus'' demişti. Bayraktar, kapıcı dairelerini sadece Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan binalarda değil, tüm Türkiye'deki yapılacak binalarda da gözden geçireceklerini sözlerine eklemişti.

İMO’dan Bakanın açıklamalarına sert tepki gelmişti

Türkiye İnşaat Mühendisleri odası Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın kapıcı daireleri ile ilgili yaptığı açıklamaya sert bir yanıt vererek kapıcı daireleri ile ilgili, “Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Bayraktar‘ın "kapıcıları bodrumlardan kurtaralım" söylemiyle  "zemin altında yerleşimi yasaklayan bir düzenleme hazırlandığına" dikkat çeken ifadeleri yer almıştır. Sayın Bakan yanlış bilgilendirilmiştir. Zira Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 52. Maddesinin "Kapıcı dairelerinin ve bekçi odalarının ölçü ve niteliklerini" belirleyen 3. Fıkrasının (a) bendinde " Kapıcı dairelerinin ve bekçi odalarının taban döşemesi üst seviyesinin hiçbir yeri tabii zemine (0.50) metreden fazla gömülü olmayacaktır" denilmektedir. Ortalama bir dairenin 3 m yükseklikte olması gerektiği düşünüldüğünde, kapıcı dairelerinin bodrum katına değil giriş katına tekabül edecek şekilde inşa edilmesi gerektiği anlaşılacaktır. Aynı fıkranın b bendinde " Kapıcı daireleri doğrudan ışık ve hava alabilecek şekilde düzenlenecektir" hükmü yer almaktadır. Yönetmelikte son derece açık bir şekilde ortaya konulan bu hususlar, kapıcı dairelerinin yerin altında olamayacağını göstermektedir. Bazı bölgelerde arazinin eğiminden yararlanarak birden fazla bodrum kat yapılması ve iskâna açılması mümkün olabilmektedir. Ancak TOKİ, coğrafi yapı ve iklim farklılıklarını dikkate almaksızın Türkiye‘nin her yerinde aynı tip konutları inşa etmektedir. Bu durum ise Samsun örneğinde olduğu gibi arazinin düz olduğu yerlerde bodrum katlarının (dolayısıyla da kapıcı dairelerinin) toprak altında kalmasına neden olmaktadır. TOKİ‘nin bölgenin özgün koşullarını dikkate almadığı gibi Yönetmelik hükümlerine de uymadığı görülmektedir” denilmişti.

Çarşamba TOKİ’de Kapıcılar Çürümeye mi terk edildi?

Gazetemizde daha öncede yaptığımız haberde Çarşamba TOKİ konutlarında kapıcılık hizmeti veren kapıcıların kaldıkları bodrum katlarındaki kapıcı dairelerinin yaşam standartlarında uzak olduğunu belirtmiştik. Samsunda yaşanan sel felaketleri öncesi şiddetli yağış alan Çarşamba bölgesinde de TOKİ konutlarının bulunduğu alanda Bodrum katlardaki kapıcı dairelerini su basmış, birçok kapıcı mağdur olmuştu. Yaşanan su baskınlarının ardından rutubet ve nemin yoğun olarak hissedildiği kapıcı daireleri, kapıcılar ve aileleri için sağlık açısından da tehdit oluşturmaya başlamıştı. Gazetemizde yaptığımız haberin ardından birçok TOKİ sakini bu konuda şikâyetlerini de dile getirmiş, kapıcıların insani standartlarda yaşamadığını belirtmişlerdi.

Çarşamba TOKİ’de yönetim değişti; İlk Müdahale Kapıcı daireleri

Çarşamba yapımı tamamlandıktan sonra bir süre TOKİ tarafından atanan bir yönetimle idare edilen TOKİ konutlarının sakinleri uzun süre yaptıkları mücadelenin ardından site yönetiminin site sakinleri tarafından yapılmasını başarmışlardı. Yaşanan sürecin ardından TOKİ konutlarında yapılan seçimden sonra Çarşamba TOKİ konutları site yönetim kurulu başkanı olarak seçilen Site Sakini Ramazan Doğan, yönetimi devraldıktan sonra ilk olarak kapıcı daireleri ile ilgili çalışma yaptıklarını belirtti. Doğan gazetemize yaptığı açıklamalarda, “Site yönetimi aldıktan sonra konu ile ilgili çalışmalar yapmaya başladık. Bizde arkadaşlarımızın o kötü standartlar içinde yaşamasını istemiyoruz. Bu konuda Toplu Konut İdaresi Başkanlığına bir yazı yazdık” dedi.

Sorun Çözülecek mi?

Çarşamba TOKİ yönetim kurulu başkanı Ramazan Doğan, Toplu Konut İdaresi Başkanlığına yazdığı yazı ile ilgili olarak, “Biz yönetime geldiğimiz zaman site ile ilgili kimi tespitlerimiz oldu. Bunların başında da kapıcı dairelerinin zemin katlara taşınması olayı vardı. Bizde konu ile alakalı bir metin kaleme alarak TOKİ başkanlığına gönderdik. Gönderdiğimiz yazıda arkadaşlarımızın kötü koşullarda kaldığını belirtik ve müdahale edilmesini istedik. Bunun dışında da gönderdiğimiz yazıda Çarşamba TOKİ konutlarının başka sıkıntılarına da yer verdik. Özellikle yaşanan sel felaketleri sonrası Çarşamba TOKİ konutlarında kalan vatandaşların tedirgin olduğuna ve TOKİ konutlarının Yeşilırmak havzasında yer almasından kaynaklı bazı önlemlerin alınması hususunda da TOKİ Başkanlığından yardım istedik”

Zemin katlara taşınacaklar mı?

Doğan açıklamalarının devamında Çarşamba TOKİ konutlarında kapıcı dairelerinin zemin katlara taşınmasıyla ilgili yazılarının ardından bir sürecin başladığını belirtti. Doğan,  Çarşamba TOKİ konutlarını yapan üstlenici firma tarafından zemin katlarda bulunan 19 dairenin satışının durdurulduğunu ve anahtarlarının kendilerine verildiğini belirterek,  “ zemin katlardaki dairelerin satışları durduruldu. Anahtarları bizlere teslim edildi. Anladığımız kadarı ile yakın zaman da bu daireler ortak kullanım alanı olarak tahsis edilecek. Bunun ardından bizde kapıcılarımızın bu dairelerimize geçmeleri için çalışacağız” dedi.

Şu an Çarşamba TOKİ konutlarında kapıcılık görevi yapan 8 kapıcının kaldığı bodrum katlarındaki kapıcı dairelerinde aileleri ile birlikte 30-35 civarında insan yaşamakta, kapıcıların tek beklentisi ise bodrum katlarından zemin katlara taşınma yönünde.

Haber-Foto: Serkan Karahan

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Çarşamba Haber Haberleri