Çarşamba Ovasının tarımı masaya yatırıldı

Çarşamba Ovasının tarımı masaya yatırıldı
Çarşamba AK Parti İlçe Başkanlığı tarafından organize edilen ve AK Parti Samsun Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır, OMÜ Ziraat Fakültesi Profesörlerince Çarşamba ve Bafra Ovası tarımı ve tarım aletleri konulu konferans Halk Eğitim Merkezi toplantı salonun

Çarşamba Halk Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen Çarşamba ve Bafra Ovaları Tarım Ve Tarım Aletleri, Tarım Alanında Meydana Gelen Kazalarla İlgili Konferansa, AK Parti Samsun Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır, OMÜ Ziraat Fakültesi Profesörleri, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, AK Parti Çarşamba İlçe Başkanı Mahmut Çekiç, Belediye Meclis Üyeleri Anıl Seyfi Arslan, Süleyman Semiz, Enver Arslan, Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, Süs Bitkileri Birlik Başkanı Yaşar Torun ve Muhtarlar ile çok sayıda tarımla ilgili vatandaşlar katıldı.

Halk Eğitim Merkezinde ki konferansın açılış konuşmasında Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, "Çarşamba Ovası gibi Türkiye’mizin önemli bir ovasının önemli bir üretim merkezinin tarımın gelişmesine yönelik tertip edilmesi, düşündükleri Çarşamba tarımını, Çarşamba üreticisini, Çarşamba da ki tarımsal üretimi dolayısıyla ekonomiyi ve istihdamı canlandırmaya yönelik bu girişimi tertip ettikleri için öncelikle Samsun Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır hocamıza Çarşamba adına Çarşamba Belediye Başkanı olarak şükranlarımı arz ediyorum" dedi.

Başkan Hüseyin Dündar'ın konuşması sonrasında açıklamalarda bulunan Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, “Çarşamba için geleceğimizi belirleyecek olan, bugün yaşadığımız en büyük sektör olan tarım için daha önce yaptığı çalışmalarını da biliyoruz Sayın Milletvekilimizin. 2.5 yıldır gördüğüm kadarıyla tarım için çok yoğun ve etkili bir çalışma yürütüyorlar. Bu organizasyonu düzenledikleri için hem kendilerine hem de AK Parti teşkilatına teşekkürlerimi sunuyorum. Çarşamba için tarım ana sektördür. 890 bin dönümlük Türkiye’nin en büyük, en verimli ovalarının üzerinde yaşıyoruz. Türkiye üretiminde bu şartlarda bazı ürünlerde söz sahibiyiz. Bazı sebzeler örneğin fasulye, biber, lahana gibi Türkiye de ki üretimin hemen hemen %10’unu Çarşamba ovası karşılıyor. Yüksek ve alçakta Karadeniz’in örtü altı üretiminde de %90 sahibiyiz. Tabi böyle güzel ve büyük ovalarda biz arzu ediyoruz ki bunun 10 misli üretim yapalım ve ihraç edelim. Ben inanıyorum ki Samsun iyi bir planlamayla yılda 2 milyar dolara yakın tarım üretimi yapıp ihracat yapabilecek bir kapasiteye sahip. Bunu da 1 milyar dolarını Çarşamba çok rahatlıkla yapabilir."

Çarşamba için olmazsa olmazımız tarımın veriminin artırılması dışında bunların işlenilmesi, üretilmesi ve ihracatı başta geliyor. Belediye Başkanı da söyledi ticaret odamız ve borsamızla birlikte bizim bir numaralı hedefimiz gıdaya dönük organize sanayi kurmaktır. Bunla ilgili belli bir aşamaya geldik. Sayın Milletvekilimizin de inşallah yardımlarıyla biz bunun kısa zamanda sonuçlanacağına inanıyoruz. Şeker fabrikası gibi özelleştirmenin dışında kalan 900 dönümlük bir arazimiz var. Onun bitişiğinde de 600-700 dönüme yakın orman arazisi var. Bunu birleştirdiğimizde en az 1500 dönümlük bir arazi çıkıyor. Biraz daha orman üzerinde çalışılabilirse 2000 dönüme de rahatlıkla ulaşılabilir. Zaten Samsun genelinde de para karşılığı olmaksızın alınabilecek böyle araziler mevcut değil” ifadelerini kullandı.

Samsun Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır, “Tarımla ilgili bir tur sempozyum düzenledik. 11 sempozyumumuz bitti. Bu sempozyumlar da tüm paydaşların görev aldığı ve sunumlar yaptığı toplantılardı. Tabi ana belkemiğini burada üniversitemizin öğretim üyeleri meydana getiriyordu. Ziraat Fakültesi, Veteriner Fakültesi öğretim üyesi arkadaşlarımız. Yalnız bunun kitaplaştırılması maalesef biraz geç kaldı. Bir danışmanımla olan problem nedeniyle epeyce bir uzadı. Bu günlerde basıma girecek ve inşallah birçok öğretim üyesi arkadaşımın, Belediye Başkanlarımızın, Kaymakamlarımızın, Valimizin ve Büyükşehir Başkanımızın yazıları yer alacak. Bu grup çalışmamızda bunun dışında biz halkla ayrıca bazı bilgilendirme ve eğitim toplantıları yaptık. Bunun ilk yararını da gördük saygıdeğer Aysun Hocamızla ve şuanda artık mantar bizi sürekli arayıp ya acaba hocamız bize tekrar yardım eder mi, bizde bunu yapmak istiyoruz. Bunun dışında kültür mantarcılığında da sizinde yine sözünü ettiğiniz gibi gayet iyi gelişmeler var, ilk sonucunu aldık. Biz bir ara tıbbi ve aromatik ürünlerde yine bir hocamızla birlikte çalıştık. Bunda da son derece olumlu gelişmeler oldu ve Atakum ilçemizde bir Alman firmasıyla anlaşılarak Avrupa birliği ile de ilgili bir proje kabul edildi. Orada da tıbbi ve aromatik ürünlerin üretimi başladı. İnşallah kısa bir süre sonra kendi üniversitemizle yine Ziraat Fakültemizle beraber ayrıca tıbbi bitkilerden de Hacettepe Üniversitesinin Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Bölümüyle konuştum ve onlarla birlikte ve sizlerle tekrar bir çalışma yapmayı düşünüyorum sevgili hocalarım. Zannediyorum o zamanda da tıbbi bitkilerin hangi ilçelerimizde üretimi gerekliyse ya da yapılabilirse ona da başlayacağız.

Bu grup toplantımızın amacı iki tane. Bunlardan bir tanesi toplumumuzu bilgilendirmek. Bu konuda toplantılarımız da zaten hocalarımızın kendi alanlarında dünyaca tanınan hocalarımızdır. Bu yönüyle Üniversitemle onur duyuyorum. Ama bu çalışmada ayrı bir şey daha düşündüm. Madem ben bir kadın milletvekiliyim. O zaman ben kadın öğretim üyelerinin prezentasyon yaptığı toplantıları düzenlemek istiyorum dedim. Geçen yıl Tıp Fakültesi bölümünü bitirdim. Yine oradan devam edebilirdik ama hep artık sağlık kitabı olmasın istedim. Bu senede de daha çok yine Ziraat Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisat Fakültesiyle beraber belli ilçelerimizde bu defa dörderli hocalarımız belli konuları tartışacaklar.

 

Vekil Bakır, "Geçen haftakiler çok ilgi çekti ve çok güzel sorular geldi. Ben inanıyorum bugünde aynı şekilde olacak. Bu da inşallah kısa bir süre içinde kitaplaşarak diye ümit ediyorum hepsi uluslar arası numara alarak. Biz her yaptığımız toplantıda bu toplantıların belli bir şekilde hem bilgilendirme hem yarın için elimizde bir belge kitabı olmasını istiyor ve başka yararlarda getirmesini de diliyoruz. Mesela biz Samsun’un deprem riskiyle ilgili bir toplantı yapmıştık. Oda çok başarılı bir toplantıydı. Mühendislik Fakültesi ile ilgili tüm paydaşlarla ve Kandilli rasathanesiyle. Bunun hemen ilk verimi ortaya çıktı ve Samsun uluslar arası kayıt ağına alındı. Ayrıca da erken uyarı sistemi kurulda Samsun’a. Bu tabi bizim için çok önemli. Çünkü enerjinin önemli nakil hatlarından biri Samsundan giriyor. Depremden yarım ila bir dakika önce bütün şartellerin inmesini sağlanacak."

 Buda bizim için son derece önemli ve bana göre bu Sinop’ta kurulacak nükleer santral içinde yaşamsal önem taşıyor. Sonuçta belki bir benim akademisyenliğimden gelen bir şeyle her zaman toplumda kimlerle daha rahat çalışabileceğimi şöyle gözüme kestirdikten sonra onları sık sık rahatsız edip, hadi şunu da yapalım hadi bunu da yapalım ve çok şükür şimdiye kadar hiçbir yerden elim boş olarak dönmedim ifadelerini kullanan Vekil Bakır, "Köylere de gittiğimiz zaman orada ki arkadaşlarımızda bilirler bazen konuşurken tamam ikna ediyoruz ben cevize başlayacağım diyor. Bir bakıyoruz bir köyden 2000 bin dönüm cevizlik alan yaparım diyor. Şimdi sayın Kaymakamımızın söylediği hakikaten son derece güzel" dedi.

Ayrıca Belediye Başkanımız her zaman söylüyoruz ama bu dönem daha güçlü bir güçle çalışacağız. Zaten bir yerde artık görevleri durumunu da girecek. Tabi burada İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerimizi de zikretmeden geçemeyeceğim gerçekten tam olarak el ele vermişiz. Örneğin dün yine İl Tarım Müdür yardımcımız, Vezir Köprü ilçemize gittiler. Orada Kuruçay ve Altınkaya köylerinde dere ıslağı yapılabilirse büyük bir cevizlik alanı ve hayvan ıslağıyla ilgili olarak da yine Veterinerlik Fakültemizle beraber çalışmalarımız olacak. Organizasyon, temiz üretim ve mümkün olabilirse organik üretim en azından iyi tarım üretimi, sulamanın gerçekleşmesi gibi birçok faktör var. Şüphesiz ki bizim Samsun’un geçmesi gereken noktada benzer üretimler yapmak, bu konuda iyi organize olmak ve bunları da tarımsal sanayiyle de iyice yükseltmek gerekiyor ve bu yönden de tarım organize sanayinin kurulması çok önemlidir. Bunların içinde de Çarşambanın mutlaka yer alması gerekiyor. Zaten Çarşamba iki ana noktada çok ciddi bir hale gelebilir. Bunlardan bir tanesi lojistik. Her zaman bahsediyorum dünyanın birçok yerinde artık havaalanları çevresi ciddi bir lojistik merkez oluyor. Kimse artık tekrar arabaya bin şehrin merkezinde ki bilmem nereye git yerine, havaalanlarının etrafında büyük depolar oluyor ve malını orada görüyor. Orayla ilgili antlaşmalarını yapıyor ve gidiyor."

 

AK Parti Samsun Milletvekili Prof. DR Tülay Bakır, "Maalesef Samsun henüz Karadeniz gölünün tam ortasın olmasına rağmen karşıda ki limanlarla ve ülkelerle çok rahat bir bağlantı tahsis edemiyor. Bu bizim büyük sıkıntımız. İnşallah buda giderek düzelecek diye umut ediyorum. Bunun sağlamamız halinde Çarşamba herhalde Türkiye’nin en gözde olan ilçelerinden biri haline gelecektir. Bununda çok uzun süreceğini zannetmiyorum. İkincisi ise tarım ve mutlaka endüstriyel ürünlerinde üretilmesi anlamında iyi organize olması gerekiyor. Çünkü ihracat etmemiz gerekiyor yoksa Samsun Bölgemiz Çarşamba, Bafra Ovalarımız ürettikleri bütün Karadeniz’e, Orta Anadolu’ya ve Türkiye’nin her yerine gidiyor. Ama geri kalanını getiremediği için Pazar malı olarak kalıyor ve onlar da başka firmalar adına pazarlanıp tekrar bizim marketlerimize giriyor. Buda bana göre eminim ki bütün Samsunluları üzüyordur. İnşallah biz bunları da aşacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Konuşmalardan sonra OMÜ Ziraat Fakültesi Profesörleri Tarım ve tarım aletleri ile ilgili slayt gösterileri eşliğinde tarımsal konuşlarda çarpıcı açıklamalarda bulundular. Tarım malzemeleri ile meydana gelen kazalar ve sonuçlarını da masaya yatıran heyet bir süre tarımsal alanda ki projeleri de dile getirdikten sonra ilçeden ayrıldılar.

HABER- FOTO: Nuri ŞEKER- Sema Nur KOÇAKER

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çarşamba Haber Haberleri