Çarşamba köprüsü tarihi olma özelliğini çoktan kaybetti!

Yeşim SARITAŞ

Son günlerde memleketim Çarşamba’da ki bir takım tanıtım amaçlı faaliyetler, düzenlemeler dikkatimi çekiyor.

Mesela çarşamba ayakkabısı ve kasketi.. Diyorum ki nihayet Çarşamba sembolüne kavuştu. Dışarıdan gelen yerli yabancı turist bilecekki burası arkasına basılan, yumurta topuk ayakkabı ve 8 köşe kasketiyle meşhur Çarşamba.

Yani Çarşamba’nın ortasından geçen İstanbul köprüsüne bakıp ‘kendilerine ait birşeyleri yokmuymuş da köprüyü taklit etmişler’ demeyecekler!

‘Tarihi Çarşamba köprüsü’ denilen eski köprüdeki büyük kalıplar ise ne yazık ki tarihi değil ve Çarşamba’ya da ait değil. Aynıları egede bodrumda var. Yani köprü tarihi olma özelliğini çoktaaaan yitirdi.

Keşke köprülerinin hepsi aynı olsaydı.. nerden bakarsanız bakın farklı değişik değişik köprüler değil, aynı mimaride bezenmiş salkım dalları gibi köprüler yeşilırmak nehri üzerinde görünseydiler..

Şimdi de engelliler için park yapılacakmış. Bu fikirde çok güzel ancak onları toplumdan ayrıştırır gibi değil, mevcut halkın gittiği yerlerde özel alanlar oluşturularak yapılırsa, engel falan kalmaz kaynaşma daha güzel olur.

En önemli gördüğüm eksik; görme engeli olan vatandaşlar için yürüme lokasyonları, yürüme işaretleri bulunmaması.Mesela tarihi Çarşamba köprüsü görme engelliler için çok önemli!Rahat ve güvende yürümeleri için yürüme işaretleri yapılması gerekli..

Birde Çarşamba’yı Çarşamba yapan, tüm Türkiye’ye bir türkü ile kazandıran, yıllardan bu yana dillerde eskimeyen türküsü ile Yıldıray Çınar anıtı yapılıp, altına o meşhur Çarşamba’yı sel aldı türkü sözleri bezense fena mı olur?

Yöremize has ne varsa tanıtmak ve ilgi çekmek için her yıl bir kere festival yapılabilir. Meşhur tarihten kalan kağnı arabaları üzerinde tanıtım ürünleri tanıtılırken, sazlar davul zurna eşliğinde güle söyleye eğlenilen ve konser ile tamamlanan bir festival yakışmaz mı?

Turizm bir ülkenin, bir şehrin, bir ilçenin dışarıya açılan penceresidir. Turizmi ne kadar destekleyici çalışma yapılırsa, o kadar geri dönüşümü olur.

Üniversite gençleri de ilçeden kaçmasın, ilçe halkı ile kucaklaşsın. Onlara yaşam alanları oluşturulursa kültür kardeşliğide yaygınlaşır. Çünkü her öğrenci geldiği yerin kültürünü taşır.

Çarşamba’yı daha iyi tanıtmak ve güzellikler oluşturmaya çalışan Belediye Başkanımıza ve bulunduğu yeri güzelleştirme çabasında olan herkesin, başarılarının devamını diliyorum.

Strateji İş birliği

Turizm danışmanı

Yeşim Sarıtaş

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.