BİZDE KÖYLERİMİZİN ADINI GERİ İSTİYORUZ...

Hasan TOPUZ

Sevgili Dostlar;

            Son yıllarda Türkiye siyasetine hakim olan kavram "Çözüm paketleri" dir. Birinci çözüm paketi, ikinci çözüm paketi , gibi haberler almış başını gidiyor.

            Paketlerde ki konulardan biri de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ki şehir ve köylerin adının değiştirilmesidir. Yeni adlar değiştirilip, eski adlar verilmek isteniyor. Bunun için aylardır pazarlık yapılıyor. Mesela Tunceli eski adı Dersim'e kavuşacak. Daha bunun gibi bir çok şehir ve köy adları değişeceğe benziyor. Bence yer adlarının eskisiyle değişmesinde hiçbir sakınca yok. Çünkü; Güneydoğu'da ki şehirlerin adları değiştirilmiş ama bizim Samsun, Terme, Giresun gibi adlar aynı kalmıştır. Dersim'e Türkçe ad veriliyorsa, Anadolu'nun diğer şehirlerine neden Türkçe ad verilmesin. Bu düpe düz asimilasyondur. Böyle gereksiz ve faydasız şeylerle uğraşarak yıllar boşu boşuna heba edilmiştir. Anadolu'da onlarca medeniyet gelmiş ve geçmiştir. Bu medeniyetlerin bir çok izi kalmıştır.Yer ve mekan adları da o medeniyetlerden kalan miraslardır. Onları, değiştirmeye kalkmak Anadolu tarihinin dokusunu bozar.

            1960 27 Mayıs Darbesi'nden sonra Çarşamba'mızda da köy adları değiştirilmiştir. Saydım. Tam 64 köy adı değişmiş yeni adlar verilmiştir. Mesela Hacımaslı (Hacımesutlu), Esenli olmuş. Manalı köyü Akçatarla Köyü olmuş. Benim köyüm Cibacalı Kocakavak olmuştur.Değiştirilmişte ne olmuş, ahali yine eski adları kullanıyor.
            Hangi köydensin diye sordukları zaman:
"Kocakavak Köyü'ndenim" diyorum. Eski adı ne diye soruyorlar? Beni öyle tanıyorlar.
            Akçatarla Köyü'ndenim desen yani Manalı'dansın değil mi diyorlar. 53 yıl geçti yeni isimler hâlen oturmadı.
            Köy adlarının nasıl değiştiğiyle ilgili bir hatıramı nakledeyim:
            Sene 1960. 27 Mayıs Darbesi yeni olmuş. Ben de  ilkokul 5. sınıfta okuyorum. Cibacalı Köyü'nün tanınmış simalarından birinin babamla konuşmalarını dinledim. O zaman ki Cumhuriyet Halk Partisi'nin ileri gelenlerinden Rahmetli Cavit Özkan babama diyor ki:
            "Çarşıda Nüfus idaresine beni çağırdılar. Köylerin adı değişiyor. Sizin köyün adını ne verelim diye sordular. Ben de düşündüm ve dedim ki "Benim tarlanın yanında bir koca kavak var. Hemen mezarlığın yanında. Bizim köyün adı Kocakavak Köyü olsun.  İşte ondan sonra bizim köyün adı Kocakavak Köyü oldu. Hiç bir tarihi olaya dayanmayan basit bir adlandırma değil mi?
            Çarşamba,Terme, Ayvacık ve çevrelerinde 250 adet köy vardır. Bu köylerin %90'ını Türkler kurmuşlardır. Büyük tarihçiler şunu kesin olarak söylüyorlar. Sonu Lİ,LU,LÜ,LI ile biten köyleri kesinlikle Türkmenlerin kurduğu köylerdir. Çarşamba'mız ve çevresinde 150'ye yakın Lİ,LU ile biten köyler var. Mesela Ustacalı, Manalı, Hacıbeyli,Acıklı,Karacalı, Helvacalı,Temillü, Yağmurlu gibi onlarca misal verebiliriz.
            1071 Malazgirt Savaşı'ndan sonra Türkler Çarşamba'ya gelmişler ve bu 170 köye yerleşmişler ve adlarını kendileri vermişlerdir. Bunlar ya yer adıdır, yahut kuran kişini adıdır ve yahut  bir olay sonunda kurulmuş adlardır. Kuruluş tarihleri 1100,1200,1300'lere dayanır.

            Cehalete bakın ki;  27 Mayıs Darbecileri atalarımızın kurduğu köylerin adlarını anlayamamışlar ve Türkçe değil diye değiştirmişler.

            Mesela Manav Türkleri'nin kurduğu köyün adını değiştirmişler.

            Hacımesutlu köyünün adını bilemedikleri için değiştirmişler. O güzelim tarihi köy adlarını değiştirip uydurma adlar vermişler. Bu tam bir cehalettir.

            Velhasılı kelam şöyle bir sonuca varabiliriz.
            Tunceli adı tekrar Dersim adını alıyorsa, Kocakavak Köyü neden tekrar Cibacalı olmasın. Akçatarla tekrar neden Manalı olmasın. Dersim'liler hak istiyorsa Çarşamba'lılarda ister.

            Bizde şimdi  Dedelerimizin kurduğu köylerimizin eski adlarını geri istiyoruz. İlgililere bu isteğimizi basın yoluyla duyuruyoruz.
            Hoşçakalın. Selam ve duayla.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.