Bir süredir Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız’ın özellikle çarşambaya yapılması için gayret gösterdiği Yaşlı Bakım Ağı ve Sağlıklı ve Uzun Yaşam Merkezi çalışmaları netleşmeye başladı. Kaymakamlıkta yapılan basın toplantısıyla basına tanıtılan proje, resmiyete kavuşuyor.
Kaymakamlıkta yapılan basın toplantısında konu ile ilgili basına bilgiler veren Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji ana bilim dalı başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan yaptığı açıklamada, “ Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız’ın daveti ile Çarşamba’ya ikinci defa geliyoruz. Çarşamba’da Kaymakamlık, Üniversitemiz ve Dünya Gerontoloji ve Geriatri birliğine üye ulusal Gerontoloji derneği ile birlikte hayata geçirmeye planladığımız, Alzheimer, bunama, Parkinson hastaları ve yakınları için danışma merkezinin konsepti üzerine görüş alışverişi için buradayız. Konseptimiz hazır. Sayın Kaymakamımızla birlikte Çarşamba bölgesinin problemlerine özellikle orta evre bunama hastalarının problemlerine çözüm olan gündüz bakım evini çarşambada nasıl faaliyete geçiririz bunun tartışmalarını yapıyoruz. Ortak bir noktaya ulaştık. Tabi bu projeyi hayata geçirirken Aileden Sorumlu Sosyal politikalar bakanlığının da desteklemesini bekliyoruz ve talep ediyoruz.“ dedi
Akdeniz Üniversitesinden çarşambaya geldiklerini ve Türkiye’de tek olduklarını dile getiren Tufan açıklamalarına, “ Çarşamba insanın ihtiyacı olan bir modeli onların ihtiyaçlarına sunacağız. Çok kısa sürede hayata geçirmeyi planlıyoruz. Daha öncesinde bu tarzda bir projeyi Aydın ve Nazilli’de hayata geçirdik. Oralarda da ilk aşamada kimi sorunlar yaşadık ama zamanla bunların üstesinde gelindi ve insanlar bu uygulamadan yararlanmaya başladı. Şimdi oradaki deneyimlerimizi buraya aktaracağız ve burada oradakilerden de daha ileri bir projeye imza atacağız” diyerek devam etti.
Tufan Gerontoloji bölümü olarak TÜBİTAK ile birlikte Türkiye Gerontoloji haritasını çıkardıkları ve Türkiye’nin gittikçe yaşlanmakta olan bir ülke olduğunu da açıklamalarına eklerken, “ yaşlanan bir ülkenin yaşlanma ile başlayan problemlerle başa çıkabilmesi gerekiyor. Biz inşallah bu projelerle bu sorunları bir nebze olsun aşmayı başarabileceğimize inanıyorum” dedi.
Bu konuda yetirince deneyim kazandıklarını dile getiren tufan, “Türkiye’de uygulamalı Gerontoloji modelini ilk olarak biz hayata geçirdik. Ben buraya ekibimle geldim yalnızca ekibimle değil ekibimin deneyimi ile geldim aslında. Biz daha önceden hayata geçirdiğimiz Uygulamalı Gerontoliji’nin bütün deneyimi bizimle birlikte” diyerek devam eden Tufan, “ ‘100 yaş üzeri araştırma ve koordinasyon merkezinin’ de Çarşamba’da kurulması için protokol metnini hazırladık. Biz hem Kaymakam Yıldız’la daha önceden çalışmış olmanın verdiği güven hem de lojistik olarak daha hızlı müdahale edebileceğimiz bir yer olması bakımından Çarşamba bizim için en ideal yer” dedi.
Yapılacak olan proje ile birlikte yapılacak olan uygulamanın ne şekilde işleyeceği ile de bilgiler veren Tufan, “ bizim yapacağımız yaşlı bakım ağı şu şekilde işleyecek. Biz yaşlılarımızı her gün sabah kendi araçlarımızla gidip evlerinden alacağız. Merkezimize getireceğiz. Burada her türlü bakımlarını yapacağız. Ve akşam yine evlerine götüreceğiz. Böylelikle ailelerin üzerinden büyük bir yükü almış olacağız. Araştırmalarımız sonucunda elde ettiğimiz veriler doğrultusunda Çarşamba’da bu durumda olabilecek yaklaşık 18 bin vatandaşımız var. Yani 60 yaş ve üzeri 18 bin kişi bu hizmetten faydalanabilecek. Bu rakam bize aynı zamanda Çarşamba’da yaşlı nüfusunun gittikçe arttığının da bir göstergesi” Dedi.
Tufan, “ yapılacak olan bu uygulama ihşallah Çarşamba için hayırlı ve uğurlu olur” diyerek açıklamalarına son verdi