Türkiyet Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs 2015 'Ödemeler Dengesi'ni (Cari Açık) açıkladı. Buna göre, cari işlemler açığı, bir önceki yılın Mayıs ayına göre 342 milyon dolar artarak 3 milyar 994 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, on iki aylık cari işlemler açığı 44 milyar 687 milyon dolarna yükseldi.
Ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 127 milyon dolar azalarak 5 milyar 367 milyon dolarna gerilemesine rağmen, hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 272 milyon dolar azalarak 2 milyar 138 milyon dolar ve birincil gelir açığının 147 milyon dolar artarak 814 milyon dolar olarak gerçekleşmesi cari işlemler açığının artmasında etkili oldu.
Parasal olmayan altın kalemi net ithalat olarak, bir önceki yılın Mayıs ayında 621 milyon dolar, bu yılın aynı ayında ise 108 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 169 milyon dolar tutarında azalarak 2 milyar 110 milyon dolarna geriledi.
Birincil gelir dengesi kalemi altında kâr transferlerini içeren doğrudan yatırım kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 219 milyon dolar artarak 407 milyon dolar oldu.
FİNANS HESABI
Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), bir önceki yılın aynı ayına göre 573 milyon dolar artarak 638 milyon dolar tutarında gerçekleşti. Portföy yatırımları 2 milyar 505 milyon dolar tutarında net çıkış kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışında yerleşik kişilerin hisse senedi piyasasında 74 milyon dolar net alım, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında ise 1 milyar 473 milyon dolar net satım yaptığı görüldü. Bunun yanı sıra, yurtdışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak bankalar 17 milyon dolar, diğer sektörler de 52 milyon dolar net borçlanma gerçekleşti.
Diğer yatırımlar kaleminden kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı) 2 milyar 21 milyon dolar tutarında gerçekleşti. Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 3 milyar 39 milyon dolar net artış, yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları ise 228 milyon dolar tutarında net azalış kaydetti.
Uzun vadeli kredi kullanımlarındaki artışların etkisiyle bankacılık sektörü 1 milyar 734 milyon dolar, diğer sektörler de 1 milyar 173 milyon dolar net kredi kullanımı gerçekleşti. Resmi rezervler Mayıs ayında 2 milyar 39 milyon dolar azaldı.