ÇARŞAMBA OVASINA TERMİK SANTRAL Mİ? -2

Süleyman Semiz

Devamı /…

 

Çarşamba’da kurulması düşünülen ve Samsun Valiliği’nin 26 Temmuz 2019 tarihli ilamı ile kamuoyuna duyurduğu “Samsun Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali” projesinin öncelikle; 25 Kasım 2014 tarihli ve 29186 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanarak Yürürlüğe Giren ÇED Yönetmeliği’nin Ek-2 Listesinin 44. Maddesi; “Elektrik, gaz, buhar ve sıcak su elde edilmesi için kurulan endüstriyel tesisler, (Toplam ısıl gücü 20 MWt- 300 MWt arası olanlar)” kapsamında olduğunu ve “ÇED Gerekli Değildir” kararı alındığını bilelim.

 

Samsun Valiliği’nin kamuoyuna duyurduğu projeyi inceledim. Tabiri caizse süt gibi. Şayet bir de projede denildiği gibi yapılabilirse; Samsun ili sınırları içerisinde anızını, kavuzunu, çöpünü, çırpısını, curufunu yakan bir tane çiftçi bulamazsınız. Projeyi sizde benim gibi merak ettiniz değil mi?

 

Öncelikle şunu söyleyeyim; çok ilkel, çok faideli, çok tozutlu, çok sulu, çöp kokulu ve tam bir katı atık imha bertaraf tesisi.

 

Santrali kısa kısa anlatayım. Buradan sonra yazdıklarım, proje dosyasından kısmen alıntıdır.

“180 milyon TL yatırım bedeli olan bir tesis. Çarşamba ilçesi Eğercili mahallesi sınırları içerisinde ve köy yerleşik alanı içerisinde. Meskun mahalde ve etrafında yaşam var.

 

181.510 m2’lik bir alana kurulacak tesiste yılda 365 gün, günde 24 saat süre ile elektrik üretimi gerçekleştirilecek olup, yılda 230.064 ton/yıl hammaddenin yakılması ile yıllık 236.520.000 kWh elektrik üretilmesi planlanmaktadır.

 

“Projenin faydalı ömrü 30 yıl olmakla birlikte, ilgili mevzuatlara uygun olarak gerçekleştirilecek revizyonlarla proje ömrü uzatılabilecektir.” Deniliyor. Artık revizyon aşaması ne olur bilemem. Kömür mü, linyit mi, yoksa doğalgaz çevrim mi olur? Orası projenin ilerleyen yıllarında ortaya çıkabilecek bir düzenlemedir.

 

Biyokütle Enerji Santrali denince, biyokütle nedir?

 

Biyokütle, ağaç ve ormancılık artıkları, tarımsal ve tarım amaçlı üretilen bitkiler, endüstriyel ya da belediye atık ürünleri gibi yenilenebilir ısı ve enerjiye dönüşebilen bitkilerden türetilen geniş bir biyolojik materyaldir. Biyokütle enerjisi, biyokütle atıklarının yakılarak veya farklı işlemlerden geçirilerek kullanılması sonucunda elde edilen enerji çeşidine denmektedir.

 

Biyokütle için mısır, buğday gibi özel olarak yetiştirilen bitkiler, otlar, yosunlar, denizdeki algler, hayvan dışkıları, gübre ve sanayi atıkları, evlerden atılan tüm organik çöpler (meyve ve sebze artıkları) kaynak oluşturmaktadır.

 

 

Proje kapsamında kurulması planlanan biyokütle enerji santralinde elektrik üretimi biyokütlenin doğrudan yakılması ile gerçekleştirilecektir. Doğrudan yakma yöntemi, biyokütle enerjisinden faydalanabilmek için uygulanan temel bir proses olup, biyokütle enerjisinin buhar çevrimleri yardımıyla ısı veya elektrik enerjisine dönüşümü için kullanılan en yaygın tekniklerden birisidir.

 

Devamı/ var…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.