“Çare Rehabilite Etmektir”

Sokak köpeklerinin insanlara yönelik saldırılarının “hayati tehlike” oluşturduğu gerekçesiyle AK Parti heyeti tarafından başıboş sokak köpekleri hakkında yeni yasa teklifi çalışmaları başlatıldı.

Köpek saldırını önlemek amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan talimatı doğrultusunda harekete geçen AK Parti heyeti, “hayati tehlike” oluşturduğu gerekçesiyle başıboş sokak köpeklerine yönelik, yeni yasa teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunmaya hazırlanıyor.

İlerleyen günlerde meclise sunulması beklenen yasa teklifine kamuoyunda tepkiler artmaya devam ediyor. Bazı internet sayfalarında başlatılan anketler sonucunda, tartışmalara sebep olan yasa teklifi hakkında, “Katliama HAYIR! #SokakHayvanlarıSahipsizDeğil” kampanyası başlatılarak yasanın meclisten geçmemesi için 196 binin üzerinde imza toplanıldığı gözlemleniyor.

4 Bakanlık tarafından rapor sunuldu

Sokak köpeklerine yönelik uygulanması hedeflenen bu yasa doğrultusunda; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ortak çalışmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a rapor sunuldu.

4 bakanlık tarafından hazırlanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan raporda, Türkiye’nin kuduz riski konusunda yüksek risk kategorisinde bulunduğuna, başıboş sokak köpeklerini güvenlik açısından tehlike arz ettiğini ve valilik ve yerel yönetimlere açılan 88 tazminat davası olduğu aktarıldı.

“Teklif, 5199 sayılı kanunla uyuşmuyor!”
Sokak hayvanlarına yönelik yapılması hedeflenen yasa hakkında bilgilendirme yapan Avukat Hilal Akbulut, “AK Parti heyeti, ‘hayati tehlike’ oluşturduğu gerekçesiyle sokak hayvanlarına yönelik yeni yasa teklifi için çalışmalara başladı. Bu kapsamda, sokaklardan toplanılan hayvanları barınaklara yerleştirilecek. Ardından fotoğrafı çekilerek sahiplendirilmesi için ilan sitelerinde yayınlanacak. 30 günün ardından sahiplenilmeyen hayvanlar, iğne ve ilaç kullanılarak uyutulması planlanıyor.” Şeklinde konuştu.

“Etik değerlere ve hayvanın yaşam hakkına aykırıdır”
Yasa teklifinin, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile uyuşmadığını söyleyen Av. Hilal Akbulut, “Bahsi geçen yasa teklifi eğer kabul edilirse bir hayvan katliamı yaşanacağı kuşkusuz bellidir. Bu teklif, hayvanların yaşamına yönelik müdahaledir. Uyutma adı altında can dostlarımızı ölüme terk etmek, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu sistematiği ile bağdaşmamaktadır. Teklif edilen uyutulma yöntemi etik değerlere ve hayvanın yaşam hakkına aykırıdır. Toplum vicdanında kabul görmeyecektir.” ifadelerini aktardı.

“Hayvan severler olarak bu yasa teklifine karşı çıkacağız”
Meclise sunulması beklenen yasa hakkında değerlendirmelerde bulunan Veteriner Hekim Ulaş Akçay, “Son birkaç gündür ülkemizin gündeminde yer alan ‘uyutma’ yasası dünyanın belirli ülkelerinde de kullanılmaktadır. Bu yöntemin amacı ilk başta, başıboş şekilde dolaşan köpeklerin sahiplendirilmesine yöneliktir. Bu noktaya kadar güzel bir yasa gibi görünse de bir de bu yasanın görünmeyen tarafı mevcut. Yasa teklifinin uyutma ilkeleri ele alındığında, sahiplenilmeyen her bir köpek, ilaç ve iğne yöntemiyle öldürülecektir. Avrupa gibi ülkelerde kullanılıyor diye bizim ülkemizde de kullanılacak diye bir durum söz konusu olamaz. Bizim kültürümüzde hayvanları öldürmek yer almaz.” şeklinde konuştu.

Yasanın meclisten geçmesi halinde kamuoyunda tepkiler oluşturacağını söyleyen veteriner Akçay, “Bana ve meslektaşlarıma hiçbir kuvvet, sırf başıboş geziyor diye bir köpeği öldürtemez. Zaruri durumlarda hayvanın acısı sona erdirmek için uyutulabilir. Ancak diğer türlü olarak sırf başıboş geziyor diye uyutamazsınız. Bu düşüncelere sahip birisi olarak yasanın yürürlüğe girmesine halinde başta veterinerler olmak üzere, tüm hayvan severler olarak bu yasa teklifine karşı çıkacağız.” cümlelerini kullandı.

Yasa teklifi içerisinde değişiklik olması gerektiğini vurgulayan Akçay, “Başıboş şekilde gezen hayvanı toplayıp barınaklara yerleştirilmelidir. Ardından bu noktalara veteriner hekim ve sağlık teknisyeni yerleştirip hayvanın kısırlaştırıp üremesine engel olabilirsiniz. Böylece hayati tehlikeyi önlemekle birlikte öldürmeden sorunu çözmüş oluruz. Çare uyutmak değil rehabilite etmektir!” İfadelerini aktardı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri