Çarşamba Belediyesi Tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “4. Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil ve Çarşamba Sempozyumu” Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Kongre Merkezinde yapıldı
Çarşamba Belediyesi ve Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi işbirliği ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Kongre Salonu’nda düzenlenin sempozyumun ilk bölümünde “1. Genç Anayasa Hukukçuları Kongresi” başlığı altında sunumlar yapıldı.
Hukuk Fakültesinde yapılan sempozyuma, Çarşamba Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Emin Kurt, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Çarşamba Belediye Başkanı Av. Hüseyin Dündar, Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Dekanı Mustafa Tiftik ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Açılış konuşmasını yapan OMÜ Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Tiftik, Ali Fuad Başgil hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Ali Fuad Başgil’in büyük bir isim olduğunu belirten Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, “Yapılan bu sempozyumlarda 4 yıl içerisinde çok büyük mesafeler aldık. Bunun en büyük sebebi Ali Fuad Başgil’in isminde yatıyor. Bazı insanlar vardır ki, ölümünden sonra da değer üretmeye, fayda sağlamaya devam ederler. Ali Fuad Başgil böyle büyük bir isimdir. Ali Fuad Başgil Sempozyumu ile başlayan süreçte Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültemiz doğdu. Hukuk Fakültemizin kurulmasında ve bu noktaya gelmesinde en büyük katkı ve destek OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan’a aittir”.
Ali Fuad Başgil öncelikle bir bilim adamı, siyasetçi ve hukukçuydu. Ama onun bilim adamı kişiliğine uygun olarak onun memleketine Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi’nden sonra Çarşamba İletişim Fakültesi’nin yapımına da imkan sağlayarak bize o yetkiyi veren yine Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Akan’dır. İmkan verilirse 3. üniversiteyi de bu alan içersine OMÜ’nün bir kampüsü olarak bu gelişime katkı sağlamak istiyoruz. Belediye olarak bunu öncelikli görevimiz olarak algılıyoruz. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın desteği ile ilçemize Kredi Yurtlar Kurumu yurdu yapmak için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Konferansların giderek artmasını dileyerek konuşmasına başlayan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, “Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi henüz eğitimde 2. yılını doldurmadan düzenlediği ya da katkı sağladığı bilimsel toplantıların sayısı çok fazla. Gerçekten bu kadar kısa sürede ve yoğun bilimsel etkinlik göstermek gıpta edilecek bir husustur. Giderek artmasını diliyorum. Öğrencilerimiz bu sunumlarında ya da hukuk meselelerine bakışlarında okudukları kitapların veya hocaların çizgileri içerisinde mi kalıyor yoksa farklı bakış açısı getiriyorlar mı bunları göreceğiz” diye konuştu.
Toplam iki bölüm ve 4 oturumdan oluşan sempozyumun birinci bölümünde farklı üniversitelerden gelen 1. Sınıf hukuk fakültesi öğrencileri sunumlar yaptılar. Yapılan sunumlar şu şekilde oluştu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Yeni Anayasanın yapım sürecinde yapılması gerekenler; OMÜ Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi, Yeni Anayasada Değiştirilemez maddeler ve cumhuriyetin nitelikleri; Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Yeni Anayasada Temel Hak ve Hürriyetler; Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Yeni Anayasada seçim ve hükümet sistemi; Atatürk üniversitesi Hukuk Fakültesi, yeni Anayasada yasama organı ile İlgili hükümler; Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi, yeni Anayasada yürütme organı ile ilgili hükümler; Karadeniz Teknik Üniversitesi Hukuk Fakültesi, yeni Anayasada yargı organıyla ilgili hükümler; Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Yeni anayasada din ve vicdan hürriyeti.
Yapılan sunumların 1. Sınıf öğrencilerinin hazırlaması ve sunumlardaki itinalı tavırları hocaları tarafında takdirle karşılanırken, sunum yapan öğrencilere plaket verildi. Yapılan sunumları değerlendiren Akademisyenler, sunum yapan öğrenciler arasından en iyi sunumu yapan iki öğrenciye tablet bilgisayar hediye etti.
Programın ikinci bölümünde ise öğrenciler yerlerini hocalarına bıraktı. Türkiye’nin Yeni Anayasa Arayışı başlıklı oturumda akademisyenler yapılması gündemde olan Anayasa konusunda sunumlar yaptılar. Oturum başkanlığını OMÜ A. F. B. Hukuk Fakültesi dekanı Mustafa Tiftik’in yaptığı ilk oturumda yapılan sunumlar; OMÜ A. F. B. Hukuk Fakültesi Arş. Grv. Metin Baykan, Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil’in Türk Anayasa Hukukuna katkısı; Akdeniz Üniv. Hukuk fakültesi Yard. Doç. Dr. Eral Topçu, Yeni Anayasanın yapım süreci üzerine; OMÜ A. F. B. Hukuk Fakültesi Doç. Dr. Erdal Abdulhakimoğulları, Anayasanın değiştirilemez Maddeleri, Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Doç. Dr. Yüksel Karagöz, Yeni Anayasada Temel Hak ve Hürriyetler; Erciyes Üniversitesi Hukuk fakültesi Doç. Dr. Kasım Karagöz, yeni anayasada siyasi partiler rejimi; Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Doç. Dr. Faruk Bilir, Yeni Anayasada seçim ve hükümet sistemi; Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Doç. Dr. Mehmet Tevfik Gülsoy, Yeni Anayasada yasama organı; Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yard. Doç. Dr. İbrahim Uğur Esgün, Yeni Anayasada yürütme organı; Karadeniz Teknik Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Anayasa Mahkemesinin Yargısal Aktivizmi ve yeni anayasada yargı ile ilgili öneriler, şeklinde oluştu. Oturumlarda yapılan sunumlar da özellikle anayasanın değiştirilemez hükümleri konusunda akademisyenler fikir birliği sağlayamazken bu konuda birbirinden farklı sunumlar yapıldı. Akademisyenlerin yaptıkları sunumların ardından sempozyum son buldu.
HABER-FOTO: Serkan KARAHAN