‘Bayram öncesi çifte sevinç yaşadık’
Çarşamba Şeker-İş sendikası Başkanı Sinan Türe, Kurban Bayramı öncesi ihalesi iptal edilen Şeker Fabrikalarının özelleştirilmemesinin kendilerine çifte bayram yaşattığını dile getirdi. Şeker fabrikaları konusunda önemli açıklamalarda bulunan Türe, “Kurban ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesinde aldığımız sevinçli bir haberle çifte bayram yaşadık. Yargı Şeker fabrikalarının satılmasında hukuki sorun yoktur demesine rağmen başta Genel Başkanımız İsa Gök’ün ve yerel merkez yöneticilerimizin gayretli çabalarıyla bizlerinde lokal çalışmaları ile bu şeker fabrikalarının satılmasının veya özelleştirilmesinin yanlış olduğunu dile getirdik. Genel Başkanım bizzat konuyu Başbakanımıza ve Başbakanımıza yakın olan danışmalarına en ince ayrıntısına kadar detaylı bir şekilde günlerce anlatarak konunun bilgilendirilmesi anlamında önemli çalışmalar yapmış ve büyük bir yanlıştan dönülmüştü. Bu yanlıştan döndüğü için ben de genel merkezimizin ve şubemizin adına Başbakanımıza bir kere daha teşekkür ediyorum” dedi.
‘Şeker Fabrikamız ne satıldı, ne de kapandı’
Kamuoyunda oluşan Çarşamba Şeker Fabrikasının kapandığına ilişkin söylenti üzerine de konuşan Türe, “Kamuoyunda Çarşamba Şeker Fabrikası satıldı, çoğuna göre de kapandı diye bir fikir oluştu. Kamuoyunda oluşan düşüncenin aksine; Çarşamba Şeker Fabrikası ne satılmıştır, ne de kapanmıştır. Ancak evet, Çarşamba Şeker Fabrikamızın ihalesi 2009 yılında portföy C grubu olarak Ak-Can gıdaya 606 milyon dolara satıldı. Başlattığımız hukuki mücadelelerimiz sonucu bu satışı iptal ettirdik. Daha sonra 2011 yılında yapılan ihale sonucu 656 milyon dolara portföy B-C grubu Ak-Can Şeker’e yeniden satılmıştı. Bir kere daha başlattığımız çalışmalar sonucunda bu ihalenin bu şekliyle yanlış olacağını bulunduğumuz her platformda dile getirmeye çalıştık. Özellikle AB sürecindeki bir Türkiye için bu durumun çok önemli olduğunu vurguladık. Neden derseniz çünkü Türkiye’nin de AB içinde belirlenen Şeker Pancarından şeker üreten ülkeler arasına girmesi gerekiyordu. Bunların dışında ihalenin usulen de yanlış olduğunu dile getirmiştik. Yaptığımız mücadeleler neticesinde özellikle genel merkezimiz konuyu üstüne basa basa yetkililere anlattı ve sonuç olarak ihale Başbakanımız tarafından iptal edildi” dedi.
‘Şeker Pancarını kime satacağım korkusu olmamalı’
Çiftçilerin Şeker Pancar ekimi yapmamasına da değinen Türe, “Çiftçimizde bir sıkıntı var ve bizde bu sıkıntıları anlıyoruz. Çiftçimiz, ‘Ben şeker pancarı yaparsam, ekersem kime satacağım’ düşüncesi oluşmuştur. Bilsinler ki fabrikalarımız kapanmamıştır ve çalışmaya devam etmektedir. Pancar tarımı, kesinlikle zarar ettirmez. Çiftçimizin şeker pancarı tarımını bir kez daha denemesini yürekten istiyoruz. Şeker pancarı tarımı dolaylı olarak birçok sektörü etkileyen bir durumdur. Şeker pancarı ekilecek ki fabrikamız çalışsın, fabrikamız çalışsın ki hayvan besicilerimiz hayvanları için küspe bulabilsinler, insanlarımız pancardan üretilen gerçek şekerin tadına varsın, nişasta şekerlerine kanmasın. Nakliyecilerimize iş alanı oluşsun, ilçe esnafından yapılan alış verişlerle ilçemize daha fazla girdi sağlanabilsin” dedi.
‘Geçen yıl ekilmedi, bu yıl çok fazla ekilmeli’
Türe şeker üretiminin yıllar içinde eriyip bittiğini dile getirirken, “Geçtiğimiz yıl bölgemizde Şeker pancarı ekimimiz olmadı. Bu yıl ise sadece Ladik bölgesinde 2 bin tonluk bir ekim var. Bölgemizde şeker pancarı üretimi yıllar içinde azalmıştır. Bu rakamlar 2004 yılında 150-200 bin ton olmuş sonrasında ise giderek azalmış ve bitmiştir. Bu da bütün çiftçimizi etkilemiştir. Çarşamba’da da ovalarımız fındık ve kavak ile dolmuş ve pancar gibi tarım ürünlerinin üretimi azalmıştır. Bugün Çarşamba’da hangi çiftçimiz fındıktan ve sebzeden para kazanmıştır. Bunların hepsinden zarar etmişlerdir. Ama pancar böyle değil pancar garanti para, ektiğin zaman ne alacağını bilirsin. Şeker Pancarının elde kalması gibi bir durum söz konusu olmayacağı gibi aynı zamanda diğer şeker fabrikalarının taban fiyatları ile eş değerde fiyat aldıklarını bilmelidirler” diyerek şöyle devam etti.
‘Fındığa da Şeker Pancarına da sahip çıkılmalı’
Ovamızda ton olarak daha fazla şeker pancarı üretilebilmekte olup, şeker oranı düşse dahi tonaj farkı ile bu açığı çiftçilerimiz karşılayabilmektedir. Fındıklarda ki fiyat kaosu fındığı bitirilme noktasına getirmiştir şeklinde konuşan Başkan Türe, “Kimse oynanan oyunları dinlememeli, oyunlara gelmemeli ve tam aksine fabrikasına sahip çıkmalıdır. Geçmiş yıllarda Şeker pancarında da aynı oyun oynanmış ve bu günkü durumlar yaşanmasına neden olunmuştur. Bu gün hem fındıklarımızı hem de şeker pancarımız ile ilçemizin tek tüten bacası konumunda olan sanayi kuruluşumuz olan Şeker Fabrikamıza çiftçisi, esnafı ve halkımızla birlikte güç birliği yaparak sahip çıkmalıyız. Bu fabrikanın tamamen kapanması ilçemize hayır ve yarar değil büyük bir kayıp ve zarar getirecektir. Geç olmadan halkımızın bu konuya duyarlılık göstermesini ve gelecek yıl Şeker Pancarı ekiminin desteklenmesi ile birlikte eski günlerimize kavuşmamızın sağlanmasını diliyor halkımızın desteklerini geçmiş dönemlerden daha çok istiyoruz. İlgilenenlere şimdiden teşekkür ediyorum ”diyerek sözlerine son verdi.
Haber-Foto. Serkan Karahan