Bölge ekonomisini güçlendirecek

Trafiğe açılan Aydın-Denizli Otoyolu bölge ekonomisini güçlendirecek

Marmara ve Ege'yi Akdeniz'e bağlayan kesintisiz ulaşım ağının önemli noktalarından biri olan Aydın-Denizli Otoyolu, dün itibarıyla hizmete açıldı. 163 kilometrelik otoyol projesi, Aydın ve Denizli'yi birbirine bağlamanın ötesinde özellikle İstanbul-İzmir-Antalya gibi bu üç büyük kent arasındaki ticareti artıracak potansiyele sahip. Ayrıca Pamukkale ve Efes Antik Kenti gibi önemli turizm merkezlerine de ulaşım kolaylaşacak. Bölgedeki turizm, tarım ve ticaret bölgelerine de kesintisiz ve konforlu ulaşım sağlanacak. Bölgedeki iş dünyası temsilcileri otoyolun özellikle Aydın ve Denizli'de büyük bir değişime neden olacağı görüşünde. Konuya ilişkin, değerlendirmelerde bulunan İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Aydın ve Denizli'nin, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu arasında ulaşımı sağlayan kara yolu koridorunda bulunduğunu söyledi.

Bölgedeki ticari ve turistik trafiğin geçiş noktası olan güzergahın önemine değinen Kestelli, "Günümüzde en değerli şey zaman. Aydın-Denizli Otoyolu'nun hizmete açılmasıyla iki kent arasındaki mevcut ulaşım süresi yarı yarıya azalacak. Ayrıca İzmir-Antalya süresi 3,5 saate inecek. Bu önemli yatırım ticaret ve turizm anlamında bölgeye yeni bir dinamizm getirecektir. İstanbul-İzmir Otoyolu açıldığında bu sadece bizim şehrimize değil geçtiği güzergahtaki tüm kentlere ekonomik açıdan değer katmıştı. Benzer bir değişimi şimdi Aydın ve Denizli'de yaşayacağız." ifadelerini kullandı.

"Yatırımların somut faydalarını kısa zamanda görüyoruz"

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de Denizli-Aydın Otoyolu'nun bölgenin gelişimine önemli katkı sağlayacağına ifade etti. İzmir-İstanbul Otoyolu'nun açılması, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın büyütülmesi, İzmir Alsancak Limanı'ndan Ro-Ro seferlerinin başlaması ve İzmir-Çandarlı Otoyolu'nun hizmete açılması gibi çalışmaların İzmir ve Ege Bölgesi'nin ticari gelişimine büyük katkı sağladığını aktaran Özgener, şunları kaydetti: "Tüm ulaştırma yatırımları, kentimizden bir lojistik üs olarak faydalanan Denizli ve Aydın başta olmak üzere komşu illerimizi de olumlu etkiliyor. Yatırımların somut faydalarını kısa zamanda görüyoruz. Ulaşım kolaylığı kentimizde ticaret hayatının daha da zenginleşmesini, yatırım yapmanın daha elverişli hale gelmesini ve özellikle turizmin gelişmesini destekliyor. İzmir-Denizli aksı gerek barındırdığı kültürel miras değerleri, gerekse turistik zenginlikleriyle yerli ve yabancı turistlerin her zaman ilgi odağındaki bir bölge oldu. Projenin tüm etapları tamamlandığında İzmir ve Antalya gibi ülkemizin iki önemli turizm kenti modern bir ağ ile birbirlerine bağlanmış olacak. Ülkemizin ana ihracat kapılarından biri olan İzmir’in, ekonomik anlamda gelişimine hız vermesi için tüm ticari merkezlere kesintisiz ulaşım sağlanmasının oldukça önemli olduğu kanaatindeyiz. İzmir’in Ankara, Çanakkale ile birlikte Avrupa ve Antalya’ya daha hızlı ulaşabilmesi de büyük önem taşıyor."

"11 ilçe ve 46 sinyalize kavşak geçmek zorunda kalıyorduk"

Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu ise otoyolun hizmete girmesiyle Denizli'den İzmir Limanı'na ürünlerin daha hızlı taşınacağını vurguladı. Uzun yıllardır beklenen Aydın-Denizli Otoyolu'nun hayata geçirilmesiyle şehir ve sanayi için yeni bir sayfa açıldığını vurgulayan Kasapoğlu, şöyle devam etti: "Aydın ve Denizli arasında mevcut kara yolu üzerindeki seyahatler hem uzun hem de yorucuydu. Çünkü 11 ilçe ve 46 sinyalize kavşak geçmek zorunda kalıyorduk. Bu durum hem zaman kaybına hem de yakıt tüketiminin artmasına neden oluyordu. Artık Aydın'dan Denizli'ye ulaşım süremiz 55 dakikaya kadar kısalacak. Böylece zamandan ve yakıttan tasarruf edeceğiz. Yapılan hesaplamalara göre, bu sayede yılda 4,5 milyar lira zaman ve 800 milyon lira yakıt tasarrufu sağlanacak. Ayrıca bizim önem verdiğimiz bir diğer nokta ise yıllık karbon emisyonunun 61 bin ton azaltarak çevreye de önemli bir katkı sunması. Yıllık 5,3 milyar lira tasarruf sağlanması hedeflenen otoyol ile aynı zamanda güvenli ve konforlu bir ulaşım imkanına kavuşmuş olduk."

Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken de otoyolun tamamının trafiğe açılmasının önemli bir hizmet olduğunu vurguladı. Otoyolun uzun zamandır beklenen hizmet olduğuna işaret eden Ülken, "Gerçekleşmiş olması memnuniyet verici. Her şeyden önce lojistik ticareti için çok önemli. Lojistiğin daha kısa mesafelerde ve daha güvenli bir şekilde yapılması da bir avantaj." değerlendirmesinde bulundu.

Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş da ticari anlamda işlerin gelişeceğini, İzmir'den Antalya'ya kadar turizme katkı sağlayacağını ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri