"1830 metre derinlikte 73 derece termal bulundu"
Konu hakkında açıklama yapan Kaymakam Yıldız, "Çarşamba Ovasında TPAO tarafından yapılan petrol ve doğalgaz araması esnasında 1830 metre derinlikte ve 73 derece de termal sıcak su rezervinin bulundu. TPAO petrol olmaması nedeni ile çimento ile kuyunun ağzını kapatmıştı ancak bizim çalışmamızla Çarşamba-1 kuyusu adı verilen kuyu Kaymakamlık, Milletvekillerimiz aracılığı ile eski Samsun İl Özel İdaresine alınması sağlanmıştı. Konuyu Samsun Milletvekillerimize ilettik ve sağ olsunlar yakından ilgilendiler. Bulunan termal sıcak su kendi debisi ve rezervi ile kendiliğinden yüzeye çıkabilecek durumda. Bu noktada çalışmalarımız sürüyor" ifadelerini kullanan Yıldız şöyle devam etti.
"Termal konusu Büyükşehir belediyesine devroldu"
Yıldız, " Bilindiği üzere 30 Mart yerel seçileri ile yürürlüğe giren Büyükşehir yasamızla birlikte Çarşamba -1 kuyusu adını verdiğimiz termal kuyu İl Özel İdaresinin kapanması nedeni ile Çarşamba-1 kuyusu ve 50 bin dönümlük arazinin ruhsatı artık Büyükşehire geçmiş bulunuyor. Ancak bizde yine takip ediyoruz. Fakat şimdi yeni bir aşamaya girdik. Konuyu Milletvekillerimizde takip ediyor ve bu kuyuda ki termal sıcak su gerek Özel şirketlerle olsun gerekse Büyükşehir belediyesinin çalışmaları ile olsun yeryüzüne mutlaka çıkartılacak" dedi.
"ODTÜ'lü hocalar 100 derecede rezervi bol su olduğunu belirtiliyor"
Konu hakkında kendilerinin ODTÜ'den, Prof. Dr Ahmet Ercan gibi konusunda uzman hocaların gelerek araştırmalar ve çalışmalar yaptıklarını dile getiren Kaymakam Yıldız, "Bölgemizde küçük fay kırıkları mevcut ve termal genelde bu alanlardan çıkıyor. Bu nedenle bölgemizde 100 dereceye kadar sıcak su rezervinin çok olduğunu özellikle ODTÜ' de görev yapan Prof. DR. Bülent Coşkun dile getirdi. Çarşambanın altı tamamen termal kaynağı olduğu kesin bir dille belirtiliyor. Bölgemizde 2 bin, 2 bin beş yüz metre derinliğe inildiği takdirde 100 derecenin üzerinde termal sıcak su bulunabileceği belirtiliyor. Bunların yapılması ve Çarşamba'da 3-4 kuyu açıldığı takdirde Samsun'u bırakın Karadeniz bölgesinde muazzam değişiklikler olacağı bir gerçek. Tarım alanında seracılık, deniz kenarında Turistik otellerde ki kullanımı yaygınlaştıracaktır. Turistik oteller de termal sıcak suyu bekliyor o kuyu açıldığı takdirde bölgemizde turistik oteller ve tesisler, şehrin ısıtılmasında, sağlık alanlarında yaygınlaşacak ve kalkınmamıza büyük etkisi olacak" diyerek şöyle devam etti.
"Termal, Sahil çevre yolu ile 12 ay turizm ve kalkınma olacak"
Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, Kuyu henüz yeni Samsun Büyükşehir Belediyesine devroldu. Konu hakkında büyükşehir geniş çaplı bir çalışma başlatacak. Yusuf Ziya Yılmaz başkanın bizzat bilgisi var ve Genel Sekreter nezdinde çalışmalar sürüyor ve kesinlikle bu suyu mutlaka yüzeye çıkartacağız diyerek şöyle devam etti. Yıldız, "Konu hakkında büyükşehir belediyesinin yabancı ortaklı şirketler yönünden çok tecrübeleri var ve mutlaka bu çalışma yapılacak. Ege bölgesinde sadece yaz aylarına endeksli turizm yapılabiliyor ama bölgemizde 12 ay turizm yönünden hizmet verebilecek durumdayız. Termali buraya çıkarttığımız vakit turizm alanında Samsun'dan Terme ilçe sınırına kadar düşünülen sahil çevre yolu projesi düşünülüyor ve çalışmalar sürdürülüyor. Bu proje hayata geçirildiğinde her yönden kalkınmaya başlayan büyük bir hizmete imza atan bir çalışma olacak. Bu çalışmalarımız da aralıksız sürüyor" şeklinde açıklamalarda bulundu.