Bu dövme başka dövme

Balıkesir'de yaşayan 9 yaşındaki otizmli Arda Küpeli, koluna yaptırılan dövme sayesinde kaybolduğunda ailesine teslim edilebilecek

Ünlü sunucu Müge Anlı tarafından zihinsel engelli, alzheimer veya benzeri rahatsızlıkları bulunan kişilerin bulunması için başlatılan 'Sevgi İzi projesi' kapsamında Balıkesirli otizm hastası Arda Küpeli'ye dövme yapıldı. Doğuştan otizmli olan Arda'nın ailesi ATV'de yayınlanan 'Müge Anlı ile Tatlı Sert' programında başlatılan projeye başvurarak çocuklarının güvenliğini sağladılar.
Özellikle otizmli çocukların vücutlarına takılı bir maddeyi taşımayı sevmediğini söyleyen baba Mehmet Küpeli, milyonlarca kişinin hobisi olan dövmeden yola çıkılarak hayata geçirilen 'Sevgi izi projesi'ne hemen başvuruda bulunduklarını söyledi. Burhaniye'ye giderek sponsor firmanın Arda'nın koluna '127' rakamını dövme yöntemi ile yaptıklarını söyleyen baba Mehmet Küpeli, "Başvuru yaptık. 127 numarayı verdiler bize. Burhaniye'ye gittik. Sponsor Burhaniye'de varmış gidip orada yaptırdık" dedi.

3 BİN KİŞİ PROJEDEN FAYDALANDI
Başlatılan proje kapsamında şimdiye kadar 3 bin kişiye dövme yapıldığını söyleyen anne Bilgem Küpeli ise "Bu projenin adı Sevgi İzi. Müge Anlı'nın başlattığı bir proje. Engellilerimiz ve kendini ifade edemeyen yaşlılar kaybolduğunda ya da evden çıkıp da geri dönemediği durumlarda kollarına yapılan dövme sayesinde bulunabilecekler. benibuldular.com web sitesine kola yapılan dövme numarası ile başvuru yapıldığında adres ve telefon bilgilerine ulaşılabilecek. Dövmeyi herkes yaptırıyor keyif için. Ama bu keyif için değil. Mecburiyetten kaynaklanan bir durum olduğu için adına da dövme değil daha sevecen bir şey olsun diye sevgi izi dendi. Şu ana kadar bunu Balıkesir'de bir tek biz yaptırdık. Türkiye'de alzheimer hastaları dahil 3 bin kişi yaptırdı" dedi.

"OTİZMİN TEŞHİSİNİ KOYAMADILAR"
9 yaşındaki Arda'nın otizmini geç fark ettiklerini söyleyen Bilgem Küpeli, "Biz Arda'nın otizmini biraz geç fark ettik. Sebebi de buradaki Doktorların yanlış yönlendirmesi oldu. Ben Ardayı 2 yaşında iken daha konuşmadığı için bir kaç tane doktora götürdüm. Onlar bana 'Erkek çocuğudur. Geç konuşur, ağzını aç bakalım' deyip sonra da 'Çocuğunda bir problem yok' dediler. Arda 3.5 yaşına geldiğinde 9 Eylül Üniversitesine gittik. Orada da hiç bir problemi olmadığını ve çok sağlıklı bir bebek olduğunu söylediler. Daha sonra hala konuşmamasına devam etmesi ve problemli davranışlarının olması üzerine Bursa Uludağ Üniversitesine gidelim dedik. Burada da Çocuk Nöroloji ve Psikiyatri bölümlerine gittik. Otizm tanısı orada kondu. Ondan sonra asıl telaşeli dönemimiz başladı. Okulu, evdeki eğitimi. Çünkü otizmin hiç bir tedavisi yok. Sadece eğitim. Çok yoğun ve sürekli bir eğitim. Aynı zamanda kararlı olmak gerekiyor. Arda biraz zorlasa da bizi elimizden geldiğinin en iyisini en güzel şekilde yapmaya çalışıyoruz. İnşallah başarılı oluruz" dedi.

DİĞER İKİ ÇOCUĞU SAĞLIKLI
9 aylık Nisanur Ada ve 14 yaşında Mustafa Kemal adında iki çocukları daha olduğunu söyleyen anne Bilgem Küpeli, diğer çocukların da herhangi bir sağlık problemi olmadığını dile getirdi. Arda'nın Balıkesir'deki otistik çocukların eğitim gördüğü Özel Eğitim Uygulama Merkezine gittiğini belirten Küpeli, "Haftada 3 gün de rehabilitasyona gidiyoruz. Ardanın bir kardeşi ve abisi var. Abisi liseye gidiyor. Bebeğimiz var 9 aylık. İnşallah diyoruz bebeğimiz Ardanın konuşması için vesile olur. Abisi ve kardeşinde bir sorun yok, inşallah ileride de çıkmaz" şeklinde konuştu.

Otizmin teşhisi için bebeklik döneminden itibaren çocukların iyi takip edilmesini gerektiğini söyleyen Bilgem Küpeli, "Otizmi teşhis edebilmek için çocuğunuz bebeklik döneminde ismiyle seslendiğinde size bakmıyorsa, takıntılı hareketleri varsa ya da ne bileyim çamaşır makinası çalışırken onu sürekli izliyorsa, mutfaktaki ocakların başlarıyla oynuyorsa, sürekli kendisi ile uğraşıyorsa en belirgin özellikle bunlar. Ama daha detaya inildiğinde farklı özelliklerde gözüküyor" şeklinde konuştu.

OTİZMİN TEK ÇARESİ EĞİTİM VE SOSYALLEŞME
Ailesinde otizmli bireyler olan vatandaşlara önerilerde bulunan baba Mehmet Küpeli ise, otizmde sosyalleşmenin önemini vurgulayarak "Otizmin en güzel tedavisi çocuğu sosyalleştirmek ve eğitimdir. Bunun Tıpta çaresi yok. Arda'yı her yere götürüyoruz. Belediyenin maçları oluyor. Etkinlikler oluyor. Günde bir kafeye gittiğimiz zaman 5 tane bardak kırsa onun ücretini veririz. Ama Arda orada mutlu oluyor. Çocuklarınızı eve kapatmayın. Çocuklarınızı sosyalleştirin. Topluma kazandırılması için sosyalleştiği zaman çok farklı oluyor. Arda mesela 3 tane televizyon kırdı. Ama son 1 seneden beri bu tarz huyu kalmadı. Toplumun içine girdikçe değişim yaşadı" dedi.

Balıkesir Valisi Mustafa Yaman'ın da Otizmli Arda'yı sürekli ziyaret ettiğini söyleyen Mehmet Küpeli Vali'ye ve sürekli Arda için "Bir ihtiyacı var mı" diye soran Belediye Başkanlarına da teşekkür etti.
Öte yandan ailenin Otizmli çocuklarının doğumundan bu yaşına kadar olan sosyal yaşamını da duvara yapıştırılan fotoğraflarla ölümsüzleştirdiği görüldü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri