Türkiye Şeker Fabrikaları'ndan Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının 606 milyon dolarla Ak-Can Şeker Sanayi tarafından ihale ile satılmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından iptal edilmişti. İptal kararı akabinde satılan tüm fabrikalar yeniden üretime alınırken sadece Çarşamba Şeker Fabrikası kapalı kaldı. Şimdi Çarşamba Şeker'e için siyasi ve Samsun bürokrasisinin sahip çıkarak yeniden üretime kazandırılması için gün sayıyor.
Türkiye Şeker Fabrikaları'ndan Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının yapılan ihalesi pazarlık görüşmelerine dokuz firma katılmış, elemesiz yapılan ilk turda en yüksek teklif 391 milyon dolar olarak belirlenmişti. Ardından dört elemeli yazılı tur ve açık artırma süreci gerçekleştirilmiş, açık artırma 35 tur sonrasında nihai teklif 605.5 milyon dolar veren Ak-Can, 606 milyon dolarla satın almıştı.
Dönemin Başbakanı Erdoğan’ın, Özelleştirme Yüksek Kurulu başkanlığında yapılan toplantı sonrası ihale iptal edilince, pancar çiftçisi, fabrika işçileri ve yakınlarıyla 10 milyon kişi kararı, ‘başbakan yanlıştan döndü, doğruyu gördü’ sevinci ile karşılanmıştı. Bu karardan sonra Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş satışı durdurulan B portföyünde ki Malatya, Erzincan, Elazığ ve Elbistan şeker fabrikaları ile Portföy C; Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikaları yeniden üretime katılırken üvey evlat muamelesi görerek sahipsiz ve kapalı kalan tek Şeker Fabrikası Çarşamba Şeker Fabrikası oldu.
Çarşamba Şeker Fabrikasının yeniden üretime katılması için yıllardır tekbaşına mücadele veren Şeker- İş Sendikası Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe, Fabrikanın yeniden üretime katılması için verdiği mücadele de AK Partili 6, CHP'li 2 ve 1 MHP'li Milletvekillerinden yardım bekliyor. Bu güne kadar tüm Milletvekillerine dosyalar ile üretimin başlatılması için müracaat eden Başkan Türe'ye bu güne kadar CHP Milletvekili Hayati Tekin TBMM gündemine getirerek sahip çıkmıştı. Ancak diğer Samsun Milletvekillerinin ilgisizliği nedeni ile bu güne kadar bir sonuca ulaşılamayarak ÜVEY EVLAT muamelesi görmeye devam ediyor.
Konu hakkın da Şeker- İş Sendikası Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe, "1989- 1990 kampanyasında faaliyete giren Çarşamba Şeker Fabrikası 2011 yılına kadar kesintisiz faaliyet göstermiştir. Hatta 1996 yılında ham şeker işleyip, ham şeker tesisine sahip tek fabrikadır" diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü.
Türe, "Yanlış tarım politikaları nedeni ile 2011 yılından sonra yeteri ham madde olan şeker pancarı ekilmediğinden faaliyeti Çarşamba Şeker Fabrikamızın durdurulmuştur. Yalnız şurası çok dikkat çekici noktadır. Çarşamba Şeker Fabrikası üretimi dururken aynı kategori ve portföyde bulunan Susurluk, Alpullu, Ağrı ve Kars da aynı akibeti yaşamış ancak bunların hepsi yeniden üretime kazandırılmıştır." diyerek açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü.
Şimdi gelinen noktada kamuya ait 25 şeker fabrikamızdan sadece Çarşamba Şeker Fabrikası üretim yapmamaktadır. Evet biliyoruz ki Çarşamba Bafra Ovasın da yeterli pancar ekimi yapılmamıştır ifadelerini kullanan Başkan Türe, "Fabrikanın çalışması için 100 bin ton pancara ihtiyaç vardır. Bu fabrika bir defaya mahsus çalışmayan diğer fabrikalar gibi çarkı döner ve özellikle Bafra ovası çiftçisi şeker pancarına mutlaka dönecektir. İncelediğimizde fabrikaların çalıştırılması hususunda 500 km uzaklıkta Konya Ereğli’den Çorum'a 130 bin ton, Konya'dan Susurluk' a 200 bin ton pancar nakli görülmektedir. Kamuya ait Samsun'un tek tarıma dayalı sanayi kuruluşu olan Çarşamba Şeker Fabrikasını çalıştırılmasını sağlayacak 100 bin ton Şeker pancarı neden Turhal, Çorum,Yozgat ve Kırşehir'den temini ile çalıştırılmıyor." dedi.
Şeker- İş Sendikası Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe, "Samsunumuzun tüm siyasi milletvekillerinden iktidarı ve muhalefeti ile birlikte Çarşamba Şeker Fabrikası 2018 yılı kampanya programında çalıştırılması için şimdiden gerekli çalışmaların yapılmasını, bu mücadele için birlikteliğin sağlanarak katkı ve desteğin verilmesini bekliyoruz. Bu fabrikamızın üretime katılması ile birlikte Samsun'un tek sanayi kuruluşu ve en az 700 insanımıza da ekmek- iş kapısı olacaktır. Arazisi kapışılmak için dört gözle beklenen hazır fabrikamızın bu şekilde heba edilmesine vicdanımız el vermiyor. Samsun Siyasileri ile bürokrasimizin acil Çarşamba Şeker Fabrikasına sahip çıkması şarttır. Bu Fabrika üvey evlat değil bizim yüzde yüz evladımızdır. Bu aileyi doyuracak bir kuruluştur. Bu kurumu ve binlerce insanımızın ekmek kapısını ellerimizle bilinçli biçim de yok etmeyelim" çağrısında bulunarak siyasilerin fabrikaya sahip çıkması için çağrıda bulundu.
HABER-FOTO: Nuri ŞEKER- Nurhan GÜZEL