Suriyeli tasarımcı ve modelist Cemile Salih, Akçakale Süleyman Şah konaklama tesislerinde iki yıldır hizmet veren dikiş atölyesi imalathanesinde gönüllü çalışıyor. Üç yıl önce Suriye Deyrezzor kentinde çatışmaların şiddetlenmesi üzerine eşi ve çocukları ile birlikte Türkiye'ye sığınan moda tasarımcısı Cemile Salih, birikimlerini kendisi gibi ülkelerinden kaçan Suriyeliler için değerlendiriyor. Her yaştaki guruplara göre elbise tasarımını hazırlayan Salih, bugüne kadar yüzlerce elbise tasarım ve dikimine imzasını attı. Ülkesinden ayrı kalmanın hüznünü yaşadığını belirten Salih, Türkiye'de olmaktan ve gönüllü çalışmaktan dolayı mutlu olduğunu dile getirdi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne desteği nedeniyle teşekkür eden Salih, çadır kentteki dikiş atölyesinde hem yöneticilik yapıyor, hem de tasarımcı olarak gönüllü çalışıyor. Salih, aynı zamanda atölyede çalışan yirmi bayana ise örnek modeller öğreterek, mesleğin inceliklerini anlatıyor.
Suriye'deki yaptığı işini çadır kentte sürdürebildiğini kaydeden Salih, "Gördüğünüz gibi ben Suriye'de şu elbiseleri tasarlıyor ve dikiyordum.Yanımda altı bayan çalışan vardı. Deyrezzor kentinde siparişlere cevap veremeyecek kadar yoğun bir iş tempom vardı.Yaklaşık olarak kırk yıldır bu işi yapmaktayım. Suriye'de işler zora girince ve savaş ortam bizleri sıkıştırınca eşim ve çocuklarımla beraber Türkiye'ye sığındık.Şimdi Türkiye'deyiz. Çok şukür dikiş atölyesinde hem dikiş dikiyoruz ,hemde mesleğimizin inceliklerini yanımızdaki yirmi bayana öğretiyoruz.Çok şukür bu ortamda çok mutluyuz" dedi.
Salih, dikiş atölyesinde kendi tasarladığı modellerle yetimlere, dullara, şehit ailelere, yetişkinlere ve yeni gelmiş ailelere elbise diktiklerini ifade etti. Tasarım ve modelistlik hayatının bir parçası olduğunu kaydeden Salih, elinden tutulması halinde çadır kent dışında da bu işi yapabileceğini ifade etti. Salih, ülkesine dönebilirse, kaldığı yerden işlerini sürdürmek istediğini de sözlerine ekledi.