OMÜSEM ve Samsun Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokolle gerçekleştirilen sanat kurslarından biri olan Elektrikli Seramik Torna Kursu’na gelen kursiyerler, günlük hayatlarındaki ve işyerlerindeki streslerini bu kursta çamur yoğurarak atıyor.
Elektrikli Seramik Torna Kursu hakkında bilgi veren OMÜSEM Müdürü Prof. Dr. Canan Kazak, “Seramik kursumuz yaklaşık 1 yıl önce başladı. Kurslarımızda Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’ni kullanıyoruz. Bu kursumuzun en önemli özelliği Karadeniz’de torna ile seramiği sadece bizim yapıyor olmamız. Bunun dışında katılımcıların bir kısmı torna ile çalışırken, diğer kısmı da farklı şekillerde çalışmalar yapıyor. Örneğin nazar boncukları, kaftanlar, kuşlar gibi. Buradaki asıl hedefimiz insanların iş hayatından uzaklaşarak bir hobi alanı oluşturması, iş hayatındaki stresi burada atmasıdır. Seramik kursumuz haftada bir gün yapılıyor. Elimizde sergi yapacak kadar ürün olmasını ekim ayı gibi planlıyoruz. Ekim ayında da yine çalışma ortamımızda bir sergi açmayı hedefliyoruz” dedi.
“KURSUMUZ KARADENİZ’DE İLK”
Elektrikli Seramik Torna Kursu’nun Karadeniz’de ilk olarak kendilerinin verdiğini ifade eden OMÜ Samsun Meslek Yüksekokulu Mimari Dekoratif Sanatlar Programı Öğretim Görevlisi Mustafa Türkmen, “Torna seramiğimizin özelliği, Karadeniz’de tek olduğunu iddia ettiğim bir şekillendirme şeklidir. Elektrikli tornaları kursiyer arkadaşlar kullanıyor. Özel bir şekillendirme şeklimiz yok. Kursiyer arkadaşların o günkü tasarımları neyse onun üzerine çalışıyoruz. Yani bu bir yumurtalık, vazo veya bir küp olabilir. Kursiyerlerimizin o gün akıllarına gelen ve çizimlerini getirdikleri objeler doğrultusunda çalışmaya başlıyoruz. Arkadaşlar çalışırken ben de onlara yardımcı oluyorum. Kursiyerler ilk geldiklerinde çok hevesle geliyorlar ve çizimlerini getirdikleri objeleri ikinci derste uygulamaya başlıyorlar. İlk derste çamur yoğurmayı, çamurun özelliklerini, seramiğin özelliklerini anlatıyoruz, çamuru yoğurduktan sonra tornaya oturuyorlar kendi becerilerini çamura yansıtmaya çalışıyorlar. Ben de hoca olarak onların bu becerilerini ön plana çıkartmak için gerekli teknik desteği veriyorum” diye konuştu.
Çamurla oynamanın insandaki statik elektriği altığına dikkat çeken Türkmen, “Çamurla oynamak insandaki elektriği ve stresi alıyor, farklı meslek gruplarında çalışan kursiyerlerimiz, çalıştıkları alandaki iş streslerini, yoğunluklarını atmak için bu çamuru tercih ediyor. Çamurla oynamak onları dinlendiriyor ve rahatlatıyor. Bir ölçüde burada terapi yapıyoruz” şeklinde konuştu.