Çarşamba TSO Binasında düzenlenen programa, Samsun KOSGEB İl Müdürü Ahmet Dursunoğlu, TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ) Samsun İl Koordinatörü Bülent Turan ve Samsun Gıda Tarım Hayvancılık Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Orhan Şanlı tarafından Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda ‘hibe ve destekler’ konularında bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıya, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Ahmet Yılmaz,Oda-Borsa meclisi ve üyeleri katıldı.
KOBİGEL Programının detaylarını anlatan Samsun KOSGEB İl müdürü Ahmet Dursunoğlu, çağrıya proje sunacak işletmelerin, KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve aktif olmaları gerektiğine dikkat çekerek, "Bilanço usulünde defter tutmak kaydıyla, orta yüksek ve yüksek teknolojili imalat sanayisi sektörlerindeki KOBİ'lerin tümü, 11 Eylül-20 Ekim'de başvuru yapabilecek. Orta düşük ve düşük teknolojili sektörlerdeki KOBİ'lerde ise 2016 yılı net satış hasılatının en az 300 bin lira ve yıllık ortalama çalışan sayısının en az 3 olması şartı aranacak. İşletmelerin proje bütçe tekliflerinin, 2016 yılı net satış hasılatını aşmaması gerektiğini söyleyerek, verilecek desteğin üst limitleri 300 bin lira geri ödemesiz, 700 bin lira geri ödemeli olmak üzere toplam 1 milyon lira. KOBİ'lere proje bütçesinin yüzde 30'una kadar erken ödeme yapılabilecek. Üst limitler aşılmamak kaydıyla uygun bulunan gider kalemleri ve tutarlarının KDV hariç kısmı üzerinden yüzde 60 oranında destek verilecek, başvuru kılavuzu ve proje formatına "www.kosgeb.gov.tr" adresinden erişilebileceğine, başvuruların aralık ayı sonunda sonuçlandırılacağını ve ilan edileceğini kaydetti.
Tarıma Dayalı Yatırımları Desteklenmesi Projesi hakkında konuşan Gıda Tarım Hayvancılık Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Orhan Şanlı, “ Ekonomik yatırım konuları ve yatırım tutarlarından bahsederek, ‘Hibeye esas proje tutarı alt limiti en az 30.000 üst limit 2.000.000 Türk Lirası'dır, Hibeye esas proje tutarının %50'sine hibe yoluyla destek verilir. Diğer %50'si oranındaki tutarı başvuru sahipleri temin etmekle yükümlüdür, Proje bütçesi KDV (Katma Değer Vergisi) hariç hazırlanır, Proje toplam tutarının; bu maddede belirlenen hibeye esas proje tutarını aşması durumunda, artan kısma ait işlerin proje sahiplerince ayni katkı olarak finanse edilmesi ve yatırım süresi içerisinde tamamlanması gerekir. Bu durumun hibe başvurusu ile beraber taahhüt edilmesi şarttır.” Tebliğin yayımı tarihinden itibaren doksan gün içerisinde, (13 Eylül 2017 - 11 Aralık 2017) tarihleri arasında elektronik ağ üzerinden www.tarim.gov.tr internet adresinden yapılacağını söyledi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan yaptığı açıklamasında;'12 Haziran 2017 tarihinde İkinci hibe başvuru çağrı ilanına çıktıklarını Online proje başvuru sistemi'nin 26.09.2017 tarihinde kapatıldığını söyledi. Bülent Turan, TKDK proje çağrılarının her yıl yeniden açıldığını vurgulayarak, bu hibe desteklerine başvuru yapmak istiyorsanız şimdiden ön hazırlık yapmanızı öneriyorum, bizim desteklerimizde ruhsatlar konusunda bir esneklik gösterilmemektedir. Bugünden hazırlığınızı yaparsanız, çağrıya çıkıldığında, bir adım önde olursunuz. Kısacası her zaman rafta bir projeniz olsun. Ben ve ekibim projelerinizin kontrolü noktasında her zaman destek vermeye hazırız.' dedi ve başta Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Yılmaz olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür etti.
Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yılmaz yaptığı açıklamada, Oda ve Borsa olarak üyelerimize bakanlık tarafından yürütülen AR-GE ve Destekleme projeleri hakkında bilgiler verdiklerini belirterek, Bölge için tüm güçleri ile çalıştıklarını, Çarşamba Organize Sanayi Bölgesinde sona gelindiğini, OSB’nin kuruluşu ile birlikte iş olanaklarının ve ekonomik faaliyet düzeylerinin artacağını söyledi ve bu kapsamda Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Ticaret Borsası Bölgesel Kalkınma ve Proje Ofisi olarak program kapsamında tüm üyelerimizin yanında olacağız ve elimizden gelen desteği vereceğiz.’dedi ve katılımcılara teşekkür etti.