2011 yılında üretimi durdurularak kapatılan Çarşamba Şeker Fabrikasının 2019 yılında yeniden faaliyete geçiriyoruz müjdesinin verilmesinden sonra geçen sürede açılmayınca taraflı tarafsız her kesimden tepkiler çığ gibi büyüyor. Son olarak Çarşamba Şeker-İş Sendika Şube Başkanı Sinan Türe’nin “Çarşamba Şeker Fabrikası 150 milyon dolarlık Fındık deposu” haberinin akabinde tepkiler daha da artmaya başladı. CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek’in TBMM Meclisine soru önergesi olarak vermesinin yanı sıra Ulusal yaygın görsel ve yazılı medyada da yer alan Çarşamba Şeker Fabrikasının açılıp açılmayacağı konusunda herkes adeta kış uykusuna yatması herkesi çileden çıkartıyor.
2019 yılı itibari ile geçen 3 yıl içinde her yıl Fabrikamız yeniden açılacak diyerek Şeker Pancarı ekimi yapan çiftçiler her yıl pancarın toplanarak zor zahmetler akabinde Kastamonu Şeker Fabrikasına gönderilmesine tepki gösteriyor. Taşıma ile Kastamonu’ya gönderilen şeker pancarları için kimler kimleri zengin etmek için taşıma yaptırıyor. Eğer zengin edilecekse Çarşambalı, Samsunlu zengin edilsin fabrikamız açılsın. Bu işte pis kokular geliyor diyerek ekim yapmayı bu seneden sonra bırakacaklarını dile getiriyorlar. Bu konuda 3 yıldır sabırla ekim yapmalarına rağmen bazı şer odaklarının Şeker pancarı ekimi yapılmıyor yalanı ile bizleri yok sayması akıllara zarar deli saçması çıkar ilişkileri olan birkaç kişinin uydurmasıdır. Devlet bunlara fırsat vermemeli” ssdiyerek tepkilerini getiriyorlar.
2022 yılı Şeker Pancarı ekimi yapan Çarşambalı çiftçilerden Deniz Beyazoğlu gazetemize şeker pancarı konusunda yaptığı açıklamada dikkat çeken sözler söyledi. Beyazoğlu, “Yıllardır kapalı olan Çarşamba Şeker Fabrikası’nın açılacağını söylediler. 2-3 senedir fabrikanın açılmasını bekliyorduk. Tekrardan fabrikanın açılacağı ümit ederek tarlamıza şeker pancarı ektik. Fakat bize her ekim sonrasında tam söküm vakti geldiğinde Çarşamba Şeker Fabrikamızın açılmayacağı belirtildi. Bizde şuan tarlamızda ki şeker pancarımızı topluyoruz. Tarlamızda pancarı topladıktan sonra Kastamonu’ya taşımalı olarak göndereceğiz.” Sözleri ile şöyle devam etti.
Şeker pancarında evet işçilik çok. Makine ekipmanın olmadığı zaman devamlı insan gücüyle çalışılması gerektiği için insanları yoruyor ifadelerini kullanan Beyazoğlu, “Şeker pancarı fındığa göre biraz daha avantajlı diyebiliriz. Malzeme ekipman desteği yanı sıra küspesi, şekeri veriliyor. Bunların tamamını fabrikanın maliyet fiyatına aldığımız için biraz daha iyi oluyor bizim için. Ama fabrika açılmadığı için burayı fındık bahçesine çevireceğiz. Fabrikanın çalışması bizim işimize gelir. Çünkü biz hayvancılıkla ve tarımla uğraşıyoruz. Bizim için fabrikanın açılması çok çok daha iyi olacaktır. Sadece biz değil, bütün çiftçilerinin şeker pancarına yükleneceğini ve buna ağırlık vereceğine inanıyorum. Bedenen çalışıyoruz ve bu durumda bizi yoruyor. Ama zirai aletler olduğu ve bu aletler için destekler olduğu zaman üretimin çok daha artacağını da düşünüyorum.” Diyerek açıklamasını şöyle tamamladı.
Çiftçi Deniz Beyazoğlu, “Fabrika açılırsa iyi olur ama açılacağını düşünmüyorum. Çarşamba Şeker Fabrikası’nı bizim ağzımıza bir yem olarak attılar. Bunu da kendi düşüncem biokütle santralinin yapılmasında, insanların tepkisini azaltmak için, santrali gölgelemek için Şeker fabrikası açılacak diye yem attılar. Bir sene açılacak dediler bekledik, iki sene bekledik. Üçüncü sene de de bekledik. Bizi sürekli sallıyorlar. Açılacağını düşünmüyorum. Beklentim hazır milli servet statüsünde ki, emek verilmiş olan bazı değerlerin devletimiz tarafından korunması gerekiyor. Koskaca Şeker Fabrikası kaç seneden beridir Çarşamba Ovasına ve birçok ovaya bakmış, Bafra’dan gelen, Terme’den gelen, sahil mahallelerden ağırlıklı gelen şeker pancarlarını işlemişti. Bir zamanlar pancar bölgenin geçim kaynağıydı. Çiftçiler ne yaptı? Fabrika kapandıktan sonra kendisini fındığa yöneltti. Bahçem boş kalmasın diyerek fındığa dönüş yaptılar. İki senelik bir mevzuyla, ağzımıza atılan bir kemikle bizi salladılar. İlk dönem insanların hevesi vardı. Sonra bu rakamlar yavaş yavaş aşağılara düşmeye başladı. Seneye bu millet ekecek mi derseniz fabrika açılmadığı sürece ekmeyecektir. Fabrika açılmazsa bende şeker pancarı ekmeyeceğim.” dedi.
Üreticilerin açılıp açılmayacağı konusunda isyan ettiği Çarşamba Şeker Fabrikası için, yetkililerin suskunluğunu bozması bekleniyor.
HABER: Erol ŞEKER